Vaccinul anti-COVID făcut în Rusia, contestat de cercetători din 5 țări. Declarațiile îngrijorătoare ale specialiștilor

Publicat: 15/09/2020 | 18:13

Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat în laboratoarele din Rusia a fost contestat de cercetători din cinci țări. Specialiștii străini au lansat informații îngrijorătoare. Între timp, Rusia rămâne printre cele mai afectate state de pandemia de coronavirus – potrivit celor mai noi informații oferite azi publicității, există 1.073.849 de cazuri de infecție cu virusul ucigaș SARS-CoV-2, iar bilanțul morților a ajuns la 18.785. Mai mult, în ultimele 24 de ore, au fost confirmate pozitiv 5.529 de persoane. La nivel mondial, s-au îmbolnăvit 29.521.094 oameni cu boala rară, iar 934.113 dintre aceștia și-au pierdut viața. Până acum, în total, s-au vindecat de COVID-19 21.344.805 de persoane.

Citește și: Coronavirus în România, 15 septembrie. Au fost raportate alte 1.111 noi cazuri de infectare, după prima zi de școală

Vaccinul făcut în Rusia împotriva virusului SARS-CoV-2, contestat de cercetători din 5 țări

Câțiva oameni de știință din cinci țări și-au exprimat public îngrijorarea în legătură cu “tiparele repetitive” de date într-o lucrare care descrie studiile clinice în faza incipientă a vaccinului anti-COVID făcut de specialiștii ruși. Mai exact, cei15 cercetători, care au trimis o scrisoare revistei The Lancet, susțin că nivelul de anticorpi de la mai mulți pacienți este identic, ceea ce este “improbabil”, scriu jurnaliștii de la digi24.ro.

Nu rata: Recomandările UNICEF pentru protejarea sănătatii mintale a copiilor şi adolescenţilor, în contextul reînceperii școlilor în plină pandemie

Într-o scrisoare deschisă către autorii studiului, care au publicat rezultatele vaccinului rusesc “Sputnik V” luna aceasta în revista The Lancet , cercetătorii evidențiază valorile care par a fi duplicate și avertizează că lucrarea își prezintă rezultatele fără să ofere o defalcare detaliată a datelor pe care se bazează.

“Deși cercetarea descrisă în acest studiu este potențial semnificativă, prezentarea datelor ridică mai multe îngrijorări care necesită acces la datele originale pentru a putea fi investigate în totalitate”, se arată în scrisoarea semnată până acum de 38 de oameni de știință.

Nereguli la vaccinul rusesc făcut împotriva noului coronavirus

Scrisoarea deschisă a fost publicată și pe un blog al biologului molecular Enrico Bucci care spune că a observat nereguli ale datelor despre vaccin. De exemplu, într-o figură în care autorii raportează măsurători de markeri ai unui tip de celulă imună în sânge, mulți membri din două grupuri de nouă voluntari testați cu formulări diferite ale vaccinului par să aibă aceleași niveluri.

“Șansele ca acest lucru să apară prin coincidență sunt extrem de mici”, a declarat Enrico Bucci, potrivit sursei citată mai sus.

Potrivit unui studiu publicat luna aceasta în revista The Lancet, vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat și testat în Rusia a generat anticorpi la zeci de subiecți studiați și, în timp ce vaccinul a cauzat adesea efecte secundare, cum ar fi febra, acele reacții adverse au fost în mare parte ușoare. Rusia a atras critici când a anunțat în luna august primul vaccin aprobat din lume pentru coronavirus, chiar înainte de finalizarea studiilor cruciale din faza a 3-a a testărilor.

Descoperă și: Elevii, în pericol să se infecteze cu COVID-19. Gafa colosală care a avut loc ieri, în prima zi de școală

La începutul lunii trecute, liderul de la Kremlin a anunțat că primul vaccin din lume împotriva virusului SARS-CoV2 a fost înregistrat în Rusia, relatează jurnaliștii de la life.ru. Pe filmarea de mai jos, vedeți declarațiile lui Vladimir Putin din ziua marelui anunț.

“(…). Una dintre fiicele mele şi-a făcut acest vaccin, aşa că, din această perspectivă, a luat parte la experimente. După cea de-a doua injecţie, a doua vaccinare, temperatura i-a crescut de asemenea puţin, dar pe urmă a revenit la normal. În prezent, ea se simte bine (…)”, a declarat președintele rus pe 11 august 2020.

Află și: FCSB a anunțat 7 cazuri de coronavirus în sânul echipei! Vezi aici cine sunt depistații pozitiv!

Sursa foto: captură video YouTube / D Seetaram, pixabay.com/ro