Sfâșietor! Mărturia unei românce din Liban după explozia uriașă care a devastat capitala Beirut: „Un etaj pur și simplu s-a prăbușit”

Publicat: 05/08/2020 | 12:49
Sfâșietor! Mărturia unei românce din Liban după explozia uriașă care a devastat capitala Beirut: „Un etaj pur și simplu s-a prăbușit”

Explozia uriașă din Beirut a provocat traume și răni mortale populației din Liban. Autoritățile au fost luate prin surprindere de întrega tragedie, mulți răniți fiind încă neidentificați și căutați de membrii familiilor lor printre ruinele rămase în urma deflagrației. O româncă stabilită acolo a dat detalii sfâșietoare despre imaginile surprinse după izbucnire.

Marți seară o explozie uriașă a invadat capitala libaneză, în urma unei deflagrații cauzate de aproape 3.000 de tone de azotat de amoniu ținut fără supraveghere în port, timp de șase ani. Substanța extrem de inflamabilă a produs ravagii pe kilometrii întregi, oameni de la cel puțin 10 kilometri distanță fiind cutremurați de izbucnirea puternică.

Explozia a avut loc în centrul capitalei, fiind distruse complet clădiri enorme, blocuri, locuințe, mașini, ajungând la peste 4.000 de răniți și peste 100 de morți la ora actuală.

Multe familii încă își caută rudele dispărute, crezând că au fost prinse între dărâmăturile create de explozie. Un ofițer libanez a mărturisit sub anonimat că mulți oameni morți sunt încă sub ruinele din centrul capitalei.

Președintele Michel Aoun  a declarat că este inadmisibil ca substanța inflamabilă să fi fost ținută atâția ani fără măsuri de siguranță în depozitul din port.

Mai mult, premierul a anunțat că se va face o anchetă amănunțită pentru ca vinovații să plătească pentru tragedia produsă.

 Cei răspunzători vor plăti pentru acest dezastru. Este o promisiune pe care o facem martirilor şi răniţilor.”,a spus Hassan Diab, prim-ministrul Libanului.

O româncă a povestit despre explozie

„A fost ceva de nedescris, ca un mare cutremur. Credeam că este sfârşitul lumii. Un spital a fost afectat: geamuri distruse, pereţi, un etaj pur şi simplu s-a prăbuşit”, a declarat femeia, la Antena 1, conform observatornews.ro.

Sunetul exploziei s-a auzit până în Cipru şi Iordania, la sute de kilometri depărtare. Iar atmosfera amintea de cele mai negre zile ale războiului civil încheiat în 1990.