„Ursii din Darmanesti” vor intra in patrimoniul UNESCO, alaturi de Calusari si Doina

Publicat: 27/12/2012 | 22:03
„Ursii din Darmanesti” vor intra in patrimoniul UNESCO, alaturi de Calusari si Doina

Mii de bacauani, de la copii de cativa ani si pana la bunicii lor, au impanzit joi strazile Bacaului pentru a asista la traditionalul festival al datinilor si obiceiurilor de iarna.

Si prezenta cetelor de uratori a fost una impresionanta si a reunit artisti populari din toate zonele reprezentative ale judetului, dar si din alte zone ale Moldovei. De departe, cea mai asteptata parada a fost a „Ursilor” din Darmanesti, care a impresionat si de aceasta data prin costumele de urs, naturale, mostenite din generatii, dar si prin dansul lor, vechi de sute de ani. 

ursi darmanesti

  Ei s-au aflat si in vizorul unei echipe de specialisti in etnografie si folclor de la Muzeul Satului “Dimitrie Gusti” din Bucuresti, pentru ca dansul lor sa poata fi inclus in viitorul apropiat in patrimoniul cultural UNESCO, alaturi de marci identitare ale culturii române, precum Doina sau dansul Calusului. 

ursi darmanesti

  Pentru a fi introdus in patrimoniul UNESCO un astfel de obicei trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, printre care sa fie reprezentativ, sa fiu viu, practicat, sa fie sprijinit de autoritatile locale si sa fie prezent in constiinta practicantilor ca o forma de identitate locala. 

ursi darmanesti

Ei indeplinesc criteriul de admitere pe lista reprezentativa, insa intocmirea dosarului este pentru specialisti si comunitati un proces in derulare. Popunerea va merge la ministrul Culturii. Statul român este cel care va inainta la UNESCO aceasta cerere. „ E o procedura care poate dura cam doi ani”, a declarat dr. Doina Isfanoni, membru al Comisiei Nationale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO.

Florin Craciun
 

Citește și...