Românii condamnați la moarte în Malaezia. Cum pot fi eliberați

Publicat: 02/07/2018 | 14:18

Doi români au fost condamnați la moarte, în Malaezia, pentru acuzații de trafic de droguri. Primul este Ionuț Gologan (25 de ani), arestat din 2012, iar cel de-al doilea se numește Daniel Ionel Țurcan. Cum pot fi eliberați? Doar printr-o modificare legislativă a guvernului malaezian care s-a luat în calcul. 

Încă un român a primit o condamnare la moarte în Malaezia pentru trafic de droguri. Primul a fost tânărul Ionuț Gologan din Prahova, care așteaptă acum clemența sultanului acestei țări. Pe 27 iunie, Curtea Federală a Malaeziei a decis să-l condamne definitiv la moarte și pe Daniel Ionel Țurcan.

În urmă cu cinci ani, pe 26 iunie 2012, Ionuţ Gologan a fost arestat pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur, având asupra lui 1.494 de grame de metamfetamină. Cazul său a ajuns să fie mediatizat în toată lumea şi multe persoane publice din România au vrut să îl ajute pe tânăr. Şi Ministerul Afacerilor Externe s-a implicat în acest caz.

Citește și DECLARAŢII EXCLUSIVE ÎN CAZUL ROMÂNULUI CONDAMNAT LA MOARTE. AVEM ULTIMELE INFORMAŢII DESPRE IONUŢ GOLOGAN! A FOST TRANSFERAT DIN ”ÎNCHISOAREA IADULUI” ŞI AŞTEAPTĂ SĂ… 

Pe 13 ianuarie 2014, cel de-al doilea român condamnat la moarte, Daniel Ionel Țurcan, a fost arestat de polițiști, pe Aeroportul Kuala Lumpur. I-au percheziționate bagajele, unde au fost găsite două pachete mari ce conțineau o pudră albă, care s-a dovedit a fi cocaină.

Cum pot fi eliberați

Informațiile recente arată că guvernul din Malaysia a convenit, în unanimitate, să renunţe la pedeapsa automată cu moartea în cazul traficanţilor de droguri, însă decizia trebuie aprobată de Parlament înainte de a intra în vigoare, a anunţat un ministru citat de Channel News Asia.

Demersurile autorităților române vor continua acum prin deschiderea unei proceduri de clemență către sultanul și prim-ministrul din această țară. Exact aceeași cale urmată și în cazul lui Ionuț Gologan, primul român condamnat la moarte, tot pentru trafic de droguri.

(NU RATA, AICI: Imagini înfiorătoare din închisoarea în care românul îşi aşteaptă moartea. Colegul lui Ionuţ Gologan i-a mâncat urechea unui gardian!)

Din păcate, instanțele din Malaezia mai au pe rol dosarul unui al treilea cetățean român, proces care se judecă acum la Curtea Federală și unde a fost cerută tot pedeapsa capitală.

Tudorel Toader, ministrul Justiției, i-a vizitat, la sfârșitul anului trecut, pe românii acuzați de trafic de droguri.

(CITEŞTE ŞI: L-au executat în secret! Vestea neagră venită din penitenciarul în care e închis Gologan)

În închisoarea Simpang Renggam se află încarceraţi Marian Laurenţiu Peity şi Ionel Ţurcan, arestaţi pentru trafic de droguri, condamnaţi la moarte de Curtea de Apel şi ale căror procese se află în faza de judecată pe rolul Curţii Federale a Malaysiei. Delegaţia română a purtat discuţii cu cetăţenii români, exprimând susţinerea în realizarea intereselor legitime, cu respectarea legislaţiei celor două state, în cadrul juridic iniţiat prin semnarea Memorandumului de înţelegere dintre Guvernul României şi Guvernul Malaysiei” se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției.

(VEZI AICI: Tatăl lui Ionuţ Gologan vorbeşte despre coşmarul fiului condamnat la moarte ”Are gânduri de suicid! A ajuns să…” EXCLUSIV PE CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA)

Șansele ca românii condamnați definitiv la moarte să fie executați sunt mici. Pratica autorităților din Malaezia arată că ultima execuție a unui cetățean străin a fost în 1991.

Citește și...