Raed Arafat și Marcel Vela, anunț important pentru români: este vorba de Ordonanța militară VIDEO

Publicat: 24/03/2020 | 21:52
Raed Arafat și Marcel Vela, anunț important pentru români: este vorba de Ordonanța militară VIDEO

Marcel Vela, ministrul de Interne, Raed Arafat și Bogdan Despescu, secretari de stat, au făcut, marți, de la ora 22:00, anunțul așteptat de români: Ordonanța militară nr.3, care va transforma recomadările din anterioara ordonanță în obligații și restricții.

Klaus Iohannis a anunţat marți că Guvernul va emite astăzi o nouă Ordonanţă militară prin care se vor impune restricţii totale, iar recomandarea de a sta în casă va deveni obligaţie. România se află în stare de urgenţă din 16 martie.

Declarație de presă susținută de ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela și de secretarii de stat, Bogdan Despescu și Raed Arafat

Declarație de presă susținută de ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela și de secretarii de stat, Bogdan Despescu și Raed Arafat

Publicată de stiripesurse.ro pe Marţi, 24 martie 2020

Vela: ”Într-o zi 186 de persoane au fost infestate. Astfel, am lut măsuri mai dure. Vă asigur pe cei care sunteți în carantină. Am ales să fim la datorie, să stăm departe de cei dragi. Comportamentul nostru va face diferența.

Ieșirea cu bine depinde de ni. Sănătatea celor dragi depinde de sănătatea noastră dar și de restricțiile impuse de mâine!

Cei care nu conștientizează să se trezească! Nu ne jucăm”, a spus Vela.

”În această seară, MAI a instaurat Ordonanța de Urgență”, a spus Vela. El a expus apoi ce trebuie să facă oamenii în această situație.

Mâine, 25 martie, începând cu ora 12:00.

Când pot ieși vârstinici: ”Pot ieși la cumpărături între 11:00-13:00”

”Îi îndemn pe cei care nu conștientizează pericolul să se trezească, pentru că nu ne jucăm cu sănătatea publică. Noaptea trecută, Poliția și Jandarmeria au declanșat cea mai amplă operațiune de după 1990. Sunt mulți români care nu conștientizează pericolul la care se expun și la care îi expun și pe alții.

Am emis a treia Ordonanță Militară:

– se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței, cu excepțiile:

– deplasările profesionale

– deplasările pentru bunuri, asistență medicală ce nu poate fi amânată

– deplasările pentru îngrijirea copilului, persoanelor vârstnice, copiilor cu dizabilități

– deplasările scurte

– deplasarea în scopul donării de sânge, în scop umanitar, de voluntariat, de activități agricole sau ale producătorilor agricoli

Circulația persoanelor cu vârsta celor care au împlinit 65 de ani este permisă doar între 11 și 13. Circulația lor este permisă și în afara orelor prevăzute dacă se face în interes profesional: profesori, medici, oameni de afaceri”, a declarat Marcel Vela.

Orban, despre scenariile 3 și 4

Premierul Ludovic Orban a susținut o conferință de presă la Palatul Victoria, pe tema situației din România, data de epidemia coronavirus. Președintele Iohannis tocmai anunțase, cu câteva ore înainte, intrarea în carantină general.

În finalul conferinței, Orban a fost pus ușor în dificultate: ”Este România pregătită pentru scenariul 4?”

”Luăm măsuri gradual, creștem permanent capacitatea de tratare a persoanelor infectate, creștem capacitatea și pentru linia a doua a spitalelor, dar și pentru cele din linia a treia. Eu sunt optimist de felul meu”, a fost răspunsul premierului.

Scenariul 4 intră în vigoare atunci când numărul infestărilor trece de 2.000. În România sunt acum 762 de oameni infestate cu virusul COVID-19.

Înainte, Ludovic Orban vorbise despre scenariul 3. ”Am participat la o videoconferință cu managerii spitalelor. Punem în practică un plan de pregătire graduală a spitalelor. Pregătim a treia linie de apărare: în fiecare județ să existe un spital dedicat exclusiv pacienților cu coronavirus”, a declarat premierul.

Ludovic Orban a vorbit și despre întărirea DSP-urilor. ”Al treilea obiectiv important: întărirea DSP-urilor. Acum, numărul de angajați a crescut cu peste 4.000 la nivel național. E nevoie de angajați noi la DSP pentru anchetele epidemiologice făcute cu viteză crescută. DSP sunt implicate în efortul de a decide măsurile privitoare la toți cetățenii care revin în România.

România a primit zeci de mii de cetățeni români întorși din Italia, Spania, Franța, Germania. Efortul DSP și al Poliției de Frontieră a fost imens. Apreciez activitatea DSP-urilor și îi felicit pe cei care s-au alăturat din mers și învață din mers ce trebuie făcut”, a spus Ludovic Orban.