Home » Stiri » Progresele actuale în descoperirea unui vaccin anti-COVID. Care sunt vaccinurile cu cele mai mari șanse de reușită

Progresele actuale în descoperirea unui vaccin anti-COVID. Care sunt vaccinurile cu cele mai mari șanse de reușită

De: Anna Caba 21/10/2020 | 08:33
Progresele actuale în descoperirea unui vaccin anti-COVID. Care sunt vaccinurile cu cele mai mari șanse de reușită

FII EROUL COMUNITĂȚII TALE! Intră pe eroulcomunitatiitale.csid.ro, răspunde la Întrebarea Zilei (răspunsul corect este „ascuns” în acest articol) și poți câștiga 25.000 de lei în echipamente de protecție pentru spitalul tău.

Cursa pentru descoperirea unui vaccin anti-COVID eficient este aproape de final pentru 11 companii. Acestea sunt deja în faza 3 de testare a vaccinului care ar putea preveni infecția cu SARS-CoV-2, precum și agravarea bolii COVID-19, ca urmare a producerii de anticorpi anti-SARS-CoV-2.

Pe lângă cele 11 vaccinuri promițătoare există însă alte 54 de vaccinuri aflate în faza 1 sau 2, precum și alte 91 de vaccinuri aflate încă în faza preclinică.

Cele 4 faze de testare a vaccinurilor

Potrivit FDA, recomandarea este ca un vaccin anti-COVID să aibă o rată de protecție de minimum 50%. Majoritatea vaccinurilor testate în prezent presupun vaccinare în rapel – adică două vaccinuri, administrate la o anumită distanță în timp.

Trebuie menționat însă că un vaccin este aprobat abia în momentul în care trece prin toate cele 4 faze:

 • Faza preclinică – se prepară vaccinul pe culturi celulare și se injectează în cobai (șoareci sau maimuțe) pentru a observa dacă există răspuns imun. În momentul de față există 91 de vaccinuri anti-COVID în această fază.
 • Faza 1 – vaccinul este administrat unui lot mic (câteva zeci) de subiecți umani pentru a testa siguranța și doza necesară pentru stimularea răspunsului imun. În momentul de față există 35 de vaccinuri anti-COVID în această fază.
 • Faza 2 – vaccinul este administrat unui lot mediu (câteva sute) de subiecți umani, împărțiți în grupe (de ex: copii versus vârstnici), pentru a observa dacă vaccinul acționează diferit în funcție de aceste criterii. De asemenea, în faza 3 se testează din nou siguranța vaccinului și se ajustează doza, dacă este nevoie, pentru a asigura un răspuns imun corespunzător. În momentul de față există 19 vaccinuri anti-COVID în această fază.
 • Faza 3 – vaccinul este administrat unui lot numeros (câteva mii sau zeci de mii) de subiecți umani și se monitorizează rata de infectare, în sensul protecției oferite de vaccin, în comparație cu un grup de control care primește placebo. De asemenea, în faza 3 de studiu se vor nota toate posibilele reacții adverse la vaccin. Aceasta este ultima fază de studiu clinic, cea în care se va determina dacă vaccinul respectiv protejează de infecția cu virusul SARS-CoV-2. În momentul de față există 11 vaccinuri anti-COVID în această fază.

Vaccin anti-COVID: 11 vaccinuri care ar putea fi disponibile la începutul anului 2021

Dacă trec cu brio de faza 3 a studiului clinic, următoarele vaccinuri vor trece în următoarea etapă, cea finală, care constă în obținerea aprobării, din partea instituțiilor abilitate (FDA, ECDC), pentru folosirea vaccinurilor respective pe subiecți umani și distribuirea lor în întreaga lume, persoanele aflate în categoria de risc având prioritate la vaccinare.

Iată câteva informații la zi despre cele 11 companii care sunt aproape de linia de finiș în dezvoltarea unui vaccin anti-COVID eficient.

