Acasă » Știri » Uleiurile sănătoase cu care românii au început să gătească. Cel de floarea soarelui devine istorie!

Uleiurile sănătoase cu care românii au început să gătească. Cel de floarea soarelui devine istorie!

De: Mihaela Ioana 04/08/2025 | 18:02
Uleiuri sănătoase! Sursa foto: Freepik

Românii au început să gătească cu uleiuri sănătoase! Cel de floarea soarelui devine istorie! Ce folosesc oamenii acum pentru prăjeli? De ce au ales să schimbe acest ingredient? Iată despre ce este vorba!

Obiceiurile alimentare ale românilor se schimbă vizibil, mai ales în ceea ce privește alegerea uleiurilor folosite la gătit. Scumpirea semnificativă a uleiului de măsline din ultimii doi ani i-a determinat pe mulți să se orienteze spre alte opțiuni, mai accesibile, dar și mai sănătoase. Astfel, clasicele sticle de ulei de floarea-soarelui sunt tot mai des înlocuite cu variante alternative – unele exotice, altele din ce în ce mai cunoscute.

Tot mai mulți români aleg acum să gătească friptura în ulei de cocos, avocado, iar pentru salate folosesc uleiuri din nuci, semințe de dovleac ori sâmburi de struguri. Uleiul din cocos, de exemplu, este foarte apreciat în bucătăriile restaurantelor. Bucătarii îl recomandă pentru prăjeli, asta pentru că își păstrează calitățile la temperaturi ridicate. Nici uleiul de avocado sau cel de arahide nu sunt mai prejos!

„Avem, de exemplu, uleiul de avocado și uleiul de arahide, care sunt iarăși niște uleiuri foarte bune pentru prăjit. Au proprietatea asta de a rezista la temperaturi foarte mari”, a mărturisit Andrei Popa, bucătar, potrivit stirileprotv.ro.

De ce este recomandat uleiul de in

Pe lângă rolul în prepararea mâncărurilor, acestea uleiuri sunt apreciate și pentru efectele lor benefice asupra sănătății. De exemplu, uleiul de in este recomandat pentru susținerea digestiei și este considerat un remediu natural eficient împotriva paraziților intestinali, având efecte protectoare datorită conținutului bogat din semințele de toamnă.

„Foarte important pentru bolile digestive este uleiul de in, care ajută digestia foarte bine. Tot ce înseamnă acele semințe de toamnă care au un rol protector antiparazitar. Deci este considerat la fel aproape un medicament în lupta cu paraziții intestinali”, a declarat lector dr. Lygia Alexandrescu, specialist în industria alimentară.

Totuși, toate aceste beneficii vin cu un cost. Multe dintre uleiurile speciale au prețuri semnificativ mai mari decât cele tradiționale. Pentru un recipient de 250 de ml, consumatorii plătesc, în general, cel puțin 25 de lei. Cu toate acestea, românii par dispuși să investească mai mult în produse care aduc un plus de sănătate și diversitate în farfurie.

Citește și: De câte ori poți refolosi uleiul de floarea-soarelui din tigaie? Când trebuie schimbat imediat

Urmărește Cancan.ro pe Google News
×