Home » Exclusiv » Un judecător îl cheamă în instanță pe ministrul de Interne și cere organizarea slujbei de Înviere. “Toate aceste idei cultivă necredința, blasfemia și…”

Un judecător îl cheamă în instanță pe ministrul de Interne și cere organizarea slujbei de Înviere. “Toate aceste idei cultivă necredința, blasfemia și…”

De: Cristi Sandu 09/04/2020 | 16:10

Ioan Petrescu este judecător la Secția Civilă a Curții de Apel Bacău și a atacat în instanță ordonanța care interzice organizarea de slujbe și alte evenimente religioase. Procesul va începe zilele următoare, la Iași. Pârât este Ministerul Afacerilor Interne, reprezentat de ministrul Ioan Vela. CANCAN.RO, SITE-UL NR.1 DIN ROMÂNIA, a studiat cererea sa de chemare în judecată, din document reieșind că magistratul cere colegilor săi de la Curtea de Apel Iași să anuleze o serie de interdicții religioase ce sunt cuprinse în Ordonanța Militară nr. 1/2020. (VEZI ȘI: Biserica Ortodoxă Română a făcut anunțul. Ce se întâmplă cu slujba de Înviere: „Credincioșii…”)

Concret, Petrescu a cerut ca din articolul 2 al ordonanței să fie anulat termenul „religioase”, sintagma “fără accesul publicului” și expresia „la care nu pot participa maximum opt persoane”. Modificarea astfel cerută de judecătorul de la Bacău ar putea permite bisericilor să organizeze evenimente religioase în perioada următoare, inclusiv liturghia de Paște. Acțiunea sa a primit un prim termen de judecată pe 14 aprilie.

GÂNDUL LIVE. Raed Arafat: Suntem într-o situație destul de critică / Mesaj pentru Diaspora: Nu veniți acasă de Paște! / Putem ieși mai bine decât alte țări din criză / Ce ar putea cuprinde Ordonanța Militară 8

Ioan Petrescu spune că, prin Ordonanța militară nr. 1, îi este interzis să participe la slujbele Bisericii Ortodoxe Române, al cărui membru este. Judecătorul susține că ordonanța încalcă drepturile și libertățile cetățenilor, el invocând în particular articolul 29 din Constituție care prevede că „libertatea credințelor religioase nu poate fi îngrădită sub nicio formă”.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela (Foto: Octav Ganea/Inquam Photos)

Ce spune despre înmormântări

„Libertatea de credință religioasă are atât o componentă interioară, intimă, sentimentul religios, convingerea intimă în existența lui Dumnezeu, dar și o componentă exterioară constând în manifestarea publică a credinței prin participarea la slujbele (în principal Sfânta Liturghie) de adorare a Divinității, de mulțumire și de cerere, slube oficiate de preoți/episcopi și slujitori bisericești în lăcașul de cult, care este biserica.

Cum prin interzicerea accesului publicului – în speță a credincioșilor – la serviciul religios care are loc în biserică fără ca Decretul de instituire a stării de asediu să prevadă măcar o restrângere a libertății conștiinței, dispozițiile atacate au fost emise cu exces de putere deoarece, pe de o parte, pârâtul a încălcat limita componentei proprii în punerea în aplicare a respectivului Decret, dar și libertatea fundamentală a conștiinței cetățenilor români credincioși ortodocși”, arată Petrescu, în cererea adresată Curții de Apel Iași.

În subsidiarul cererii sale, judecătorul invocă faptul că „restrângerea libertății de conștiință este disproporționată, atingând substanța libertății de credință religioasă”.

PANDEMIA de CORONAVIRUS | Bilanțul cazurilor de infectare a ajuns la 5.202 / 647 pacienți au fost declarați vindecați și externați

Petrescu argumentează: „contrar acestor limite ale restrângerii dispozițiile a căror anulare o solicit suprimă componenta exterioară a dreptului de libertate religioasă – manifestarea publică a credinței prin participarea la slujbele religioase în lăcașul de cult, componentă în lipsa căreia componenta internă devine iluzorie, deci libertatea de credință religioasă devine practic inexistentă întrucât, pentru credincioșii sănătoși este interzis actul esențial al comuniunii cu Divinitatea – în persoana Fiului lui Dumnezei Iisus Hristos – și anume împărtășania cu trupul și sângele Domnului, măsură fără precedent în istoria României”.

