Sarmale si ciolan cu fasole, drumuri blocate si concerte folclorice. Cum petrec românii de 1 decembrie! Tu ce vei face azi?

Publicat: 01/12/2013 | 10:37
Sarmale si ciolan cu fasole, drumuri blocate si concerte folclorice. Cum petrec românii de 1 decembrie! Tu ce vei face azi?

Ziua naţională a României incepe cu clasica parada militara si, bineinteles, cu mesele gratuite oferite de primarii in Capitala si nu numai.

Ora 19.00 Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, in discursul sustinut la receptia de Ziua Nationala a Romaniei, organizata la Palatul Cotroceni, ca spatiul public este inundat de idei si teme ce tin de agendele politice, dar si de instrumente de acaparare a mintii.

Ora 18.30 Seful statului a mentionat, in discursul la receptia de Ziua Nationala, ca a evocat zilele trecute „un proiect de tara”, propunand o reflectie si anuntand un deziderat, „de a ne reintalni cu fratii nostri din R.Moldova”, aratand ca nu este un ideal de realizat pe termen scurt, dar trebuie asumat.

Ora 17.45 Peste 200 de romani care traiesc la Bruxelles au sarbatorit Ziua Nationala la o biserica din oras, unde au participat la slujba si au rostit o rugaciune speciala pentru poporul roman. Ei spun ca le este dor de casa, dar nu au uitat de traditii, mici si carnati la gratar, Hora Unirii sau colinde.

Ora 17.00 Trei subofiteri care urmau sa participe, duminica, la parada militara de la Iasi organizata cu ocazia Zilei Nationale, au lesinat inaintea de inceperea ceremoniei si au necesitat ingrijiri medicale la fata locului, fara a fi necesar transportul lor la spital.

Ora 16.00 Cateva mii de persoane au participat, duminica, la Iasi, la manifestarile de Ziua Nationala, primarul Gheorghe Nichita sustinand ca de cand a venit Victor Ponta la Palatul Victoria, 1 Decembrie este sarbatorit „cu fast” la Iasi, intrucat nu i se pun piedici de la Guvern.

1 decembrie 2013

Ora 15.00 Nici edilul sectorului 3 nu s-a lasat mai prejos. El a pregatit in Parcul Titan peste 5.000 de portii de fasole cu carnati.

1 decembrie 2013

Acestea au inceput sa fie impartite in jurul orei 15.00. Zeci de bucuresteni au venit aici cu mic cu mare pentru a marca Ziua Nationala cu o portie de mancare romaneasca.

1 decembrie 2013

Ora 14.00 Edilul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, impreuna cu Loredana Groza, au dezvelit bustul Mariei Tanase, care se afla la intrarea in Parcul Lumea Copiilor.

1 decembrie 2013

Ora 13:14 Zece copii s-au pierdut de parinti la parada militara de la Arcul de Triumf. Opt dintre acestia au au ajuns la familiile lor cu ajutorul jandarmilor, iar doi se afla acum in grija oamenilor legii. Este vorba despre doua fetite, in varsta de opt si trei ani, carora jandarmii incearca sa le gaseasca parintii.

Portii de fasole cu carnati au fost impartite in Drumul Taberei si Parcul Titan
Portii de fasole cu carnati au fost impartite in Drumul Taberei si Parcul Titan

Ora 12:46 In doar o ora, cele 100.000 de sarmale oferite cetatenilor de primarul Sectorului 2, s-au terminat. Pentru al XIII-lea an consecutiv edilul sectorului 2, Neculai Ontanu, a pregatit de Ziua Nationala mii de portii de sarmale si tuica fiarta.

Peste 100.000 de portii de sarmale au fost impartite in sectorul 2. Acestea s-au epuizat in nicio ora
Peste 100.000 de portii de sarmale au fost impartite in sectorul 2. Acestea s-au epuizat in nicio ora

Inca de dimineata bucurestenii s-au asezat cuminti la coada si au asteptat ora 11.00 ca painea calda.

Ora 12:30 La Tg Jiu, oamenii au inceput sa se certe pentru portiile de mancare oferite de primarie. Multi s-au adunat la primarie inca de la primele ore, dornici sa primeasca un castron de ciorba calda.

Ora 12:33 Sala de sedinta de la Guvern a fost ocupata de protestatarii de la Rosia Montana. Acestia spun ca au venit la Guvern pentru ca vor sa se operasca proiectul si protesteaza pasnic, fara scandari.

Ora 12:10 Parada militara s-a terminat. La Alba Iulia, Dan Diaconescu a fost huiduit de românii adunati in Piata Unirii.

