Cinci români au murit în explozia de la uzina din Cehia! Cum s-a produs tragedia

Publicat: 23/03/2018 | 08:01

Tragedie în Cehia! Cinci români au murit într-o explozie care a avut loc joi (22 martie), într-o uzină. Din primele informaţii, aceştia lucrau într-un depozit unde o cisternă cu combustibil ar fi sărit în aer. În total, şase oameni și-au pierdut viața şi alţi doi au fost răniţi grav. Consulul român la Praga a cerut autorităţilor competente detalii suplimentare.

UPDATE: Deși inițial au fost anunțate trei victime, MAE a revenit cu precizări. Cinci români au pierit în explozia care a avut loc ieri.

La rândul lui, preşedintele Klaus Iohannis, aflat la Consiliul European de la Bruxelles, a transmis condoleanţe familiilor celor care au pierit în explozie, potrivit stirileprotv.ro. Tragedia avut loc joi, înainte de ora prânzului, la rafinăria Unipetrol, la 50 de km nord de capitala Praga. Circumstanţele în care s-a produs tragedia nu sunt încă foarte clare.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a aflat cu tristețe despre accidentul produs joi, 22 martie a.c., la o uzină chimică din Cehia, în urma căruia și-au pierdut viața mai multe persoane, iar altele au fost rănite. Președintele Klaus Iohannis își exprimă profundul regret că cetățeni români au căzut victime ale acestui accident. Președintele României transmite condoleanțe și este alături de familiile îndurerate ale tuturor celor care și-au pierdut viața în acest tragic accident și urează însănătoșire grabnică celor răniți.

Președintele Klaus Iohannis a solicitat autorităților române să întreprindă de urgență toate demersurile necesare pentru ca familiile victimelor cetățeni români să primească asistența de care au nevoie”,  se arată în comunicatul dat presei.

Ce spun autoritățile cehe

„Producţia era oprită temporar, iar muncitorii lucrau la dezafectarea unei construcţii când a avut loc explozia. Deflagraţia nu a fost urmată de un incendiu. Din păcate, şase oameni au murit.”, a declarat Marketa Johnova, purtător de cuvânt al poliţiei.

Potrivit directorului uzinei, deflagraţia s-a produs în interiorul unui depozit pentru combustibil şi alte substanţe chimice. Presa cehă merge pe varianta că explozia s-a produs când lucrătorii curăţau o cisternă care a sărit în aer. La scurt timp după deflagraţie, în zonă au fost trimise cinci ambulanţe, elicoptere medicale şi numeroase maşini de pompieri. Spitalele din Praga au decretat planul de urgenţă. Pe lângă cei 6 morţi, doi răniţi, au ajuns cu arsuri grave. În 2015, a avut loc o explozie la acelaşi complex. Doi muncitori au fost răniţi atunci.

„Au trecut mulţi ani de când nu am mai avut un accident atât de grav. Uzinele noastre sunt foarte sigure, asemenea accidente sunt rare.”, a declarat Petr Halocek, primarul din Kralupy nad Vltavou: