800 de milioane euro pentru sprijinirea companiilor din România afectate de pandemia de coronavirus. De unde vin banii

Publicat: 02/07/2020 | 20:12
800 de milioane euro pentru sprijinirea companiilor din România afectate de pandemia de coronavirus. De unde vin banii

Comisia Europeană a aprobat aproape 800 de milioane euro pentru sprijinirea companiilor din România afectate de pandemia de coronavirus. Anunțul oficial a fost făcut în cursul zilei de joi.

VEZI AICI: ÎNCĂ UN CAZ DE CORONAVIRUS ÎN SISTEMUL DE ÎNVĂȚĂMÂNT DIN IAȘI. ESTE VORBA DE O PROFESOARĂ

Comisia Europeană a aprobat un proiect în valoare de aproximativ 800 de milioane euro pentru susținerea companiilor din România afectate de COVID-19. Schema a primit avizul în baza cadrului temporar privind ajutoarea de stat.

Măsurile vor fi gestionate de către ramura de dezvoltare a Băncii de Export Import a României, EximBank, care va acţiona în numele statului român şi total  independent de activităţile comerciale ale Eximbank. Sistemul va fi deschis întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri) cu o cifră de afaceri care a depăşit 20 milioane RON (aproximativ 4 milioane EUR) în 2019, precum şi întreprinderilor mari. Măsurile vizează îmbunătăţirea accesului la finanţare pentru aceste întreprinderi, ceea ce le va permite să îşi continue activităţile în timpul pandemiei de coronavirus şi după aceasta”, au transmis reprezentanţii CE, într-un comunicat de presă, potrivit news.ro.

Ce a mai anunțat Comisia Europeană

De semnalat faptul că măsurile cu privire la România sunt în conformitate cu condiţiile stabilite în Cadrul temporar.

Mai precis, pentru ambele măsuri: (i) scadenţa împrumuturilor este limitată la şase ani, (ii) valoarea împrumuturilor corespunde nivelului prevăzut în Cadrul temporar în ceea ce priveşte nevoile de lichidităţi ale beneficiarilor, (iii) împrumuturile se referă la nevoile în materie de capital circulant şi de investiţii şi (iv) autorităţile române au instituit garanţii pentru a se asigura că ajutorul este efectiv transferat către beneficiarii finali, de exemplu solicitând băncilor finanţatoare să menţină sau să amelioreze condiţiile împrumuturilor eligibile pentru garanţie”, se mai arată în comunicat.

NU RATA: ÎNCĂ DOUĂ CAZURI DE CORONAVIRUS ÎNAINTE DE EVALUAREA NAȚIONALĂ. ESTE VORBA DE O PROFESOARĂ ȘI UN ELEV, AMBII DIN IAȘI

Comisia Europeană a mai transmis că măsurile sunt necesare, adecvate şi proporţionale pentru a remedia o perturbare gravă a economiei din România.