Salariile medicilor și profesorilor s-au majorat de la 1 martie! Ce reclamă, însă, sindicaliștii

Publicat: 01/03/2018 | 22:48
Salariile medicilor și profesorilor s-au majorat de la 1 martie! Ce reclamă, însă, sindicaliștii

De la 1 martie, salariile medicilor si profesorilor cresc semnificativ. De aproape 4 ori pentru un medic primar, de exemplu. Insa nemultumirile nu dispar. Sindicalistii reclama plafonarea sporurilor salariale la 30 la suta. Ministerul Sanatatii le reaminteste medicilor ca majorarile din Sanatate sunt la nivelul anului 2022, asa cum nu mai primeste nicio categorie de bugetari, scrie bzi.ro.

Potrivit noii grile de salarizare, un medic specialist care castiga 4400 de lei in luna ianuarie, va primi 9900 de lei. Salariul unui medic primar va ajunge la 12 500 de lei de la 5600. Iar un rezident de anul I va castiga de la 2600 de lei in prezent, 5700 de lei.

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea: Pentru prima data se introduce un spor afarent pentru orele petrecute in sala de operatie medicului chirurg. Se introduc sporuri noi pe Neuroghirurgie, la Cardiologie interventionala.

Cresterile salariale sunt substantiale pentru toate categoriile de personal medical.

Un asistent medical principal de la Urgenta va primi 4100 de lei, in loc de 2900, iar o infirmiera din acelasi compartiment, dublu fata de cat primeste acum.

Cel mai bine platiti vor fi medicii legisti care vor ajunge la peste 16.000 de lei.

Sindicalistii sunt insa nemultumiti ca decidentii plafoneaza sporurile la 30 la suta, in timp ce ei cer sa creasca la 46 la suta. Sunt ingrijorati si in ceea ce priveste asigurarea acestui nivel ridicat de salarizare pe termen lung.

Pacientii spun insa ca e nevoie de bani si pentru servicii medicale mai bune, nu doar pentru salarii.

Profesorii vor primi, tot de la 1 martie, o crestere mult mai mica, de doar 20 de procente. Banii se adauga la majorarea de 25 la suta de la inceputul anului care a acoperit doar transferul contributiilor de la angajator la angajat.

 

Citește și...