Un nou proiect de lege! Elevii ar putea primi bani sub formă de tichete pentru plata cheltuielilor școlare

Autor:
Publicat: 27/07/2020 | 17:47
Un nou proiect de lege! Elevii ar putea primi bani sub formă de tichete pentru plata cheltuielilor școlare

Un nou proiecte de lege pentru elevi. Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) va avea posibilitatea să emită tichete pentru preşcolarii şi elevii de până în clasa a IV-a, din învăţământul de stat sau privat, pentru plata serviciilor de tipul „Şcoală după şcoală”.

Acest proiect a fost iniţiat de parlamentarii liberali și adoptat în şedinţa de luni a Senatului, în calitate de for legislativ decizional, relatează Agerpres. (CITEȘTE ȘI: BANI MAI MULȚI PENTRU PREȘCOLARI! KLAUS IOHANNIS A VOTAT LEGEA)

Proiectul prevede că tichetul are scop exclusiv educaţional, este netransferabil altor beneficiari, iar şcolile sunt cele care decontează serviciul. Acest tichet se acordă pe baza cererii părintelui/reprezentantului legal al copilului, pentru fiecare copil în parte.

Proiectul de lege

„Măsura vine şi în sprijinul părinţilor activi şi îi încurajează pe aceştia să nu-şi abandoneze locul de muncă. Valoarea tichetului pe care am propus-o este stabilită în funcţie de indicatorul social de referinţă şi se indexează anual cu indicele de inflaţie. El reprezintă un ajutor pentru fiecare elev şi cuantumul acestuia va acoperi, integral sau parţial, costurile şcolii sau ale organizaţiilor non-guvernamentale care se vor ocupa de copii, după finalizarea lecţiilor”, se arată în expunerea de motive a proiectului. (VEZI ȘI: ANUL ȘCOLAR 2019 – 2020. PESTE 2,8 MILIOANE DE ELEVI ȘI PREȘCOLARI ÎNCEP CURSURILE. CONSILIUL NAȚIONAL AL ELEVILOR ÎNDEAMNĂ LA PROTESTE)

 „Datele furnizate de Institutul National de Statistică (INS) ne arată faptul că gradul de cuprindere în învăţământ a populaţiei de vârstă şcolară la începutul anului şcolar 2014 – 2015 a fost de 73,4%. Adică, 27% dintre copiii care ar trebui să frecventeze şcoala nu sunt cuprinşi în sistemul de învăţământ obligatoriu”, potrivit expunerii de motive.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea articolului 58 din Legea Educaţiei naţionale nr.1/2011 a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor.