Senatorul Daniel Zamfir vrea noi schimbări în privința ROBOR. Care este cea mai importantă

Publicat: 16/04/2019 | 19:13
Senatorul Daniel Zamfir vrea noi schimbări în privința ROBOR. Care este cea mai importantă

Președintele Comisiei economice, industrii și servicii din Senat, Daniel Zamfir își dorește să facă noi schimbări în privința ROBOR. Astfel, el a depus un amendament în acest sens și a afirmat în timpul unor declarații că oamenii care au credite în derulare sunt discriminați și vrea să facă dreptate.

În zilele următoare, proiectul va fi discutat în Senat, ca prima cameră sesizată și, ulterior, va ajunge în Camera Deputaților, decizională. În altă ordine de idei, noul indicator care a înlocuit ROBOR pentru creditele noi s-ar putea aplica și pentru creditele aflate în derulare, după ce comisiile economică și de buget din Senat au votat un amendament în acest sens, relatează Agerpres.

“O modificare foarte importantă la care am ţinut foarte tare. Am stabilit şi am votat în Comisia Economică ca noul indice al ROBOR-ului, acela bazat pe tranzacţii, acesta real, să se aplice şi contractelor în derulare… Sigur, băncile se opun. E vorba de a face dreptate până la capăt în sensul că, constatând că indicele ROBOR, cel care a funcţionat până acum era folosit în funcţie de cotaţii, adică era unul, am spus noi incorect calculat, şi am sesizat Guvernul României şi Banca Naţională să schimbe procedura de calcul. Ea s-a schimbat, numai că s-a făcut dreptate pe jumătate şi anume noul indice ROBOR urmează se să aplice creditelor de pe 2 mai încolo. Ori prin acest amendament noi am stabilit că şi creditelor în derulare trebuie să le se aplice noul indice întrucât am crea o discriminare faţă de cei care au astăzi contracte în derulare. Este nefiresc să existe doi indici la care să se refere ratele românilor. Unul calculat incorect şi unul calculat corect pe bază de tranzacţii. Ca atare, toţi beneficiarii de credite în lei şi cele care sunt în derulare şi cele viitoare vor beneficia de calculul noului indice în baza tranzacţiilor de pe piaţă”, a declarat președintele Comisiei economice, industrii și servicii din Senat, Daniel Zamfir, potrivit Agerpres.

Întrebat despre problema ridicată de bănci, conform căreia prin aplicarea noului indice ROBOR nu se garantează rate mai mici, senatorul a afirmat că, de fapt, este: “o nouă perdea de fum pe care o aruncă băncile”.

“Aceasta este o nouă perdea de fum pe care o aruncă băncile, pentru că până la urmă pe români îi interesează ca indicele să fie calculat corect. Este foarte greu de crezut, dacă nu imposibil să ne imaginăm că indicele pe tranzacţii va fi deasupra celui pe cotaţii, pentru că o analiză pe ultimii 10 ani arată că indicele pe tranzacţii a fost între 0,3 şi 3 puncte procentuale mai mic decât cel pe cotaţii. Este firesc să fie aşa”, a mai spus Daniel Zamfir, conform sursei citată mai sus.

Citește și...