S-a vândut! Vedetele care pleacă din Pro TV

Autor: I.D.
Publicat: 08/11/2019 | 16:11
S-a vândut! Vedetele care pleacă din Pro TV

Grupul PPF – deținut de miliardarul Petr Kellner – a cumpărat CME (Centrul European Media Enterprises), companie care deține și posturile Pro TV din România. Petr Kellner (considerat cel mai bogat om din Cehia) a semnat acordul pentru cumpărarea trustului. Potrivit presei internaționale, Kellner se clasează pe locul 73 în topul Forbes al celor mai bogați oameni din lume și are în spate… investitori ruși.

Aparent, declinul Pro Tv-ului a început în luna martie a anului curent, atunci când CME a anunțat analizarea unei potențiale fuziuni sau vânzări către un nou investitor. Coincidență sau nu, începând cu luna aprilie, trei dintre cei mai importanți și cunoscuți oameni de sport din Pro Tv iau decizia de a părăsi trustul: Costi Mocanu, Ion Alexandru și Felix Drăghici.

Dar șirul plecărilor din Pro Tv nu se oprește aici, Zoe Vasilescu – cea care a condus departamentul Vvânzări timp de 20 ani – anunțându-și demisia la scurt timp. Ajungem, apoi, la celebrul George Buhnici, un alt nume greu al postului, cel care – pe 26 octombrie – a prezentat ultima ediție a emisiunii iLikeIT.

”Agenți neacoperiți ai Rusiei și Chinei”

În presa din Cehia au apărut informații senzaționale, orientarea noului patron al CME, Petr Kellner fiind o certitudine: „Nu există nicio îndoială că orientarea lui Petr Kelnner este pro-Rusia și pro-China. Vânzând CME lui Petr Kellner, americanii au cedat cea mai importantă televiziune din Cehia unor agenți neacoperiți ai Rusiei și Chinei.”, scrie publicatia Forum 24 in septembrie 2019.

Potrivit G4Media, companiile controlate de Kellner – prin intermediul fondului PPF – au avut legături puternice de afaceri tocmai în Rusia. Este vorba despre operaţiuni de creditare (prin Home Credit), comerţ (prin lanţul de retail online Eldorado, vândut în 2016) şi minerit (Polymetal).

Studiul „The Kremlin Playbook“, publicat de think-tank-ul american Center for Strategic and International Studies (CSIS) în 2019, îl descrie pe Kellner drept un om de afaceri cu legături economice în Rusia și care gravitează în jurul înaltelor cercuri politice din Cehia.         

Citește și...