Zeci de mii de oameni în stradă, la Bucureşti şi principalele oraşe din ţară. Se cere demisia Guvernului

Publicat: 26/11/2017 | 20:54
Zeci de mii de oameni în stradă, la Bucureşti şi principalele oraşe din ţară. Se cere demisia Guvernului

Noi proteste de amploare sunt în desfăşurare duminică seară în Bucureşti şi în zeci de oraşe. 42 de grupuri civice şi organizaţii neguvernamentale, precum şi confederaţiile sindicale Blocul Naţional Sindical şi Cartel Alfa au cheamat românii să ceară în stradă retragerea legilor justiţiei, respingerea în Parlament a Ordonanţei privind modificarea legislaţiei fiscale şi demisia Guvernului şi a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului. „Ei vorbesc de stat paralel. Realitatea este ca Romania ajunge sa fie un stat capturat”, spun iniţiatorii protestelor.

Sunt aproximativ 45.000 de oameni care protestează în acest moment în toată ţara, arată DIGI24.

Şi în principalele oraşe din ţară, oamenii s-au adunat, la Sibiu – 4.000 de persoane, Braşov – 3.000, Iaşi – 2.000, Constanţa – 1.000, Craiova – 1.000, Cluj-Napoca – 2.000, Bucureşti – 25.000.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Jandameriei, Georgian Enache, a explicat la Digi24 că jandarmii călare au fost prezenţi mereu la proteste. El spune că animalele nu reprezintă niciun pericol pentru ceţăţeni şi au fost bine antrenate. În teren sunt 20-25 de jandarmi călare, a mai spus Enache. A refuzat, în schimb, să facă o estimare a numărului de protestatari. Şi în diaspora au avut loc proteste – la Amsterdam, Milano, Oslo, Dusseldorf, Londra, Paris. Protestele au fost programate duminică, de la ora 18:00, în Bucureşti şi în aproape 80 de oraşe, precum şi în străinătate, la Milano, Zurich, Birmingham şi Paris.

„PSD-ALDE a intrat cu viteză în ultima fază pentru adoptarea legilor Justiţiei: calendar accelerat în Parlament, mobilizare masivă în comisii, forţarea procedurilor parlamentare. Ei vorbesc de stat paralel. Realitatea este că România ajunge să fie un stat capturat”, se arată pe pagina evenimentului, potrivit News.ro. 42 de grupuri civice şi organizaţii neguvernamentale, precum şi confederaţiile sindicale Blocul Naţional Sindical şi Cartel Alfa au lansat un apel către români să ceară în stradă, duminică, retragerea legilor Justiţiei, respingerea în Parlament a Ordonanţei privind modificarea legislaţiei fiscale şi demisia Guvernului şi a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului. Semnatarii apelului lansat pe Facebook, între care se numără Platforma România 100, Corupţia Ucide, Centrul Român pentru Politici Europene, Freedom House, spun că România a ajuns într-unul dintre cele mai grave momente ale istoriei sale postcomuniste, comparabil cu mineriadele din anii ’90, criza financiară şi tăierea salariilor bugetarilor din 2010.