Ministerul de Interne intervine în discuțiile aprinse privind autospeciala care ar răpi copiii și asigură cetățenii că mitul ambulanței negre revine periodic în atenția publică, însă nu există nicio bază reală.
Citește și: Ambulanța neagră în București. Prima reacție a scriitoarei care a fost snopită în bătaie la Gara de Nord
„Periodic în spațiul public revine mitul ambulanței negre cu care se răpesc copiii! Facem un apel ferm la toți cei care primesc astfel de mesaje: NU LE POPULARIZAȚI ȘI NU LE REDISTRIBUIȚI! Acestea sunt mesaje false și nu fac altceva decât să creeze o stare de panică nejustificată. Oameni buni, AMBULANȚA NEAGRĂ NU EXISTĂ!”, au precizat reprezentanții Ministerului de Interne, pe Facebook.
Un mesaj similar a fost postat, tot pe pagina de socializare, și de către cei de la Poliția Română, care arată că, deși emoția ghidează comportamentul, toate afirmațiile trebuie trecute prin filtrul rațiunii.
„Nu e neagră, e albă și nu fură copii, aduce cultura în comunitate…este o simplă ambulanță casată, folosită într-un proiect cultural. MIT: O ambulanță neagră se plimbă prin oraș și răpește copii pentru a le lua organele.
ADEVĂR: În România nu au fost înregistrate astfel de cazuri. Emoția și rațiunea ne ghidează comportamentul, iar o decizie emoțională este bine să fie trecută prin filtrul rațiunii, chiar și ,,la cald”. Dacă ai văzut ceva care ți se pare suspect, sună la numărul 112, venim imediat și clarificăm situația. Ne poți sprijini prin furnizarea cât mai multor informații care vor fi transmise în timp real, din dispecerat, colegilor care vin la sesizarea pe care ai făcut-o. Te rugăm să nu distribui pe rețelele de socializare mesaje false. Acestea nu fac altceva decât să creeze o stare de panică nejustificată pentru orice părinte care își dorește tot ce-i mai bun pentru copilul său”, a scris pe Facebook Poliția Română.
Precizările vin după ce, în spațiul public au apărut discuții aprinse privind ambulanța care fură copii. De asemenea, cinci bărbați ar fi atacat o femeie, miercuri noapte, care dormea într-o mașină parcată pe o stradă din Sectorul 1 al Capitalei, atacatorii fiind depistați de către polițiști și duși la audieri. Mașina femeii ar fi fost o autospecială dintr-un proiect personal, pe care il numea „Salvați literatura”.
„Cu privire la vehiculul în care dormea victima, s-a stabilit ca este un unul privat, nu aparține sistemului de ambulanță și nu are utilitate medicală”, au precizat reprezentanții Poliției Capitalei.
Potrivit unor surse apropiate anchetei, femeia avea o autospecială pe care o numea ambulanță, ea dorind să realizeze un proiect numit „Salvați literatura”. Mașina, care era parcată în apropierea Gării de Nord, conținea mai multe cărți. Potrivit acelorași surse, femeia este acuzată că ar fi furat copii și, deși polițiștii nu au indicii în acest sens, investighează toate aspectele semnalate.