Pandemia de coronavirus continuă să facă numeroase victime (Foto: Inquam Photos – Octav Ganea)

Ioan Petrescu mai arată că „obligarea poporului credincios (numit în ordonanță public) să rămână acasă, în timp ce preotul slujește liturghia, golește de sens actul liturgic în sine și reprezintă o ingerință nepermisă a statului în rânduiala liturgică a Bisericii Ortodoxe, în condițiile în care acesta este ținut de către art. 29 (3 și 5) din Constituția României și de art. 9 (1) din Legea 489/2006 a cultelor să fie neutru față de orice credință religioasă”. (CITEȘTE AICI: Când se vopsesc, de fapt, ouăle pentru Paște. Când este cu adevărat datin)

Reclamantul mai arată că interdicția ca la serviciile religioase să participe doar opt persoane este una „arbitrară”, deoarece nu sunt dovezi științifice că astfel nu s-ar propaga virusul. „Dispoziția este discriminatorie deoarece nu ține seama de faptul că evenimente precum înmormântările ar putea aduna la căpătâiul celui decedat mai multe rude directe decât numărul prevăzut de lege. În atare situație, cine și cum decide care dintre fii, nepoți, soți, părinți participă la acest eveniment irepetabil, încărcat de o mare emoție sufletească?”.

Magistratul spune că slujba de Înviere ar trebui ținută

Judecătorul mai arată în cererea sa și faptul că ordonanța nu le permite credincioșilor să participe la slujba de Înviere. „Interdicția aplicată creștinilor de a veni în noaptea de Înviere la biserică, care e, simbolic, mormântul gol al Mântuitorului, face ca preoții slujitori să nu transmită mesajul Învierii nimănui, iar Învierea însăși să nu se adreseze nimănui, ceea ce este inadmisibil. Pe parcursul istoriei poporului român, s-au consemnat mai multe epidemii de holeră, ciumă sau alte boli contagioase, dar nicăieri în istorie nu există consemnată o măsură de întrerupere a slujbelor bisericești în perioada Paștilor”.

Magistratul mai arată că măsurile luate de MAI induc mentalului colectiv al credincioșilor ortodocși idei contrare doctrinei ortodoxe și anume că „Biserica, Casa lui Dumnezeu, ar putea fi un loc de contaminare cu Covid-19, când de milenii se știe că Biserica este un spital în care puterea lui Dumnezeu vindecă astfel de molime; introduc idee (n.r. ordonanțele) că pentru a te vindeca de această epidemie nu ai nevoie de Dumnezeu, El Însuși „izolat la domiciliu” de către ordonanțele MAI”.

COVID-19. Câte teste pentru coronavirus se fac în România, defalcat pe județe

Ioan Petrescu mai susține că interdicțiile autorităților „îi despart pe credincioșii ortodocși de Dumnezeu și de sprijinul spiritual al Bisericii Ortodoxe, lăsându-i pradă singurătății, deznădejdii, fricii de moarte și propagandei alarmiste a media, în condițiile în care credincioșii ortodocși în astfeld e momente aleargă mai mult decât oricând la ajutorul lui Dumnezeu și au nevoie de ajutorul Acestuia”, „introduc ideea că Sfintele Icoane ar avea nevoie de dezinfecție, deși credincioșii ortodocși știu de milenii că ele sunt „dezinfectate” de lucrarea Duhului Sfânt în ele” și „introduc ideea că împărtășirea de la același Potir ar putea fi sursă de infectare, în ciuda faptului că această Împărtășire se practică frecvent în capelele spitalelor de boli infecțioase, iar a afirma că Trupul și Sângele lui Hristos sunt vehicule ale bolii este o blasfemie. Toate aceste idei cultivă necredința, blasfemia și delăsarea religioasă, punând în discuție însăși existența libertății de conștiință religioasă”.

