Acasă » Știri » Soarta Batalionului Azov. Ce s-a întâmplat cu cei 2.400 ucraineni care s-au predat

Soarta Batalionului Azov. Ce s-a întâmplat cu cei 2.400 ucraineni care s-au predat

De: Maria Iancu 24/05/2022 | 09:00

Rusia se laudă cu prima victorie în așa-zisa „operațiune specială” din Ucraina, după aproape trei luni de la startul invaziei: oraşul Mariupol, port la Marea Azov. Armata rusă a anunțat că ultimii apărători ucraineni din orașul strategic Mariupol, ascunși săptămâni întregi în uriașul combinat siderurgic Azovstal, s-au predat. Numărul acestora ar fi de peste 2.400, printre care se numără și membri ai Batalionului Azov, unitatea pe care Kremlinul o consideră „neo-nazistă”, se arată într-un documentar realizat de Gândul.ro.

Înființat în 2014 ca miliție de extremă dreaptă pentru a lupta contra separatiștilor proruși din Donbas, Regimentul Azov a respins mereu acuzațiile de fascism sau neo-nazism. Kievul a precizat că Regimentul a fost integrat Gărzii Naționale după ce ar fi fost reformat.

Însă soarta soldaţilor care au rezistat eroic mai bine de o lună în tunelurile de la Azovstal este deocamdată incertă.

Ar putea fi judecaţi pentru terorism și crime de război, iar în Duma de Stat s-a cerut chiar reintroducerea pedepsei cu moartea. Pe 26 mai, Curtea Supremă a Rusiei urmează să examineze o cerere de considerare a regimentului drept „organizaţie teroristă”.

(CITEȘTE ȘI: CUM ARATĂ LIMUZINA LUI VLADIMIR PUTIN. BUNCĂRUL PE PATRU ROŢI A COSTAT 300 DE MILIOANE DE DOLARI)

În declarațiile transmise de presa de stat rusă, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a spus că „blocarea uzinei Azovstal continuă”.

Uzina Azovstal, scena unor confruntări crâncene (Foto: Profimedia)

„Naționaliștii se predau în continuare. În acest moment, 1.908 oameni au depus armele”, a mai spus ministrul rus al Apărării.

„Am reușit să evacuăm civilii…”

Comandantul Regimentului Azov, locotenent-colonelul Denis Prokopenko, s-a filmat în interiorul combinatului siderurgic Azovstal. Acesta susține că guvernul de la Kiev a dat ordinul de a înceta lupta pentru apărarea Mariupolului.

El susține că cei din conducerea militară au  „emis un ordin de a salva viața și sănătatea militarilor din garnizoană și de a înceta apărarea orașului” Mariupol.

„În ciuda luptelor grele, a luptei de apărare în timp ce eram încercuiți și a lipsei de aprovizionare, am continuat să reiterăm cele trei condiții cele mai importante pentru noi. Și anume, civilii, răniții și cei care au fost uciși în luptă.

Am reușit să evacuăm civilii, răniții au primit tratamentul medical necesar și am reușit să îi evacuăm pentru a fi returnați în teritoriile controlate de Ucraina.

În ceea ce privește acei eroi căzuți la datorie, procesul este în curs de desfășurare. Și sper că, în viitorul apropiat, rudele și întreaga Ucraină îi vor putea înmormânta cu onoare”, a mai adăugat acesta.

Combinatul siderurgic Azovstal din orașul Mariupol, apărat de militarii din Regimentul Azov

Militarii din Regimentul Azov au apărat combinatul siderurgic Azovstal din orașul Mariupol din sudul țării săptămâni întregi, în ciuda asediului continuu și al bombardamentelor forțelor rusești.

Însă liderul separatiștilor din Donețk, Denis Pușilin, susține că liderii batalionului nu s-ar fi predat odată cu restul combatanților. El afirmă că niciun comandant de top nu se regăsește printre sutele de soldați care au ieșit la suprafață și s-au predat din tunelurile de la Azovstal.

Comandanții de rang înalt s-ar afla încă în interiorul oțelăriei.

