Proteste dure în Bulgaria! Manifestanții s-au bătut cu forțele de ordine. Premierul Boiko Borisov a primit undă verde pentru a modifica Constituția

Autor:
Publicat: 03/09/2020 | 20:50
Proteste dure în Bulgaria! Manifestanții s-au bătut cu forțele de ordine. Premierul Boiko Borisov  a primit undă verde pentru a modifica Constituția

Un protest violent a avut loc miercuri seară în fața parlamentului de la Sofia, unde multe persoane au fost rănite, iar un număr mare de manifestanți au fost arestați.

Protestele din Bulgaria au loc de ceva timp și sunt îndreptate împotriva premierului Boiko Borisov și al proiectului prin care acesta intenționează să schimbe constituția. În timp ce afară manifestanții se băteau cu forțele de ordine, în plenul legislativului, şeful guvernului bulgar primea undă verde pentru controversatul proiect de modificare a Constituţiei. (CITEȘTE ȘI: ANUNȚUL FĂCUT DE MAE! SE SCHIMBĂ REGULILE PENTRU ROMÂNII CARE INTRĂ ÎN BULGARIA)

Manifestațiile violente au început în cursul după-amiezii de miercuri, când protestatarii au încercat să-i împiedice să intre în parlament pe deputații din GERB, partidul premierului Boiko Borisov. Atunci forțele de ordine au reacționat violent, iar acest ritm s-a menținut până seara.

Miercuri seară, timp de oră și jumătate, protestatarii bulgari au aruncat cu petarde, pietre şi sticle în jandarmii care apărau sediile Guvernului şi Parlamentului. Forțele de ordine au răspuns cu gaz cu piper şi bombe asurzitoare împotrivă manifestanților.

În urma ciocnirilor violente un total de 45 de persoane, inclusiv 27 de poliţişti, dar şi manifestanţi şi jurnalişti, au avut nevoie de îngrijiri medicale, majoritatea fiind ”intoxicaţi”. Polițiștii au făcut zeci de arestări.

Proiectul de modificare a Constituției a fost aprobat

Protestatarii spun că proiectul ar fi de fapt o manevră ce i-ar permite lui Borisov să mai rămână la putere. În ciuda protestelor, premierul Borisov a obţinut voturile necesare în Parlament, pentru a-şi lansa controversatul proiect de revizuire a Constituției.

Deputații GERB au părăsit plenul exact când a luat cuvântul președintele țării, socialistul Rumen Radev. (VEZI ȘI: PROTESTELE CONTINUĂ ÎN BELARUS! A FOST DECLANȘATĂ O GREVĂ GENERALĂ. MUNCITORII AU IEȘIT PE STRĂZI, IAR PREZENTATORII TELEVIZIUNII DE STAT AU LĂSAT STUDIOURILE GOALE)

 „Dragi deputați, fuga din sală nu vă salvează de rușine. Plecând, nu faceți decât să arătați că adevăratul parlament e afară, la protest. Oamenii s-au scuturat de hipnoza propagandei, au depășit frica și cer insistent să trăiască într-o țară normală.”, a spus președintele