Rezidențiat 2018: 8.420 de candidaţi înscriși pentru 4.987 de locuri. Examenul se desfășoară pe 18 noiembrie

Publicat: 08/11/2018 | 18:58

Rezidențiat 2018 – 8.420 de candidaţi s-au înscris pentru cele 4.987 de locuri scoase la concurs (4.357 de locuri pentru domeniul medicină, 405 pentru medicină dentară și 225 pentru farmacie), la nivel naţional, pentru Concursul de admitere în rezidențiat care are loc, pe 18 noiembrie, în 6 centre din țară – Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara.

Aproximativ 40% din totalul de candidați – 3.251 de concurenți – urmează să susțină concursul la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti. Concursul de admitere în rezidențiat în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie, va fi organizat în 2018 de către Ministerul Sănătății, duminică, 18 noiembrie. Examenul se va desfășura în centrele universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara.

La Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti s-au înscris 2.404 candidaţi la Medicină, 604 – Medicină Dentară şi 243 – Farmacie. Comparativ cu datele înregistrate anul trecut, se înregistrează atât o creştere a locurilor scoase la concurs, cât şi a numărului de candidaţi înscrişi.

Rezidențiat 2018. O creștere semnificativă a locurilor

“Anul acesta asistăm la o creştere semnificativă atât în ceea ce priveşte numărul locurilor scoase la concurs, cât şi a numărului candidaţilor înscrişi. Există un interes crescut faţă de resursa umană din sistemul medical românesc şi, totodată, pentru desăvârşirea profesiei de medic. Am convingerea că, şi în 2018, absolvenţii noştri vor traversa, în număr cât mai mare, dar şi cu medii ridicate, acest important examen din cariera lor profesională”, afirmă Ioanel Sinescu, rectorul UMF “Carol Davila” din Bucureşti.

CITEȘTE ȘI: O STUDENTĂ LA MEDICINĂ VINDE FRUCTE ȘI LEGUME ÎN PIAȚĂ! LORENA VREA SĂ ÎȘI AJUTE PĂRINȚII

Rezidențiat 2018. Taxa de înscriere la rezidențiat

Pentru a putea participa la concursul de rezidenţiat în medicină, medicină dentară şi farmacie ce va avea loc pe 18 noiembrie, candidaţii au achitat o taxă de 400 lei/participant. Cuantumul taxei de participare la examenul de rezidenţiat 2018, cu 40 de lei mai mare faţă de cel din 2017, a fost stabilit prin Ordinul Ministrului Sănătăţii. Un procent de maxim 85% din sumele încasate va fi repartizat universităţilor de profil.

Potrivit organizatorilor, candidaţilor li se va permite intrarea în sălile de concurs la ora 8:30. Subiectele se vor deschide la ora 10. Concursul se va derula sub forma de test-grilă, cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, pe o durată de 4 ore.

După o pauză de 15 minute, va începe corectura în săli. Pentru a depune contestaţii, candidaţii vor avea la dispoziţie 24 de ore. Acestea pot viza, întrebările de concurs, recorectarea lucrărilor sau organizarea concursului. Răspunsul la contestaţii se va da în 48 de ore de la depunerea acestora.

Rezidențiat 2018. Care este punctajul de promovare

Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, din care 50 de tip complement simplu şi 150 de tip complement multiplu.

Totodată, ocuparea locurilor în cele 67 de specialităţi se va face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor publicate pentru fiecare domeniu, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu. Afişarea rezultatelor se va face numai după semnarea ordinului Ministerului Sănătăţii de confirmare a rezultatelor.

CITEȘTE ȘI: CERCETĂTORII OLTENI AU REVOLUȚIONAT MEDICINA! AU INVENTAT PROTEZA DE COT DE TIP BALAMA ȘI…

Citește și...