Ora 11:00 In acest moment, parada a inceput cu intonarea imnului românesc, pe care toata lumea il asculta in tacere.

presedinte

Ora 10:55 Mai sunt doar cateva minute pana la inceperea paradei militare, iar la Arcul de Triumf s-au adunat deja oficialii si cei care vor sa vada desfasurarea evenimentelor.

presedinte
Emil Constantinescu
Emil Constantinescu
Laura Codruţa Kövesi
Laura Codruţa Kövesi

Cornelui Vadim Tudor si-a pus steagul Romaniei la gat si a venit la Arcul de Triumf
Cornelui Vadim Tudor si-a pus steagul Romaniei la gat si a venit la Arcul de Triumf

Primarul Sorin Oprescu nu a lipsit de la parada de 1 decembrie
Primarul Sorin Oprescu nu a lipsit de la parada de 1 decembrie

Premierul Romaniei Victor Ponta
Premierul Romaniei Victor Ponta

La parada militara a participat si premierul Romaniei Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta
Premierul Victor Ponta

Aceasta parada se anunta a fi cea mai scumpa si mai fastuoasa de dupa caderea comunismului, toate pregatirile ajungand la un milion de dolari.

imagini

35 de aeronave vor zbura in timpul paradei militare peste arcul de triumf si 2000 de militari de la Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne, Servicul Român de Informaţii şi Serviciul de Pază şi Protecţie vor participa la parada.

parada militara

Nu lipsesc nici portiile gratuite oferite de primării cetătenilor. In secorul 2, de exemplu, au fost pregatite 100.000 de sarmalute si multi litri de tuica fiarta, iar primii bucuresteni au inceput deja sa soseasca.

Iată zonele unde se vor servi gratuit sarmale şi ţuică fiartă: Primăria Sectorului 2 – 8 corturi, Circul de Stat Globus, Parcul Floreasca din cartierul Floreasca, Şcoala numărul 40 din cartierul Periş, Parcul Plumbuita din cartierul Colentina, Parcul Lunca Florilor din cartierul Baicului, Parcul Motodrom din cartierul Fundeni, Parcul Florilor din cartierul Pantelimon, Complexul Miramar din cartierul Chişinău, Sediul Poliţiei Locale Sector 2 din Strada Paroşeni din cartierul Petricani, Parcul Tei din cartierul Tei, Parcul Sfântul Pantelimon din cartierul Pantelimon şi Parcul Creangă din cartierul Creangă.

parada militara

Daca aveti drum in parcul Titan, puteti lua masa aici intre orele 15-17.00. Peste 5000 de portii de fasole cu carnati au fost pregatite aici pentru bucuresteni. Nu lipseste nici vinul fiert, care va fi din belsug.

La Guvern si la Parlament, astazi este ziua portilor deschise. Intre 10 si 15 accesul vizitatorilor va fi liber.

Traficul va fi deviata astazi in nordul Capitalei: între orele 05:00 – 14:00, pe axul central al şos. P. Kiseleff şi banda I de circulaţie, pe tronsonul cuprins între Piaţa Presei Libere şi Piaţa Arcul de Triumf;

– între orele 09:00 – 14:00, va fi închisă total circulaţia pe şos. Kiseleff între Piaţa Presei Libere şi Piaţa Victoriei, precum şi a străzilor adiacente, pe bd. Al. Constantinescu, între bd. Mărăşti şi Arcul de Triumf, bd Mareşal Averescu între bd. Mărăşti şi Arcul de Triumf, bd Constantin Prezan între Piaţa Arcul de Triumf şi Piaţa Charles de Gaulle şi restricţionarea temporară pe str. Ion Mincu între bd. Aviatorilor şi bd. Ion Mihalache.

RATB reorganizează circulaţia mijloacelor de transport . Astăzi, din cauza restricţiilor de pe Şos. Kiseleff, circulaţia mijloacelor de transport din zonă, respectiv liniile 131, 149,205,261,282,304 449, 331, 330, 335, 780, 783. C.V.

Premiera la parada de la Sibiu

Peste 20.000 de oameni au asistat la parada militara organizata, la Sibiu, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei. O premiera absoluta pentru sibieni a fost defilarea masinilor militare, ale politiei, jandarmilor si pompierilor. Alaturi de militari au defilat si cainii utilitari instruiti la scoala de dresaj din Sibiu.

sursa: monitoruldesibiu.com
sursa: monitoruldesibiu.com

Dupa parada militara, mii de sibieni au asistat la spectacolul folcloric dedicat zilei de 1 Decembrie, gazduit de Sala Transilvania si transmis in direct la TVR1. Organizatorii – Institutia Prefectului, Consiliul Judetean si Garnizoana Sibiu – i-au invitat pe sibieni sa participe, la finalul zilei, la procesiunea retragerii cu torte. (C. P.)

sursa foto: monitoruldesibiu.com
 

Citește și...