Mucenicii se pregătesc în fiecare an pe 9 martie, când românii îi cinstesc pe Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia. Multe gospodine îi prepară pe cei muntenești, care necesită mai mult timp în bucătărie. În același timp, multe persoane îi preferă pe cei moldovenești, care sunt pufoși și plini de arome. Deși rețetele pot varia, două ingrediente sunt esențiale: nuca și mierea.Multe persoane fac o greșeală comună atunci când îi pregătesc.
Pentru un gust mai intens, poți adăuga și coajă rasă de lămâie sau portocală. Aluatul pentru mucenicii muntenești se prepară din făină, apă caldă și sare.
Se cerne făina, se adaugă sarea și apa fierbinte, iar aluatul se lasă la răcit. Ulterior se împarte în bucăți mai mici și se modelează în forma cifrei opt. Mucenicii se așază pe o hârtie de copt și se pun în apă fierbinte. Se adaugă miere, suc de lămâie sau portocale, zahăr și se lasă la fiert câteva minute.