33 de ani de când Steaua a câștigat cupa Campionilor Europeni

Publicat: 07/05/2019 | 15:50
33 de ani de când Steaua a câștigat cupa Campionilor Europeni

Steaua Bucureşti a câştigat, în urmă cu 33 de ani, pe stadionul Ramon Sanchez Pizjuan, Cupa Campionilor Europeni, cea mai mare performanţă a fotbalului românesc, moment marcat, marţi, 7 mai, de CSA Steaua şi de FCSB. (Citește și: Helmuth Duckadam, pe mâna medicilor. A fost operat de urgență. Ce a postat pe Facebook “eroul de la Sevilla”)

Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti a organizat cu această ocazie un eveniment la Cercul Militar Naţional, cu personalităţi din rândul autorităţilor publice centrale şi locale, din cadrul conducerii Ministerului Apărării Naţionale, din lumea sportului, artişti recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional şi, nu în ultimul rând, membri ai CSA Steaua.

Clubul Steaua Bucuresti aniverseaza azi, 7 mai 2019, împlinirea a 33 de ani de la câştigarea Cupei Campionilor Europeni. Acum 33 de ani, la Sevilla, pe stadionul “Ramon Sanchez Pizjuan”, echipa pregătită de către Emeric Ienei o învingea pe FC Barcelona, scor 2-0 (0-0 după 120 de minute), după loviturile de la 11 metri, prin golurile reuşite de către Marius Lăcătuş şi Gabi Balint. Succesul de la Sevilla reprezintă cea mai mare performanţă a fotbalului românesc de până acum şi pare greu de crezută că va fi egalată vreodată.

Cupa Campionilor Europeni, actuala Liga Campionilor la fotbal, a fost înfiinţată în urmă cu 63 de ani şi până în prezent au reuşit să o câştige doar 22 de cluburi, dintre cele mai representative amintind Real Madrid, AC Milan, FC Barcelona, Bayern Munchen, FC Liverpool sau Ajax Amsterdam. În finala de la Sevilla, eroii Stelei au fost portarul Helmut Duckadam şi marcatorii Marius Lăcătuş şi Gabi Balint. În acea seară magică, portarul roş-albaştrilor a apărat patru lovituri de la 11 metri şi a intrat în Cartea Recordurilor pentru acea performanţă”, se arată pe site-ul CSA Steaua.

Şi FCSB a postat un material despre “minunea de la Sevilla” pe site-ul său oficial, într-un nou format. “Cum astăzi este o zi de sărbătoare pentru toată suflarea roş-albastră, am considerat că este momentul să o celebrăm invitându-vă să accesaţi noul site www.fcsb.ro, pe care l-am redesenat şi căruia i-am oferit o nouă faţă. Una modernă şi mai uşor de vizualizat, care beneficiază, de acum încolo şi de versiunea în limba engleză”, a notat FCSB pe pagina sa de Facebook, oferind şi detalii cu privire la noul site.

Citește și: Gigi Becali, convins că FCSB va lua titlul după victoria din Bănie: „ Sunt semnele că Dumnezeu vrea să ne dea nouă titlul!”

Marţi, 7 mai, se împlinesc 33 de ani de la cea mai glorioasă zi a fotbalului românesc. În acea zi, pe Ramón Sánchez Pizjuán Stadium, Steaua Bucureşti intra în istoria fotbalului, devenind prima echipă din Estul Europei care cucerea cel mai râvnit trofeu din fotbal, UEFA Champions League, într-o finală disputată împotriva celor de la FC Barcelona. Preşedintele onorific al FCSB, Helmut Duckadam, intra în Cartea Recordurilor după ce apăra patru lovituri de pedeapsă consecutive, iar trofeul ajungea la Bucureşti. Pentru această uriaşă performanţă, FCSB le aduce un omagiu şi le mulţumeşte acelor mari fotbalişti pentru contribuţia extraordinară adusă la dezvoltarea fotbalului românesc!”, se arată pe site-ul fcsb.ro.

Helmut Duckadam: „Nu m-a interesat nimic,  mă concentram doar ce am eu de făcut „

La 33 de ani de la succesul de la Sevilla, steliştii rămân cu cea mai mare performanţă obţinută pentru fotbalul românesc. Helmut Duckadam şi-a amintit cum a simtit tensiunea de la loviturile de departajare, contra Barcelonei.

„Eu m-am dus în poartă, mi-am spus că trebuie să stau în afara careului de 16 metri. Cum e poarta, aici, m-am dus în stânga. M-am pus în fund şi, in momentul în care jucătorul se apropia de minge, m-am lasat pe spate (n.r. lasă capul pe spate). Pur şi simplu mă întindeam pe spate şi mă uitam în sus. Şi auzeam după reacţia tribunelor dacă s-a marcat sau s-a ratat. Nu m-a interesat nimic, nici când am marcat, nici când am ratat, mă concentram doar ce am eu de făcut şi cum să fac să reuşesc să apăr, a povestit Duckadam pentru Digi Sport.

Mă uit acum şi văd Barcelona, văd Real Madrid, ce bucurie au în momentul când câştigă Champions League. Noi n-am ştiut să ne bucurăm, poate că nici n-am crezut atât de mult că putem realiza acest lucru. Bine, ne-am dat seama poate după un an, doi, ce performanţă am realizat„, a mai spus actualul colaborator al Digi Sport. (Citește și: Helmut Duckadam a devenit bunic: ”Ți-ai făcut cel mai frumos cadou de ziua ta!”)

Pe 7 mai 1986, Barcelona – Steaua, disputat la Sevilla în finala Cupei Campionilor Europeni, s-a terminat 0-0 după reprizele de prelungire. De la români au marcat Lăcătuş şi Balint şi au ratat Majearu şi Boloni. Pentru spanioli au ratat Alexanko, Pedraza, Pichi Alonso şi Marcos.

Citește și...