Un ROMÂN, printre cei 41 de ostatici din Algeria! 34 de prizonieri şi 15 terorişti au fost omorâţi în urma raidurilor aeriene

Publicat: 17/01/2013 | 13:46
Un ROMÂN, printre cei 41 de ostatici din Algeria! 34 de prizonieri şi 15 terorişti au fost omorâţi în urma raidurilor aeriene

Un răpitor, care s-a prezentat ca Abu al-Baraa, a declarat joi pentru postul Al-Jazeera, că între cei 41 de ostatici din Algeria se află un român, relatează AFP.

UPDATE 16:52  Patru ostatici străini au fost eliberaţi, joi, în cadrul unei operaţiuni lansate de către armata algeriană împotriva unei grupări islamiste care deţine aproximativ 40 de străini la complexul de exploatare a gazelor din Algeria, a anunţat agenţia naţională APS, citată de AFP.

Agenţia algeriană citează surse locale care confirmă informaţiile anunţate de Londra şi Paris privind o operaţiune a armatei împotriva răpitorilor.

UPDATE 16:44 Şase ostatici străini şi opt răpitori au fost ucişi în raidul Forţelor aeriene algeriene care a vizat complexul de gaze In Amenas din Algeria, iar 180 de ostatici, toţi algerieni, ar fi scăpat, afirmă surse citate de BBC News online. Şase ostatici străini şi opt islamişti au fost ucişi în raidul aerian algerian care a vizat un vehicul al răpitorilor. Conform unor surse citate de Reuters, 180 de ostatici, toţi cetăţeni algerieni, au scăpat.

UPDATE 16:18 Doi americani, trei belgieni, un japonez şi un britanic au rămas ostatici după intervenţia Forţelor Aeriene algeriene, afirmă surse citate de agenţia mauritană ANI.

UPDATE 15:15 34 de ostatici şi 15 terorişti au fost omorâţi în urma raidurilor aeriene ale armetei algeriene, informează agenţia ANI.

UPDATE 14:59 25 de cetăţeni străini, inclusiv doi japonezi, au scăpat din mâinile teroriştilor islamişti, potrivit Reuters.

Ministerul Afacerilor Externe nu a confirmat RĂPIREA unui cetăţean român în Algeria, dar purtătorul de cuvânt al MAE, Ovidiu Dranga, a declarat, că instituţia face verificări privind posibila răpire a cetăţeanului român, iar la ora 14.00 vor avea loc declaraţii la sediul MAE.

O celulă de criză a fost formată la nivelul structurilor de informaţii din România, a confirmat purtătorul de cuvânt al SRI.

„S-a format o celulă de criză din care face parte şi SRI. La ora 14 va fi o conferinţă de presa a MAE. Se analizează situaţia de acolo iar detalii vor fi oferite de Ministerul Afacerilor Externe. Ulterior vă pot spune detalii, deocamdată nu pot comenta pentru că e o situaţie excepţională şi trebuie tratată aşa cum se cuvine”, a declarat purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, într-o intervenţie telefonică la România TV.

Abu al-Baraa a dat asigurări postului de televiziune din Qatar că numărul „ostaticilor este în jur 41” şi că aceştia provin din 11 ţări, şi anume Norvegia, Franţa, Statele Unite, Marea Britanie, România, Columbia, Thailanda, Filipine, Irlanda, Japonia şi Germania, scriu jurnalistii de la Mediafax.

Atacul a început miercuri dimineaţa la un complex de exploatare a gazelor naturale exploatat de către compania naţională Sonatrach împreună cu compania britanică British Petroleum şi cea norvegiană Statoil, la Tigantourine, la 40 de kilometri de In Amenas, nu departe de frontiera libiană.

Răpitorii vor retragerea armatei algeriene, care a încercuit acest complex în domeniul exploatării gazelor, pentru a permite lansarea unor negocieri, a declarat el pentru Al-Jazeera.

„Cerem retragerea armatei algeriene pentru a permite lansarea de negocieri” cu privire la ostatici, a declarat acest răpitor.

El a adăugat că armata algeriană a tras în direcţia instalaţiei, rănind un ostatic japonez. Autorităţile franceze au afirmat joi că „nu au confirmarea” prezenţei unor cetăţeni francezi în rândul ostaticilor din Algeria.

 

Citește și...