Ronald Koeman, cel mai prolific fundaș din fotbal

Autor: Sabin P.
Publicat: 20/03/2020 | 19:02
Ronald Koeman, cel mai prolific fundaș din fotbal

Ronald Koeman este cel mai prolific fundaş din istoria fotbalului, cu 193 de goluri marcate în 533 de partide, depăşindu-l la acest capitol şi pe argentinianul Daniel Passarella.

Component de bază al celei de-a doua generaţii de aur a fotbalului olandez, campioană europeană în 1988, Ronald Koeman s-a distins prin perfecţiunea paselor sale în profunzime, a şuturilor de la distanţă, mai ales din lovituri libere, prin acurateţea executării penalty-urilor şi prin naturaleţea cu care putea evolua fie ca fundaş central sau mijlocaş defensiv.

Calitatea jocului său poate fi pusă şi pe seama geneticii întrucât el provine dintr-o familie de fotbalişti, tatăl Martin fiind şi el internaţional olandez în anii ‘60, iar fratele mai mare, Erwin, coleg de naţională. Născut pe 21 martie 1963 la Zaandaam, Ronald a început fotbalul la Groningen în 1980, iar trei ani mai târziu ajungea la Ajax, alături de care cucereşte primele sale trofee, un titlu de campion în 1985 şi o Cupă a Olandei, în 1986, an în care se transferă la PSV Eindhoven. Sub comanda lui Guus Hiddink, Koeman a câştigat de trei ori la rând campionatul olandez, două cupe, iar totul a culminat în 1988, când a realizat tripla de vis titlu – cupă – Cupa Campionilor Europeni, după o victorie la penalty-uri în faţa Benficăi şi el a fost ales cel mai bun jucător al anului.

Tot în 1988, cucereşte Bătrânul Continent şi cu naţionala Olandei la EURO din Germania Federală, iar în 1989 i se alătură proiectului iniţiat de Johan Cruyff la FC Barcelona. Koeman a fost, alături de Hristo Stoicikov, Romario, Michael Laudrup şi Josep Guardiola, unul dintre membrii-cheie ai Dream Team-ului care a câştigat patru titluri de campioană la rând în Spania, între 1991 şi 1994, o Cupă a Regelui Spaniei, trei Supercupe ale Spaniei, dar mai ales prima Cupă a Campionilor din istoria clubului, obţinută în 1992 datorită golului marcat de Ronald în finala de pe Wembley cu Sampdoria.

Graţie reuşitei sale din ultimul minut al prelungirilor, Koeman a devenit primul jucător din istorie care înscrie în două finale consecutive de eurocupe diferite, după ce în 1991 marcase golul de consolare al Barcelonei în ultimul act al Cupei Cupelor, pierdut în faţa lui Manchester United.

Debutant în naţionala Olandei în acelaşi timp cu fratele său, Erwin, Ronald Koeman a marcat de 14 ori pentru Portocala Mecanică în 78 de selecţii şi a mai reprezentat-o la alte trei turnee finale: EURO 1992 şi Cupa Mondială 1990 şi 1994.

Koeman a plecat de la Barcelona în 1995, lăsând în urmă o moştenire grea: şi în prezent, deţine recordul celor mai multe penalty-uri consecutive transformate în La Liga, 25! Unul dintre cele mai frumoase goluri ale sale a venit chiar în celebrul El Clasico cu Real Madrid din 1993, când catalanii s-au impus cu 5-0, iar Ronald a punctat pentru 2-0 din lovitură liberă.

Ronald Koeman şi-a încheiat cariera de jucător la Feyenoord Rotterdam, unde a evoluat între 1995 şi 1997. Astfel, el a devenit unul dintre fotbaliştii care au jucat pentru toate cele trei mari cluburi ale Olandei, Ajax, PSV şi Feyenoord.

Citește și...