Acasă » Știri » ProSport 25 – 2008. Egali cu campionii lumii la Euro. Triumful Alinei Dumitru la judo, la Olimpiadă, Maratonul de aur al Constantinei Diță și solul magnific al Sandrei Izbașa

ProSport 25 – 2008. Egali cu campionii lumii la Euro. Triumful Alinei Dumitru la judo, la Olimpiadă, Maratonul de aur al Constantinei Diță și solul magnific al Sandrei Izbașa

De: Maria Iancu 17/08/2022 | 20:45
ProSport 25 – 2008. Egali cu campionii lumii la Euro. Triumful Alinei Dumitru la judo,  la Olimpiadă, Maratonul de aur al Constantinei Diță și solul magnific al Sandrei Izbașa

Viorica Susanu și Georgeta Andrunache, aur și ele!

Jocurile Olimpice de la Beijing, China, și Turneul Final al Campionatului European de Fotbal din Austria și Elveția au reținut toată atenția unui glob pământesc mai liniștit și, în orice caz, mai pașnic decât cel de azi. România, după opt ani, se împărțea sufletește din nou pe aceste coordonate.

O mai făcuse de doar trei ori în istorie: în 1984, Euro în Franța, Olimpiada în America, la Los Angeles, în 1996, Euro în Anglia, Olimpiada tot în America, la Atlanta, și în 2000, Euro în Belgia și Olanda, Olimpiada la Sidney, Australia.

Egali cu campionii lumii la Euro

La Euro a fost frumos, rapid și ciudat, semnele de întrebare fiind mai pregnante decât cele de mirare, și asta după ultimul meci din grupă, acel 0-2 cu Olanda!

Începutul a fost însă magistral, în cea mai grea grupă pe care România a avut-o în întreaga istorie a echipei naționale: cu campioana mondială en-titre, Italia, cu vicecampioana lumii, Franța, iar după ce ne-am nimerit cu finalistele Cupei Mondiale din 2006, ne-am “lipit” și de finalista Mondialului ce avea să vină în 2010, Olanda!

Victor Pițurcă însă nu avea teamă de nimeni și de nimic și a reușit să transmită această stare de spirit și jucătorilor săi. Ce-i drept, și ei erau construiți din același material rar.
Iată și formulele de echipă ale primei noastre partide, disputată pe 9 iunie, pe celebrul “Letzigrund” din Zürich: România: Lobonț- Contra, Tamaș, D. Goian, Raț- Cociș (min. 64 Codrea), Rădoi (min. 90+2 Dică), Chivu- Bănel Nicoliță, Daniel Niculae, Mutu (min. 78 Marius Niculae).

Iar Franța, campioana mondială din 1998, campioana Europei în 2000 și vicecampioana lumii în 2006, antrenată acum de Raymond Domench, răspundea cu: Coupet- Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal- Ribery, Toulalan, Makelele, Malouda- Anelka (min. 72 Gomis), Benzema (min. 78 Nasri). A fost 0-0, cu Contra, Tamaș, Chivu și Mutu jucând la cel mai înalt nivel!
A urmat, tot la Zürich, 1-1 cu Italia, campionii lumii fiind în formula: Buffon- Zambrotta, Panucci, Chiellini, Grosso- Pirlo, De Rossi- Camoranesi (min. 85 Ambrosini), S. Perrotta (min. 57 A. Cassano), Del Piero ( min. 77 Quagliarella)- Luca Toni. Antrenorul campionilor mondiali era foarte tânărul Roberto Donadoni. La rândul său, Victor Pițurcă, arunca în arena elvețiană aproximativ aceeași formulă de echipă, doar Florentin Petre fiind titularizat în locul lui Bănel Nicoliță, iar Codrea în locul lui Cociș. Au mai jucat Dică, și cei doi care fuseseră titulari în prima partidă. Mutu a deschis scorul, în minutul 55, iar Panucci a egalat după doar câteva secunde. Aflat în mare formă, Adrian Mutu s-a grăbit să execute lovitura de pedeapsă obținută de Daniel Niculae, în minutul 81, dar fostul său coleg de la Juventus, Gianluigi Buffon, a reușit să-i respingă, cu piciorul, șutul!

Ultimul meci, cel cu Olanda, s-a jucat la Berna, pe legendarul “Wankdorf”, și a fost pierdut cu 0-2, după ce, la pauză, era încă 0-0, iar Olanda lui Van Basten părea mulțumită chiar și cu înfrângerea! Așa se specula în tribune, așa se putea interpreta o stare mai degrabă de apatie a batavilor. Care, din păcate pentru toate interpretările noastre, au rezolvat meciul  la reluare: Huntelaar, în minutul 54 și Van Persie, cu trei minute înainte de final, marcând golurile care stabileau diferența reală dintre cele două echipe. Eliminată, România lui Chivu și Mutu, a lui Lobonț și Rădoi, a lui Contra și Raț, a lui Tamaș și Goian, a lui Cociș și Codrea, a lui Florentin Petre și Bănel Nicoliță, a lui Marius și Daniel Niculae, a lui Dică, dar, mai ales, a lui Victor Pițurcă, venea acasă cu o mulțime de regrete. O mare echipă care ar fi reușit mai mult dacă…? Da, poate că da.

Triumful Alinei Dumitru la judo,  la Olimpiadă, Maratonul de aur al Constantinei Diță și solul magnific al Sandrei Izbașa

În schimb, departe, în China, la Olimpiada de la Beijing, Viorica Susanu și Georgeta Andrunache cucereau aurul (la două rame), și bronzul, (la 8+1),  adăugând aceste titluri celor două europene și celor 11 medalii mondiale, între care cinci de aur ale Vioricăi.

