Un fost preot a strâns peste 1.300 de capace de WC: “Acesta e al lui Saddam Hussein”

Publicat: 23/05/2018 | 11:44

Fost preot, dar şi instalator, un american şi-a dedicat ultimii 50 de ani unui hobby tare ciudat. Se consideră artist, atâta doar că materialul lui de lucru constă în… capace de toaletă. Are deja 1.350 de asemenea… obiecte de artă, iar micul lui muzeu nu duce lipsă de vizitatori. La 96 de ani, e pregătit să se despartă de opera lui de o viaţă, dar numai în anumite condiţii.

Barney Smith, un texan de 96 de ani se autointitulează “artist al capacelor de toaletă” şi “rege al closetelor”. Căci fiecare centimetru din acest garaj e ocupat de un capac de toaletă decorat după inspiraţia de moment. Dar de ce tocmai capace de toaletă? e întrebarea care îi vine în minte oricui.

Păi sunt meşter instalator, acum pensionat. M-am gândit să rămân în domeniu”, spune el.

Totul a început cu 50 de ani în urmă. Prima oară s-a gândit că un capac de toaletă e un suport numai bun ca să monteze nişte trofee de vânătoare. Apoi i-au venit şi alte idei. Pe unele le-a pictat, pe altele a lipit obiecte, transformându-le în mici tablouri în relief. Spune că ideile îi zbârnâie în cap, dar nu mai are putere să lucreze.

Aceasta e toaleta lui Saddam Hussein din Zona verde.”Atras de religie în tinereţe, Barney a fost hirotonisit preot, dar până la urmă a ales altă cale. “Dacă aş fi citit Biblia atâtea ore câte am pierdut făcând capace de toaletă, aş fi un om mai bun.

Bâtrânul primeşte cam o mie de vizitatori pe an şi a primit nenumărate oferte să vândă ba un capac, ba altul. El caută un cumpărător dispus să ia toată colecţia şi încă la un preţ corect. Cineva din India i-a oferit 20.000 de dolari pe toate, dar lui Barney i s-a părut prea puţin.

Indiferent unde va ajunge colecţia lui, publicul va putea să o vadă, căci o editură din Austin a publicat un album cu povestea şi opera lui.