Statistică îngrijorătoare! 4 din 10 români sunt supraponderali

Publicat: 06/12/2018 | 20:05

În condițiile în care 4 din 10 români sunt supraponderali, iar țara noastră este pe primul loc în Europa la mortalitate din cauza bolilor cardio-vasculare, specialiștii atrag atenția că avem o problemă de sănătate publică.

România a intrat într-un proiect european, care presupune că restaurantele și companiile private împreună cu autoritățile să convingă oamenii să mănânce sănătos.

Aici avem o comandă de meniul zilei: o salată de morcov şi orez cu legume şi ciuperci şi o supă de conopidă. Îl marinăm cu ulei de măsline şi cu zeamă de lămâie şi pătrunjel şi morcov marinat″ – aşa arată un meniu gătit într-un restaurant din programul ″⁣FOOD″⁣, un program european de educare a populaţiei care-şi propune să-i înveţe pe oameni să mănânce sănătos.

Supele toate sunt făcute fără prăjeală, doar înăbuşim ceapa şi ca să fie mai gustoase se îmbunătăţesc la sfârșit cu smântână de caju sau migdale”, explică chef Cristina Dan pentru stirileprotv.ro.

Într-o bucătărie nu se prăjeşte nimic, nu exista zahăr alb, iar dulciurile conţin zahăr de cocos sau miere. Iar acestea sunt doar câteva din responsabilităţile pe care trebuie să şi le asume restaurantele care fac parte din programul ”FOOD”.

Să-şi îmbogăţească meniurile cu preparate gătite la abur, în cuptor sau pe grătar, să ofere pâine integrală, să aibă cel puţin o salată şi un produs vegetarian, alternativă pentru desert să fie fructul cel puţin la prânz şi să ofere gratuit apă. Citește mai multe detalii pe stirileprotv.ro.

Citește și...