Sonja Henie, Regina gheții

Autor:
Publicat: 08/04/2020 | 20:15
Sonja Henie, Regina gheții

Astăzi, Sonja Henie ar fi împlinit 98 de ani. Supranumită „Regina gheții”, ea a fost unul dintre primele staruri ale sportului mondial înaintea celui de-Al Doilea Război Mondial și rămâne cel mai influent sportiv din istoria patinajului artistic.

Norvegianca a câștigat mai multe titluri olimpice și mondiale decât orice alt patinator, dar mai presus de performanțele sale de pe gheață, ea s-a remarcat prin schimbarea definitivă a felului în care este percepută disciplina sa. Singura patinatoare din lume care a cucerit trei medalii de aur la Jocurile Olimpice de Iarnă, în 1928, 1932 și 1936, Sonja Henie mai are în palmares zece medalii de aur și una de argint la Campionatele Mondiale și șase titluri europene, iar la finalul carierei, a devenit unul dintre cele mai bine plătite staruri de la Hollywood. Toate aceste realizări au venit ca urmare a talentului, a unei pregătiri minuțioase și a unor antrenamente intense, dar, mai ales, datorită interesului său de a face ceva diferit față de ceilalți patinatori.

Născută pe 8 aprilie 1912 la Kristiania, actualul Oslo, ea a câștigat primul său titlu mondial din totalul celor zece în 1927, la numai 14 ani. În acel moment, Sonja Henie devenea cea mai tânără campioană a lumii din istorie, performanță care a rezistat până în 1997, când Tara Lipinski a depășit-o cu 32 de zile. Tot în 1927, Sonja Henie a văzut-o dansând la Londra pe balerina rusă Anna Pavlova, experiență care o inspiră să introducă coregrafia în programul său liber, inovație care a ajutat-o din plin să cucerească medalia de aur la Jocurile Olimpice de la St. Moritz, din 1928.

În 1932, ea a cucerit aurul olimpic la Lake Placid, cu o decizie în unanimitate din partea arbitrilor, iar patru ani mai târziu, la Garmisch-Partenkirchen, a repetat triumful, devenind singura patinatoare din istorie cu trei medalii de aur la Jocurile Olimpice de Iarnă, performanță care rezistă și astăzi.

O săptămână mai târziu după triumful de la Garmisch, Henie a cucerit și al zecelea titlu mondial la Paris, record neegalat nici până astăzi. Avea doar 23 de ani când a decis să îmbrățișeze o carieră de profesionistă, apărând în numeroase spectacole și turnee din Statele Unite și Europa, care au sporit popularitatea patinajului artistic. Tot în 1936, a apărut în primul său film de la Hollywood, One in a Million, care s-a bucurat de un real succes și a transformat-o într-un adevărat star de cinema. Astfel, în 1938, ea a fost considerată a treia cea mai populară stea de la Hollywood, după Shirley Temple și Clark Gable.

Devenită un veritabil fenomen-business, Henie a câștigat în total 10 milioane de dolari în cei 16 ani de turnee și spectacole, iar filmele în care a jucat i-au adus peste 25 de milioane. După ce s-a retras din circuit, în 1956, ea s-a stabilit la Oslo. Diagnosticată cu leucemie la jumătatea anilor ’60, Sonja Henie a murit pe 12 octombrie 1969, la vârsta de 57 de ani, în timpul unui zbor ce o aducea de la Paris în capitala Norvegiei.