Ziua Armatei. Evenimente și concerte pe 25 octombrie

Autor:
Publicat: 24/10/2019 | 07:20
Ziua Armatei. Evenimente și concerte pe 25 octombrie

Pe 25 octombrie 2019 este sărbătorită Ziua Armatei Române, în București și în țară fiind organizate evenimente special dedicate.

Ziua de 25 octombrie a rămas întipărită ca fiind ziua în care țara își sărbătorește armata și pe cei care au fost și sunt în slujba ei.
25 octombrie 1944 este ziua în care Armata Regală Română elibera şi ultimele localităţi ardelene aflate sub ocupaţie hortisto-fascistă: Satu Mare şi Carei.

Eliberarea părţii de nord-est a Transilvaniei nu a însemnat însă şi încetarea luptelor duse de Armata României, care a continuat războiul antifascist alături de puterile Naţiunilor Unite pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, până la victoria finală.

Înaintea instalării regimului comunist nu exista o zi anume pentru sărbătorirea oştirii, Armata fiind sărbătorită de Ziua Regelui. În anul următor retragerii armatei sovietice din România, Ziua Forțelor Armate a fost mutată pe 25 octombrie, prin Decretul nr. 381 din 01.10.1959.

Ziua Armatei 25 octombrie. Evenimente în București

Primele evenimente dedicate Zilei Armatei 2019 vor avea loc încă de joi. La ora 17:15, la Sala Ștefan cel Mare și Sfânt, Cercul Militar Național, are loc conferința cu tema: Preliminarii ale marelui conflict. Evoluții internaționale, înțelegeri secrete, susținută de prof.univ.dr. Petre Otu. În deschidere va fi susținută și o expunere despre semnificația istorică a datei de 25 octombrie, Ziua Armatei Românie.

Program Ziua Armatei 25 octombrie

 •  ora 9.00, la Monumentul Eroilor Patriei din Al Doilea Război Mondial (Universitatea Națională de Apărare) şi la Monumentul Eroilor Genişti (Piața Leu) – ceremonii militare şi religioase de depuneri de coroane şi jerbe de flori;
 • ora 9.00, la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” – „Ziua Porţilor Deschise”;
 • ora 9.00, la Oficiul Național pentru Cultul Eroilor – „Ziua Porților Deschise la Castelul Țepeș” și marcarea împlinirii a o sută de ani de la instituţionalizarea domeniului cultul eroilor în România, prin înfiinţarea Societăţii Mormintele Eroilor Căzuţi în Război;
 •  ora 9.30, în Parcul Carol I – expoziție de tehnică şi echipamente militare, standuri de promovare a carierei militare, standuri de carte, miniconcert de muzică de fanfară susţinut de către Muzica Reprezentativă a MApN, spectacol folcloric cu participarea Ansamblului artistic „Doina” al Armatei, atelier de instrucție pentru promovarea carierei militare „Military Boot Camp” și exerciții demonstrative EOD, de tip Drill-team, cățărare și tiroliană;
 •  ora 10.00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I – ceremonie militară de depuneri de coroane de flori, ceremonia de decorare a Drapelului de Luptă al Comandamentului Forțelor Întrunite și de depunere a jurământului militar de către elevi și studenți din instituții militare de învățământ, simultan cu survolarea zonei de către aeronave ale Forțelor Aeriene Române;
 • ora 10.00, la Muzeul Național al Aviației Române – „Ziua Porţilor Deschise” și vernisarea expoziției „45 de ani de la primul zbor al aeronavei IAR 93”;
 • ora 19.00, ceremonie de Retragere cu torţe pe itinerariul: Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I, Palatul Parlamentului, Palatul Cotroceni, Brigada 30 Gardă “Mihai Viteazul” (Bulevardul Timişoara).

Citește și: POVESTEA ROMÂNULUI CARE A CUNOSCUT ”IADUL PE PĂMÂNT”. A SLUJIT 16 ANI ”LEGIUNEA STRĂINĂ”!

Ziua Armatei 25 octombrie. Evenimente în Bistrița

La Bistrița, de Ziua Armatei României, structurile Brigăzii 81 Mecanizată General “Grigore Bălan”, organizează o serie de activități culturale, ceremonii militare, adunări festive, armament, echipamente militare și acțiuni de promovare a carierei militare. Programul va fi:

 • Joi, 24 octombrie, ora 11:00 – Ziua porților deschise pe platoul Batalionului 812 Infanterie Bistrița;
 • Joi, 24 octombrie, ora 13:00 – Simpozion și spectacol artistic la Cercul Militar Bistrița;
 • Vineri, 25 octombrie, ora 9:00 – Ceremonie militară la Monumentul Eroilor din Piața Petru Rareș.

Ziua Armatei 25 octombrie. Evenimente în Carei

La Carei, activitățile de Ziua Armatei se vor desfășura vineri, 25 octombrie, după următorul program:

 • ora 14.00, Parcul Karoly – exerciții demonstrative, prezentare de tehnică militară și atelier de tehnici de supraviețuire;
 • ora 16.30, la Ansamblul monumental „Glorie Ostașului Român” – ceremonie de depuneri de coroane și jerbe de flori și ceremonie de acordare de distincții Drapelelor de Luptă ale unor unități militare, simultan cu survolarea zonei de către aeronave ale Forțelor Aeriene Române și cu sosirea „Ștafetei Veteranilor”, care a plecat din Capitală pe 17 octombrie;
 •  ora 19.00 – retragere cu torțe.

Ziua Armatei 25 octombrie 2019. Evenimente în Buzău

În Buzău, pe 25 octombrie, la ora 10:00 are loc un ceremonial militar și religios la Cimitirul Eroilor, iar la orele serii, militarii cu torțe se deplasează pe străzile orașului Buzău, pe acordurile muzicii militare.

Evenimente de Ziua Armatei 2019 la Satu Mare

La Satu Mare, de la ora 15.00 va avea loc o ceremonie de depuneri de coroane de flori la Monumentul Ostașului Român.

Ceremonii similare vor avea loc în toate garnizoanele din ţară și la monumentele eroilor. În teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militari români se vor desfăşura ceremonii militare, activităţi cultural-educative și videoteleconferinţe.

De asemenea, potrivit MApN, ceremonii de depunere de coroane de flori vor fi organizate la monumentele ostaşilor români din Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Republica Moldova şi Ungaria.

Citește și: MĂRTURII CUTREMURĂTOARE DIN RĂZBOI ALE VETERANULUI DE 100 DE ANI: ”M-AM HRĂNIT CU RESTURI DE LA PĂSĂRI!”