Ioan Petrescu a ajuns la Curtea de Apel Bacău începând cu data de 1 ianuarie 2018, când a fost promovat de la Tribunalul din același județ, urmare a unei decizii a Consiliului Superior al Magistraturii. (VEZI AICI: Anunțul făcut de reprezentanții Patriarhiei Române)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected] sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)

Parteneri
S-a aflat câţi BANI a plătit Alex Velea pe inelul de logodnă care a ajuns pe degetul Antoniei. Suma este total surprinzătoare
S-a aflat câţi BANI a plătit Alex Velea pe inelul de logodnă care a ajuns...
Dovada clară că Laurenţiu Reghecampf a divorţat. S-a dat de gol imediat după vacanţa din Grecia, cu amanta
Dovada clară că Laurenţiu Reghecampf a divorţat. S-a dat de gol imediat după vacanţa din...
Calvarul îndurat de Monica Gabor în timpul relației cu Mr. Pink. Suferința nebănuită. EXCLUSIV
Calvarul îndurat de Monica Gabor în timpul relației cu Mr. Pink. Suferința nebănuită. EXCLUSIV
Simona Halep și-a inaugurat piscina la vila de la Izvorani și a făcut senzație în costum de baie | GALERIE FOTO
Simona Halep și-a inaugurat piscina la vila de la Izvorani și a făcut senzație în...
Marea campioană a ţării, la petrecerea cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Marea campioană a ţării, la petrecerea cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
Bombă în televiziune! Dată afară de la Pro TV
Bombă în televiziune! Dată afară de la Pro TV
O tânără de 22 ani vrea să intre în „Cartea Recordurilor” cu cele mai mari buze din lume
O tânără de 22 ani vrea să intre în „Cartea Recordurilor” cu cele mai mari...
Gata, l-a dat uitării! Cu cine l-a înlocuit Monica Gabor pe Mr. Pink, la puțin timp după despărțire!  S-au afișat împreună în Dubai!
Gata, l-a dat uitării! Cu cine l-a înlocuit Monica Gabor pe Mr. Pink, la puțin...
Care sunt cele mai avariate și cel mai atent conduse mașini din Europa. Poziția surpriză ocupată de modelele Dacia
Care sunt cele mai avariate și cel mai atent conduse mașini din Europa. Poziția surpriză...
Anuntul facut de Brigitte cu lacrimi in ochi! Alaturi era Florin Pastrama… S-a terminat! Decizia luata de cei doi!
Anuntul facut de Brigitte cu lacrimi in ochi! Alaturi era Florin Pastrama… S-a terminat! Decizia...
Vedetele arată pe Instagram cu ce sunt „dotate”. Imagini necenzurate!
Vedetele arată pe Instagram cu ce sunt „dotate”. Imagini necenzurate!
Semne că ai nevoie de ajutor medical de urgență
Semne că ai nevoie de ajutor medical de urgență
'A omorât-o pe mămicuţa mea!' - Strigătul de durere al tinerei care și-a găsit mama zăcând pe asfalt
'A omorât-o pe mămicuţa mea!' - Strigătul de durere al tinerei care și-a găsit mama...
Bombă! Adevărul despre Toni Iuruc. Poate fi dovada unei despărțiri? Ce ascunde „omul de afaceri”
Bombă! Adevărul despre Toni Iuruc. Poate fi dovada unei despărțiri? Ce ascunde „omul de afaceri”
Prin ce a trecut Luminița Anghel din cauza tatălui ei. Puține vedete din România au avut parte de un astfel de tratament
Prin ce a trecut Luminița Anghel din cauza tatălui ei. Puține vedete din România au...
Directoarea şcolii 178 din cartierul bucureştean Pajura şi soţul ei, preotul Costel Paizan, au murit arşi de vii în casă, în timpul furtunii
Directoarea şcolii 178 din cartierul bucureştean Pajura şi soţul ei, preotul Costel Paizan, au murit...
