St. Pauli, prima dublă din istorie în fața lui Hamburg

Autor:
Publicat: 23/02/2020 | 11:08
St. Pauli, prima dublă din istorie în fața lui Hamburg

FC St. Pauli a reușit o premieră istorică în derby-ul contra mult mai titraților săi rivali de la Hamburger SV. După succesul din tur cu 2-0, St. Pauli a realizat prima sa dublă într-un sezon în fața lui HSV, în urma victoriei cu 2-0 de pe Volksparkstadion, grație golurilor înscrise de Veerman și Penney.

Cunoscut si drept Hamburger Stadtderby, duelul dintre cele două cluburi pune față în față două lumi complet diferite. Pentru pasionalii săi fani, St. Pauli este mai mult decat un simplu club, iar derby-ul cu HSV înseamnă mai mult decât legendara luptă a lui David de a-l înfrânge pe Goliat. Practic, confruntarea pentru suprematie în Hamburg este una a contrastelor: aristocrația împotriva clasei muncitoare și a oamenilor mării, dreapta contra extremei stânga, centrul rafinat al orașului împotriva zonei portuare și a districtului luminilor roșii.

St. Pauli s-a impus ieri în derby-ul cu numărul 104 într-un meci oficial, la 96 de ani de la prima întâlnire, disputată pe 19 octombrie 1924.

FC Sankt Pauli a luat ființă în 1910, dar a jucat doar opt sezoane în Bundesliga în întreaga sa existență de 110 ani, fără a câștiga vreun trofeu major. Cu toate acestea, clubul situat la o aruncătură de băț de Reeperbahn, cartierul plăcerilor interzise are o popularitate mult mai mare decât a rivalilor locali sau chiar a unor alte grupări de top din Bundesliga. Practic, St. Pauli este cea mai populară echipă germană dupa colosul Bayern Munchen. Dar toată această notorietate nu are vreo legătură cu fotbalul, ci cu valorile pe care le-a îmbrățișat clubul la începutul anilor ’80, când huliganismul naționalist de extremă dreapta începuse să puna stăpânire pe stadioanele din Germania.

Astfel, St. Pauli a adoptat culorile curcubeului, iar drept emblemă, simbolul piratilor, Jolly Roger, cu un cap de mort și două oase încrucișate, și a abordat o politică de stânga, împotriva rasismului, a fascismului, a homofobiei, a sexismului și a discriminărilor de orice gen.

Deși s-au întâlnit destul de rar în ultimii 60 de ani, derby-ul pentru supremație în Hamburg este cel care emană cea mai mare violență din fotbalul teuton, conform poliției germane, suporterii oaspeți fiind întâmpinați mai tot timpul cu sticle și alte obiecte dure în drumul lor spre stadionul rivalei. Hamburger SV a câștigat 68 din cele 103 dueluri desfășurate până în prezent, în timp ce St. Pauli a obținut doar 20 victorii.

Dar, cel puțin pentru un sezon, St. Pauli este forța dominantă în Hamburg, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată până acum.