Scoția – Anglia, rivalitatea supremă în rugby

Autor: Sabin P.
Publicat: 07/02/2020 | 10:43
Scoția – Anglia, rivalitatea supremă în rugby

Cel mai așteptat meci al etapei a doua din Turneul celor Șase Națiuni se dispută sâmbătă pe stadionul Murrayfield din Edinburgh între naționalele Scoției și Angliei. Calcutta Cup, confruntarea care pune față în față cele două echipe, a oferit mereu ceva special. În primul rând, datorită unei rivalități cum nu mai există în sportul mondial pentru că fiecare ciocnire dintre cele doua națiuni pe gazon a avut ceva și din trecutul tumultuos al istoriei Marii Britanii.

Asta pentru că în momentul când rivalitatea în rugby era în faza incipientă, Anglia și Scoția se înfruntau mai mult pe câmpul de luptă și mai puțin pe cel sportiv. Din 1872, de la primul duel direct până în prezent, reprezentativa Trandafirului s-a detașat, încet, dar sigur, de selecționata Ciulinului, ceea ce a făcut ca fiecare succes al Scoției să fie savurat la maximum.

Mereu, a existat o motivație aparte în rândul highlander-ilor când au avut în față tricoul alb al englezilor pe care au făcut tot posibilul sa-l tăvălească prin noroaie în goana după o minge ovală, indiferent de deznodământul meciului. Dincolo de toate aspectele sportive, derby-ul dintre Anglia și Scoția este impregnat de sânge, transpirație și un respect tacit din vremuri când nu exista un alt etalon în ceea ce privește rivalitatea în rugby.

În ciuda acestei îndârjiri extraordinare a Scoției, Anglia a ajuns să își domine autoritar rivala în confruntările directe, cu 75 de succese și 43 de înfrângeri, alte 19 meciuri încheindu-se la egalitate. Totuși, scoțienii sunt neînvinși în ultimele două întâlniri din Calcutta Cup, câștigând în urmă cu doi ani pe Murrayfield cu 25-13 și remizând în sezonul trecut, 38-38 la Londra. Asta după ce Anglia obținuse opt succese la rând, iar în ultimul, disputat pe 11 martie 2017, a realizat cea mai clară victorie din toate timpurile în fața marilor rivali.

Acum, ambele naționale vin după eșecuri în runda inaugurală: Scoția a pierdut cu 19-12 pe terenul Irlandei, în timp ce Anglia a fost învinsă de Franța la Paris cu 24-17, astfel că niciuna dintre echipe nu își mai permite vreun pas greșit.

Citește și...