Gemenele care împart același iubit și dorm împreună, noi dezvăluiri despre relația lor. Ce vor sa facă acum cu iubitul lor
Gemenele care împart același iubit și dorm împreună, noi dezvăluiri despre relația lor. Ce vor...
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Are 54 de ani și sustine ca i se măresc sanii pe zi ce trece! Se jură in fața fanilor că nu are silicoane. Care este explicația
Are 54 de ani și sustine ca i se măresc sanii pe zi ce trece!...
Adevărul despre Toni Iuruc. Simona va fi șocată! Ce a făcut în 2020? Rușine uriașă
Adevărul despre Toni Iuruc. Simona va fi șocată! Ce a făcut în 2020? Rușine uriașă
Veste ȘOC despre CAPATOS! Anunțul cutremurător a venit CHIAR ACUM
Veste ȘOC despre CAPATOS! Anunțul cutremurător a venit CHIAR ACUM
Monica Gabor, SECHESTRATĂ de Mr. Pink. Coșmar trăit de DIVĂ
Monica Gabor, SECHESTRATĂ de Mr. Pink. Coșmar trăit de DIVĂ
TRAGEDIE FĂRĂ MARGINI în România! S-a întâmplat în TOIUL NOPȚII! Toată țara e în stare de șoc
TRAGEDIE FĂRĂ MARGINI în România! S-a întâmplat în TOIUL NOPȚII! Toată țara e în stare...
A simțit că maseurul folosea doar o mână. Când a văzut ce făcea cu cealaltă, femeia a încremenit!
A simțit că maseurul folosea doar o mână. Când a văzut ce făcea cu cealaltă,...
Cristi Borcea, relație cu Bianca Drăgușanu? Vedeta a dat cărțile pe față. S-A AFLAT tot!
Cristi Borcea, relație cu Bianca Drăgușanu? Vedeta a dat cărțile pe față. S-A AFLAT tot!
Carantină pentru persoanele nevaccinate care vin din Grecia. CNSU a actualizat lista ţărilor din zona roşie DOCUMENT
Carantină pentru persoanele nevaccinate care vin din Grecia. CNSU a actualizat lista ţărilor din zona...
Cutremur de 8,2 grade pe scara Richter! ALERTĂ la nivel global
Cutremur de 8,2 grade pe scara Richter! ALERTĂ la nivel global
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la piscină
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la...
FOTO. Celebrul milionar însurat, imagini compromițătoare! S-a culcat cu 3 blonde. Cum arată tinerele de 21 de ani
FOTO. Celebrul milionar însurat, imagini compromițătoare! S-a culcat cu 3 blonde. Cum arată tinerele de...
Scandalul dintre Anamaria Prodan și Reghecampf a ajuns și în presa internațională: „E despre alcool și escorte!
Scandalul dintre Anamaria Prodan și Reghecampf a ajuns și în presa internațională: „E despre alcool...
Celebru actor din „Gladiatorul
Celebru actor din „Gladiatorul", găsit mort pe o barcă! Ce s-a întâmplat cu acesta
"Bravo, ai stil! Celebrities". EXCLUSIV! IMAGINI in premiera de la filmarea promo-ului "Bravo, ai stil! Celebrities"
"Bravo, ai stil! Celebrities". EXCLUSIV! IMAGINI in premiera de la filmarea promo-ului "Bravo, ai stil!...
Avertisment: Multinaţionala din România care a dat afară 1.000 de persoane
Avertisment: Multinaţionala din România care a dat afară 1.000 de persoane
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc, a renunţat complet la duşurile calde şi preferă să meargă pe jos la birou
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...
Pomohaci, gest cutremurător la căpătâiul soției lui Nicolae Botgras!
Pomohaci, gest cutremurător la căpătâiul soției lui Nicolae Botgras!
ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS
ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS
Revoltător! Manager de hotel arată dezastrul lăsat de turiștii din Mamaia în camere
Revoltător! Manager de hotel arată dezastrul lăsat de turiștii din Mamaia în camere