(CITEŞTE ŞI: UCRAINENII AR FI PRIMIT INFORMAȚII DECISIVE PENTRU SCUFUNDAREA NAVEI MOSKVA DIN MAREA NEAGRĂ. SUA SCHIMBĂ TACTICA. VA AJUTA UCRAINA CU ARME, DAR NU ȘI CU INFORMAȚII)

Ucraina ar fi acceptat evacuarea combatanţilor baricadaţi în oţelăria Azovstal după ce a primit garanţii din partea Crucii Roşii şi a ONU că aceştia vor fi în siguranţă după evacuarea de la combinatul siderurgic din Mariupol.

Schimbul de prizonieri rămâne incert

Până în prezent, mecanismul final pentru schimbul de prizonieri cu Federaţia Rusă nu este încă pregătit deoarce Kievul ar vrea ca militarii ucraineni de la Azovstal să fie transferaţi într-o țară terță, deși Moscova se opune unei astfel de inițiative și susține că luptătorii ucraineni trebuie să fie tratați conform normelor internaționale.

Kievul spera să obțină eliberarea unor luptători de la Azovstal în schimbul unor prizonieri ruși, inclusiv oligarhul Viktor Medvedciuk, apropiatul lui Vladimir Putin, care a fost arestat de ucraineni.

Viktor Medvedciuk, în vârstă de 67 de ani, este un cunoscut politician şi om de afaceri ucrainean apropiat preşedintelui rus, care a fost arestat la jumătatea lunii aprilie în Ucraina.

Viktor Medvedchuk se află în arest la domiciliu, după ce a fost acuzat de „înaltă trădare” şi „tentativă de jefuire a resurselor naturale în Crimeea”, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014.

Rusia a refuzat însă să negocieze eliberarea militarilor blocați în tunelurile de la Azovstal. Vladimir Medinski, negociatorul-șef al rușilor, a susținut pe canalul său de Telegram: „A face din criminalii de război ai Azov obiectul unor negocieri politice este o blasfemie faţă de istoria anului 1941.”

Atunci, Germania nazistă a invadat Uniunea Sovietică.

Liderul separatiștilor vrea procese

Medinski s-a născut în RSS Ucraineană, iar în perioada 2012-2020 a fost ministru al Culturii. Acesta a contribuit la rescrierea istoriei Rusiei pentru a corespunde actualei politici a Kremlinului. El consideră eronat și impropriu să se compare apărarea Azovstalului cu rezistența apărătorilor fortăreței Brest, din Belarus, în anul 1941, în fața înaintării trupelor naziste.

Oficialul rus Vladimir Medinski susține că militarii de la Azov „au târât sute de civili în tuneluri, luându-i ca ostatici”, „au propus schimbarea ostaticilor civili pe hrană şi medicamente” şi „au împuşcat în spate ostatici şi civili din ţara lor”.

(VEZI ŞI: „TERMINATOR”, MAȘINILE UCIGAȘE ALE KREMLINULUI. ÎN RĂZBOIUL CU UCRAINA, RUȘII AU SCOS LA ÎNAINTARE ARTILERIA GREA)

Realitatea este însă alta. După cum susțin observatorii ucraineni, dar și jurnaliștii ruși, precum Iulia Latînina, civilii din Mariupol s-au refugiat în combinatul siderurgic Azovstal, pentru că în primele săptămâni ale războiului era un loc sigur în faţa bombelor și rachetelor ruseşti, până forțele ruse au început să bombardeze oțelăria.

Liderul separatiştilor din Doneţk, Denis Puşilin, a declarat că soldaţii ucraineni care au apărat fabrica Azovstal şi s-au predat ar trebui să fie judecaţi.

„Cred că procesul este inevitabil: justiţia trebuie să triumfe”, a spus Denis Puşilin.

Retorica Moscovei: „Nu merită să trăiască după crimele pe care le-au comis”

După ce s-au predat, combatanții grav răniți au fost internați într-un spital aflat la 40 de kilometri de Azovstal. Ceilalți au fost duși într-un sat controlat de separatiști, la aproximativ 30 km de Donețk. Deși combatanții sperau să fie eliberați într-un schimb de prizonieri, autoritățile pro-ruse au urmat ordinele Moscovei și doresc ca aceștia să fie judecați pentru crime de război.

Președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, susține: „Criminalii nazişti nu ar trebui să facă obiectul unui schimb de prizonieri.

Ţara noastră îi tratează uman pe cei care s-au predat sau au fost luaţi prizonieri. Dar în ceea ce îi priveşte pe nazişti, poziţia noastră aici trebuie să rămână neschimbată: aceştia sunt criminali de război şi trebuie să facem totul pentru a-i aduce în faţa justiţiei.”

Deputatul rus Leonid Slutsky chiar a cerut reintroducerea pedepsei capitale pentru cei care vor fi găsiți vinovați: „Nu merită să trăiască după crimele pe care le-au comis împotriva umanităţii.

Aceste animale îmbrăcate în haine de om. Ar trebui să primească ceea ce merită.”

(VEZI AICI: LA CE ARMAMENT A RECURS RUSIA ÎN RĂZBOIUL DIN UCRAINA. RACHETELE SPECIALE SUNT ”AȘII” LUI PUTIN)

Pe de altă parte, pentru Kiev, militarii din Mariupol sunt considerați adevărați eroi pentru rezistența de care au dat dovadă atâta timp.

Documentarea a fost realizată de Gândul.ro.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp

Urmărește Cancan.ro pe Google News
A absolvit Universitatea Hyperion, specializarea Jurnalism. S-a alăturat presei în anul 2016, iar din 2019 este redactor la publicația CANCAN.RO, site ce face parte din Grupul de Presă GÂNDUL.
Parteneri
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Doliu la Craiova! A murit portarul care le-a adus un titlu: „Nu îl vom uita niciodată”
Doliu la Craiova! A murit portarul care le-a adus un titlu: „Nu îl vom uita...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Fostul iubit al Cristinei Cioran, declarații halucinante: „Îmi fac alt copil! Nu mă mai interesează nici de ea, nici de copil”
Fostul iubit al Cristinei Cioran, declarații halucinante: „Îmi fac alt copil! Nu mă mai interesează...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Viorel Lis a ajuns într-o stare gravă: „Nu mai poate să se deplaseze”. Oana Lis a făcut tristul anunț în cadrul unui eveniment monden
Viorel Lis a ajuns într-o stare gravă: „Nu mai poate să se deplaseze”. Oana Lis...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a exprimat tristețea în mediul online: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită.”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Acestea sunt zodiile care vor fi pe cai mari pentru tot restul anului. Gemenii și Vărsătorii sunt avantajați
Acestea sunt zodiile care vor fi pe cai mari pentru tot restul anului. Gemenii și...
Este obligatorie reducerea vitezei la trecere dacă nu sunt pietoni? Ce spune legea
Este obligatorie reducerea vitezei la trecere dacă nu sunt pietoni? Ce spune legea
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Bomba anului în showbiz. Decizia luată de Alina Sorescu şi Alex Ciucu înainte de Paşte. Împăcarea, pecetluită cu flori!
Bomba anului în showbiz. Decizia luată de Alina Sorescu şi Alex Ciucu înainte de Paşte....
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Kanye West confirmă intrarea în industria porno
Kanye West confirmă intrarea în industria porno
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Românii, avertizați de șeful ANPC. Mare atenție la ce cumpărați de sărbători
Românii, avertizați de șeful ANPC. Mare atenție la ce cumpărați de sărbători
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
De ce nu s-au căsătorit până acum Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu: „Durerea a fost cea care ne-a unit”
De ce nu s-au căsătorit până acum Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu: „Durerea a fost...
Ce să pui în colivă ca să-i dai cel mai bun gust. Adaugi doar acest lucru și va fi un deliciu
Ce să pui în colivă ca să-i dai cel mai bun gust. Adaugi doar acest...
O televiziune din România își schimbă numele. Ce va difuza de acum înainte
O televiziune din România își schimbă numele. Ce va difuza de acum înainte