La rândul ei, Constantina Diță, marea atletă, reușea să își atingă visul carierei, aurul în proba de maraton, la 38 de ani. Era cea mai vârstnică și experimentată campioană olimpică a probei! Marile ei rezultate, titlul mondial la semimaraton, în 2005, la Edmonton, Canada, dar și medalia de bronz la maratonul de la Helsinki, Finlanda, în același an, precum și victoria în ultra celebrul maraton de la Chicago, SUA, în 2004!

Alina Dumitru devenea și ea campioană olimpică la judo, la categoria 48 kg, ca și noua stea a gimnasticii artistice mondiale, Sandra Izbașa, în proba de sol!
Patru medalii de aur pentru România, dar și un argint, prin Ana Maria Brânză, în proba de spadă, la individual!

Cu bronz mai veneau acasă Mihai Covaliu, la sabie individual, echipa feminină de gimnastică, echipajul de la canotaj al fetelor de la “8+1”, și luptătorul Ștefan Gheorghiță, la stilul “liber”, categoria 74 de kg, medalie care i-a fost acordată cu o întârziere de …8 ani, după descalificarea pentru dopaj, a uzbekului Tighiev, cel care îl învinsese în lupta pentru medalia de bronz!
Un an minunat și încrâncenat acest 2008. Ca viața!

2008 a marcat o nouă participare a României la Campionatul European după cea din 2000. Eram într-o grupă de foc cu Italia, Franța și Olanda și reușeam să facem egal cu campionii mondiali și cu Franța dar nu a fost de ajung, fiind învinși de Olanda iar visul frumos al unei calificări în sferturi a fost spulberată. La Beijing am reușit un total de 9 medalii, o umbră a perfomanțelor din anii trecuți dar reușisem 4 medalii de aur. Care a fost povestea anului 2008? Află pe prosport.ro.

#Prosport #Prosport25 #anul2008 #adrianmutu #romania #EURO2008 #italy #Beijing2008 #olympics #olympicgames #goldmedal #champions #sandraizbasa #constantinadita #alinadumitru #vioricasusanu #georgetaandrunache #partner #IXFI #cryptoIXFI #cryptotrading #cryptocurrency

Urmărește Cancan.ro pe Google News
A absolvit Universitatea Hyperion, specializarea Jurnalism. S-a alăturat presei în anul 2016, iar din 2019 este redactor la publicația CANCAN.RO, site ce face parte din Grupul de Presă GÂNDUL.
Parteneri
„Ofertă de PAȘTE!”. Cu câți lei se vinde un singur ou, în Piața Progresul din București
„Ofertă de PAȘTE!”. Cu câți lei se vinde un singur ou, în Piața Progresul din...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Mădălina Ghenea, așa cum n-a mai fost surprinsă NICIODATĂ! Imaginile care taie respirația
Mădălina Ghenea, așa cum n-a mai fost surprinsă NICIODATĂ! Imaginile care taie respirația
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce...
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au fost detectate semne de viață
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate de milion de oameni
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților revoltați.
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Ce sumă a plătit Tavi Clonda pentru geanta oferită cadou soției. Gabriela Cristea este în al nouălea cer după achiziție! „ Acum își cumpără pentru prima dată când e cu mine.”
Ce sumă a plătit Tavi Clonda pentru geanta oferită cadou soției. Gabriela Cristea este în...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie.
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Horoscop zilnic pentru luni, 29 aprilie. Probleme la muncă pentru două zodii
Horoscop zilnic pentru luni, 29 aprilie. Probleme la muncă pentru două zodii
Planta care aduce un profit de 30.000 de euro la hectar. Românii au început să o cultive și să raporteze câștiguri uriașe
Planta care aduce un profit de 30.000 de euro la hectar. Românii au început să...
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Gabriela Cristea, lăsată cu ochi-n soare de Tavi Clonda: A agăţat o gagică!
Gabriela Cristea, lăsată cu ochi-n soare de Tavi Clonda: A agăţat o gagică!
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Impactul negativ al expunerii la lumina albastră a ecranelor şi beneficiile detoxifierii digitale asupra sănătăţii
Impactul negativ al expunerii la lumina albastră a ecranelor şi beneficiile detoxifierii digitale asupra sănătăţii
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Rețeta perfectă de drob de miel. Puține gospodine știu toate secretele
Rețeta perfectă de drob de miel. Puține gospodine știu toate secretele
Cum a ajuns Nuța din Vaslui să primească și salariu, și PENSIE, în același timp
Cum a ajuns Nuța din Vaslui să primească și salariu, și PENSIE, în același timp
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile mari
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
Adevăratul motiv pentru care a divorțat Mihaela Tatu, după 16 ani de căsnicie: „Nu mi-a părut rău o clipă…”
Adevăratul motiv pentru care a divorțat Mihaela Tatu, după 16 ani de căsnicie: „Nu mi-a...
Cine face, de fapt, gardul comun sau gardul dintre vecini. Ce spune legea în 2024, cine plătește eventuale reparații și cum devii proprietar asupra lui
Cine face, de fapt, gardul comun sau gardul dintre vecini. Ce spune legea în 2024,...
Singurele cartiere din București care sunt gemene. Nu există limită între ele și oamenii nu știu exact unde stau
Singurele cartiere din București care sunt gemene. Nu există limită între ele și oamenii nu...