Scad tensiunile între Grecia și Turcia! Cele două țări au acceptat să înceapă discuțiile pentru încheierea crizei

Autor:
Publicat: 03/09/2020 | 21:29
Scad tensiunile între Grecia și Turcia! Cele două țări au acceptat să înceapă discuțiile pentru încheierea crizei

După ce întreaga săptămână tensiunile dintre Grecia și Turcia au escalada rapid și cele două țări se amenințau cu războiul lucrurile s-au mai liniștit. Se pare că acestea „au convenit să înceapă discuţii tehnice la NATO” cu obiectivul de a rezolva criza în care sunt implicate în Mediterana de Est.

Anunțul, prin care cele două țări încearcă să ajungă la un numitor comun, a fost făcut joi de către secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, relatează AFP. (CITEȘTE ȘI: TENSIUNI ÎN MAREA EGEE! TURCIA AVERTIZEAZĂ CĂ EXTINDEREA APELOR TERITORIALE DE CĂTRE GRECIA VA FI CONSIDERAT MOTIV DE RĂZBOI)

Întreg conflictul a pornit după ce Grecia a anunțat că intenționează să își extindă apele teritoriale. Mai apoi, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a avertizat, sâmbătă, că orice acţiune din partea Greciei vizând extinderea apelor sale teritoriale de-a lungul ţărmurilor estice, spre Turcia, va fi considerată un motiv de război

În ultimele zile, Ankara şi Atena şi-au înmulţit demonstraţiile de forţă în această regiune, amplificând tensiunile.

„După discuţiile mele cu liderii grec şi turc cei doi aliaţi au convenit să înceapă discuţii tehnice la NATO şi să stabilească mecanisme pentru detensionare militară în scopul de a reduce riscul de incidente şi accidente în Mediterana de Est.

Grecia şi Turcia sunt aliaţi preţioşi şi NATO este o platformă importantă pentru consultări asupra tuturor chestiunilor care privesc securitatea noastră comună. Rămân în contact strâns cu toţi Aliaţii preocupaţi pentru a găsi o soluţie la tensiuni în spiritul solidarităţii NATO”, a declarat Stoltenberg pe Twitter.

Recep Tayyip Erdogan, pregătit de război

Turcia a acuzat Grecia de piraterie și a amenințat că va reacționa față de presupusele eforturi ale Atenei de a militariza insulele din apropierea coastelor turcești. Președintele Recep Tayyip Erdogan a a făcut clar faptul că dacă Grecia nu se retrage este dispus să pornească un război. (VEZI ȘI: CRESC TENSIUNILE ÎNTRE GRECIA ȘI TURCIA! RECEP TAYYIP ERDOGAN ÎI AMENINȚĂ PE GRECI CU RĂZBOIUL. „ȚARA ESTE PREGĂTITĂ SĂ DEA MARTIRI”)

„Atunci când este vorba de luptă, nu ezităm să dăm martiri (…) Problema este următoare: cei care se ridică împotriva noastră în Mediterana şi Orientul Mijlociu sunt gata pentru aceleaşi sacrificii? Poporul grec acceptă ceea ce riscă să i se întâmple din cauza liderilor săi lacomi şi incompetenţi? Să îndrepți armele spre coasta Turciei este o nebunie ”, a declarat Erdogan, în urmă cu câteva zile.