 • Vaccinul dezvoltat de Moderna – peste 30.000 de persoane au fost vaccinate. Cel mai devreme vom avea rezultatele la finalul anului 2020, dar mai sigur spre primăvara 2021.
 • Vaccinul dezvoltat de Pfizer & BioNTech – peste 43.000 de persoane (inclusiv copii) au fost vaccinate. Rezultatele sunt așteptate cel mai devreme în cursul lunii octombrie 2020.
 • Vaccinul dezvoltat de Novavax – în prezent sunt înrolați în studiu 10.000 de voluntari din Marea Britanie și urmează ca și SUA să beneficieze de un lot de participanți. Cel mai devreme vor obține rezultate în prima parte a anului 2021.
 • Vaccinul BCG (Calmette-Guerin) – este un vaccin împotriva tuberculozei, „cu vechime” de peste 100 de ani, care ar putea avea efect protector și în cazul COVID-19. Cercetătorii de la Institutul de Cercetare Murdoch Children din Australia conduc acest studiu aflat în prezent în fază 3, pentru a vedea dacă vaccinul BCG poate preveni, măcar parțial, infecția cu noul coronavirus.
 • Vaccinul dezvoltat de AstraZenecaUniversitatea Oxford – sunt zeci de mii de voluntari în Europa și Asia, însă studiul de fază 3 este momentan „pus pe pauză” în America, la recomandarea FDA, ca urmare a apariției unui caz de mielită transversă.
 • Vaccinul dezvoltat de Johnson & Johnson – acest vaccin se administrează în doză unică și are în prezent, în faza 3 a studiului, peste 60.000 de participanți înrolați. Compania a anunțat că studiul a fost „pus pe pauză”, ca urmare a apariției unui caz de „îmbolnăvire ciudată”, potrivit unui comunicat dat publicității la mijlocul lunii octombrie 2020.
 • Vaccinul dezvoltat de CanSino Biologics– este realizat în parteneriat cu Institutul chinez de Biologie,  Academy of Military Medical Sciences, și a fost deja aprobat pentru folosire limitată în cazul soldaților. Nu se precizează de către companie dacă vaccinul este opțional sau obligatoriu pentru soldați. În luna august, compania a început studiul de fază 3 în câteva țări, inclusiv în Arabia Saudită, Pakistan și Rusia.
 • Vaccinul dezvoltat de Sinopharm & Beijing Institute of Biological Products – este atât în faza 3 de studiu, cât și aprobat de Emiratele Arabe Unite pentru utilizare limitată în rândul lucrătorilor din domeniul medical.
 • Vaccinul CoronaVac dezvoltat de Sinovac Biotech – este în faza 3 de studiu clinic în Brazilia, Indonezia și Turcia. De asemenea, a primit aprobare de urgență de la guvernul chinez pentru utilizarea limitată. În luna octombrie, autoritățile din orașul Jiaxing (situat în estul Chinei) au anunțat că administrează vaccinul în rândul persoanelor cu grad ridicat de risc, precum medici, asistente medicale, inspectori portuari sau personal din instituțiile publice.
 • Vaccinul dezvoltat de Sinopharm & Wuhan Institute of Biological Products – se află în continuare în faza 3 a studiului clinic, dar a primit la mijlocul lunii septembrie, din partea autorităților abilitate din Emiratele Arabe Unite, autorizația de urgență pentru utilizarea limitată în rândul personalului medical.
 • Vaccinul rusesc Sputnik V dezvoltat de Gamaleya Research Institute – este un vaccin destul de controversat, deoarece există îngrijorări că nu ar fi fost respectate toate cele 4 faze, dar este totuși aprobat pentru utilizare. La mijlocul lunii august, președintele Putin anunța că vaccinul este deja aprobat de o comisie din Rusia, deși datele din fazele 1 și 2 nu fuseseră încă publicate.

Pentru lista actualizată a vaccinurilor anti-COVID, accesați site-ul Organizației Mondiale a Sănătății.

Trebuie menționat însă că vaccinurile NU VINDECĂ, nu aceasta este menirea lor. Ele trebuie să prevină infecția cu SARS-CoV-2 sau măcar să amelioreze simptomatologia bolii, astfel încât să nu apară complicații amenințătoare de viață.

Pentru tratamentul bolii COVID-19, citește: Tratamente și soluții pentru COVID-19. Cele mai recente studii despre medicamentele folosite în tratarea infecției cu SARS-CoV-2

