Senatorul ”Anti-cămătărie” pune stop executărilor imobiliare: ”Tu, bancă, nu trebuie să câștigi din ruinarea oamenilor!”

Publicat: 08/10/2019 | 23:08

Cele patru proiecte de lege depuse de senatorul independent Daniel Zamfir – supranumit ”Senatorul Anti-cămătărie” – sunt, fiecare în parte, un război purtat cu băncile pentru protejarea românilor. CANCAN.RO, site.-ul nr. 1 din România, v-a prezentat, într-un material precedent, Legea privind protecţia consumatorilor contra riscului valutar în contractele de credit, iar astăzi vă aduce în atenție un alt proiect legislativ de o importanță incontestabilă: Legea privind protecția consumatorilor contra executărilor silite sau abuzive. (CITEȘTE ȘI: UN NOU PROIECT DE LA SENATORUL DANIEL ZAMFIR, INIŢIATORUL LEGII DĂRII ÎN PLATĂ: “LIMITAREA DOBÂNZII EXCESIVE PENTRU CREDITE, INCLUSIV CELE AFLATE ÎN CURS DE DERULARE”)

Românii contractează diverse credite din dorința de a trăi mai bine, pentru nevoi personale sau – mai ales – pentru achiziționarea unei locuințe. O casă înseamnă, pentru orice familie, nu numai din România, stabilitate.

În momentul de față, pe rolul instanțelor există 1,2 milioane de procese de executare silită. Nu mai puțin de un milion de români au fost deja executați silit. Situația este de o gravitate extremă, iar acest proiect legislativ depus de senatorul Daniel Zamfir – inițiatorul Legii Dării în Plată -, transformat în lege, oferă un adevărat ”colac de salvare” pentru cei care – independent de voința lor – ajung într-un impas care se finalizează printr-o executare silită.

Practic, milioane de români își pierd casele pe care le-au contractat cu ajutorul unui credit, fără a avea mijloacele legale de a se opune. Iar acest proiect legislativ le oferă tocmai mijloacele prin care – într-o astfel de situație – pot să lupte pentru a nu fi perdanți de la bun început. (VEZI AICI: VESTE URIAȘĂ PENTRU TOȚI ROMÂNII RESTANȚIERI! PARLAMENTARUL DANIEL ZAMFIR A OBȚINUT REDUCERI COLOSALE PENTRU EI, CU LEGEA PE CARE A INIȚIAT-O)

Senatorul Daniel Zamfir, patru proiecte de lege depuse la Senat. Milioane de români sunt interesați

Locuința familială este protejată – debitorul are dreptul de a nu părăsi locuința un an

Proiectul legislativ depus la Senat de Daniel Zamfir prevede că persoana care se află în situația de a fi executată silit cu evacuare are dreptul de a nu părăsi locuința timp de un an. Totodată, ceea ce este foarte important, nu mai poate fi demarată procedura de executare silită fără încuviințarea instanței, care să certifice valoarea reală a creanței.

O altă prevedere importantă din proiectul legislativ se referă la citarea obligatorie a debitorului. Pe de altă parte, instanța – la cererea consumatorului sau din oficiu – este obligată să analizeze caracterul abuziv al clauzelor contractului sau actului juridic care are caracter de titlu executoriu în sine. (NU RATA: SENATORUL DANIEL ZAMFIR VREA NOI SCHIMBĂRI ÎN PRIVINȚA ROBOR. CARE ESTE CEA MAI IMPORTANTĂ)

Pot fi evitate ”executările silite manifest ilegale”

Senatorul Daniel Zamfir militează ca noua lege să elimine caracterul de titlu executoriu al contractelor de credit bancar, de leasing, ale titlurilor notariale, ale cambiei, biletului la ordin și cecului. Proiectul depus de ”Senatorul Anti-cămătărie” prevede ca titlul executoriu să devină obligatoriu doar după decizia unei instanțe, asta doar în cazul în care datornicul nu mai achită ratele și banca se adresează judecătorilor.

Creditorul poate formula apel dacă instanța a dat dreptate băncii, iar, la cererea sa sau din oficiu, instanța va fi obligată să analizeze caracterul abuziv al clauzelor contractului sau actului juridic care are caracter de titlu executoriu în sine, inclusiv în cazul în care s-a formulat contestație la executare.

În cazul executărilor silite care vizează executarea locuinței debitorului, banca va fi obligată să revizuiască contractul, astfel încât debitorul să își poată reduce datoria. Dacă metoda nu dă roade și se produce executarea silită, debitorul „va avea dreptul de a nu părăsi locuința familială timp de un an de la finalizarea procedurii de evacuare”. În cazul în care va cere suspendarea executării silite, datornicul va plăti o cauțiune, în legea actuală fiind prevăzută o sumă – procent din valoarea creanței, care poate fi mai mare decât o cauțiune. (CITEȘTE ȘI: VESTE BUNĂ PENTRU MII DE ROMÂNI! PRIMA CASĂ, LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ)

Senatorul Daniel Zamfir: ”În cazul executărilor silite care vizează executarea locuinței debitorului, banca va fi obligată să revizuiască contractul, astfel încât debitorul să își poată reduce datoria”

Coșmarul evacuărilor silite

Evacuările silite sunt, în mod clar, un coșmar pentru toți cei care au contractat un credit, iar senatorul Daniel Zamfir insistă asupra ideii că nimeni nu poate fi executat din locuința familială decât în ”condiții extrem de severe”. Tocmai de aceea a fost introdusă ideea de conversie – vezi și proiectul legislativ ”Legea privind protecţia consumatorilor contra riscului valutar în contractele de credit” -, specifică senatorul Daniel Zamfir pentru CANCAN.RO, site.-ul nr. 1 din România.

Sunt situații – din nefericire din ce în ce mai multe – când debitorul este dezavantajat, iar aceste situații trebuie eliminate prin lege.

”Nu trebuie să câștigi din executarea oamenilor, din ruinarea oamenilor! Tu trebuie să câștigi din derularea unui contract. Iar Curtea spune că trebuie să elimini riscul supraîndatorării și să continue un contract și eu (n.r. – debitorul) să plătesc în continuare și din ce plătesc eu să câștigi tu (n.red. – banca respectivă).

Nu e scopul tău, ca bancă, să mă execuți! Nu e vina mea că s-au prăbușit bănci, a fost o impreviziune pe care eu nu am putut să o anticipez, atunci haideți să împărțim riscul! Riscul trebuie împărțit între bancă și client. Tu (n.r.  -banca) vrei să fie pe cârca omului. A venit criza, s-a dublat sau triplat francul, asumă-ți și tu că ai dat în franci elvețieni și că trebuia ca tu să fii precaut“,  a mai declarat senatorul Daniel Zamfir. (VEZI ȘI: ABUZURILE BANCARE, LIMITATE! ZAMFIR: “NU TREBUIE SĂ CÂȘTIGI DIN RUINAREA OAMENILOR”)

Citește și...