Parteneri
Veste bună pentru toată România! Iohannis a semnat decretul! Mai mulți bani pentru țară
Veste bună pentru toată România! Iohannis a semnat decretul! Mai mulți bani pentru țară
FOTO. Gabriela, postări incendiare pe tik-tok! Iubita protejatului lui Gigi Becali face furori pe net
FOTO. Gabriela, postări incendiare pe tik-tok! Iubita protejatului lui Gigi Becali face furori pe net
HOT | Nebunie totală în faţa camerelor. Cea mai sexy sportivă, goală şi fără inhibiţii
HOT | Nebunie totală în faţa camerelor. Cea mai sexy sportivă, goală şi fără inhibiţii
 Ce a pățit un bărbat după ce a făcut sex de 12 ori într-o noapte
Ce a pățit un bărbat după ce a făcut sex de 12 ori într-o noapte
Surpriză pentru şoferi: Chiar dacă ai anvelope de iarnă, rişti o amendă de 725 de lei
Surpriză pentru şoferi: Chiar dacă ai anvelope de iarnă, rişti o amendă de 725 de...
Cum te poți îmbolnăvi stând în casă. Praful și chimicalele la care ești expus zi de zi în confortul locuinței
Cum te poți îmbolnăvi stând în casă. Praful și chimicalele la care ești expus zi...
Cătălin Măruță a rămas cu gura căscată. Cine i-a spus că vrea să stea o noapte cu Andra
Cătălin Măruță a rămas cu gura căscată. Cine i-a spus că vrea să stea o...
S-a aflat adevărul! De ce divorţează Pepe? Anunţ de ultim moment al Poliţiei
S-a aflat adevărul! De ce divorţează Pepe? Anunţ de ultim moment al Poliţiei
Gata! Vestea așteptată de milioane de români a venit de la Guvern: Regulile pentru Crăciun
Gata! Vestea așteptată de milioane de români a venit de la Guvern: Regulile pentru Crăciun
Vestea momentului în showbiz! ESTE ÎNSĂRCINATĂ
Vestea momentului în showbiz! ESTE ÎNSĂRCINATĂ
În lumea arabă, femeile fac altceva în dormitor. Dezvăluirea unui ginecolog
În lumea arabă, femeile fac altceva în dormitor. Dezvăluirea unui ginecolog
Se schimbă destinul pentru aceste 3 zodii! Totul începe la noapte
Se schimbă destinul pentru aceste 3 zodii! Totul începe la noapte
INTERZISE în supermarket! Au decis azi! Alertă într-un județ din România! Risc mare de infectare cu COVID-19
INTERZISE în supermarket! Au decis azi! Alertă într-un județ din România! Risc mare de infectare...
Breaking News. Condamnări în masă în România. „Greii” au primit 65,8 ani
Breaking News. Condamnări în masă în România. „Greii” au primit 65,8 ani
Ultima oră! Medicii au făcut anunțul despre Gheorghe Visu! Din păcate..
Ultima oră! Medicii au făcut anunțul despre Gheorghe Visu! Din păcate..
Carmen Brumă, DEZBRĂCATĂ pe internet. Iubita lui Mircea Badea a apărut fără sutien și toată lumea a văzut-o
Carmen Brumă, DEZBRĂCATĂ pe internet. Iubita lui Mircea Badea a apărut fără sutien și toată...
Astronomul român Ciprian Vîntdevară a reuşit să surpindă nebuloasa Cap de Maimuţă într-o fotografie spectaculoasă
Astronomul român Ciprian Vîntdevară a reuşit să surpindă nebuloasa Cap de Maimuţă într-o fotografie spectaculoasă
Vine iarna peste România! Meteorologii au făcut anunțul
Vine iarna peste România! Meteorologii au făcut anunțul
George Burcea și Viviana Sposub, la un pas de despărțire?! Dezvăluirea care răstoarnă totul
George Burcea și Viviana Sposub, la un pas de despărțire?! Dezvăluirea care răstoarnă totul
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la 30 de ani
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Nu mai e niciun mister. De ce purta Maradona două ceasuri, unul la fiecare mână. Nu ți-ai fi imaginat asta!
Nu mai e niciun mister. De ce purta Maradona două ceasuri, unul la fiecare mână....
„Doamne, cum e
„Doamne, cum e"! Anna Lesko și Viviana, duș împreună pe întuneric, fără să știe că...
Horoscop sâmbătă, 28 noiembrie. Va fi o zi plină de surprize pentru mulți nativi
Horoscop sâmbătă, 28 noiembrie. Va fi o zi plină de surprize pentru mulți nativi
O companie vrea să revoluţioneze piaţa muncii din România
O companie vrea să revoluţioneze piaţa muncii din România
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat, a vrut să ajungă preot, arhitect si s-a înrolat şi în marină, apoi a pornit un business de miliarde
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Gest șocant! Și-a făcut selfie cu Maradona în sicriu! Incredibil ce s-a întâmplat după
Gest șocant! Și-a făcut selfie cu Maradona în sicriu! Incredibil ce s-a întâmplat după
Bombă în showbiz! Cu cine se iubește, de fapt, Lidia Buble
Bombă în showbiz! Cu cine se iubește, de fapt, Lidia Buble
Anunțul momentului: „Nu este nevoie de vaccin. Pandemia s-a încheiat”
Anunțul momentului: „Nu este nevoie de vaccin. Pandemia s-a încheiat”
Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Cielo, mașina la care visau toți românii în anii '90?
Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Cielo, mașina la care visau toți românii în anii...
Ce a spus Diego Maradona înainte de a muri. Au fost ultimele cuvinte
Ce a spus Diego Maradona înainte de a muri. Au fost ultimele cuvinte
Rares Neamtu, unul din “jurnalistii independenti” din Iasi a fost 12 ani membru PSD!
Rares Neamtu, unul din “jurnalistii independenti” din Iasi a fost 12 ani membru PSD!
Aceste zodii ajung să se streseze foarte tare din cauza locului de muncă. Racul nu poate accepta criticile!
Aceste zodii ajung să se streseze foarte tare din cauza locului de muncă. Racul nu...