Acasă » Exclusiv » O poveste crypto: De la miliarde € la zero și CEO-ul arestat! CANCAN.RO a vorbit cu cel mai mare specialist român în crypto care dezvăluie detalii neștiute despre țeapa secolului

O poveste crypto: De la miliarde € la zero și CEO-ul arestat! CANCAN.RO a vorbit cu cel mai mare specialist român în crypto care dezvăluie detalii neștiute despre țeapa secolului

De: Traian Văcărescu 16/12/2022 | 23:40

Piața mondială a criptomonedelor este în cădere liberă după ce unul dintre cei mai influenți oameni ai domeniului a fost arestat în Bahamas. Sam Bankman-Fried, CEO-ul de la FTX, a primit opt capete de acuzare din partea procurorilor americani, în urma unui tun de peste 3 miliarde de dolari. CANCAN.RO vă prezintă toate detaliile unui conflict halucinant al celor mai însemnați coloși din lumea crypto – Binance și FTX. Pentru edificarea completă a cazului, cel mai cunoscut specialist român în criptomonede a explicat pentru CANCAN.RO ce s-a întâmplat între cei ce fac legea într-un domeniu reglementat insuficient. 

Luna trecută, s-a cerut intrarea în falimen a FTX, iar CEO-ul Sam Bankman-Fried și-a dat demisia. Totul s-a întamplat după ce rivala cea mai mare, Binance, a reușit să achiziționeze o parte considerabilă din FTX (20%), în 2019. FTX, una dintre cele mai mari entități din piața de tranzacționare a cryptomonedelor, cu sediul în Bahamas.

Compania condusă de Sam Bankman-Fried a cheltuit milioane de dolari pentru a face lobby mai multor partide din Statele Unite, în vederea formării unei legislații prietenoase cu mediul crypto. Experții financiari clasifică faptele lui Sam Bankman-Fried ca fiind unele dintre cele mai mari fraude financiare din istoria Americii.

Sam Bankman-Fried a fost pus sub opt capete de acuzare de către procurorii americani (Foto: Profimedia)

Culisele unui scandal cu prejudiciu vehiculat la 10 miliarde $

Un minimum de 3 miliarde de dolari ar fi dispărut, dar se speculează că ar fi vorba de 10 miliarde de euro, cuantumul datoriilor FTX. Ar fi vorba despre o reglare de conturi: Binance a apărut în 2017 si a investit în FTX în 2019, fapt ce nu a fost privit cu ochi buni într-o piață atât de competitivă și restrânsă.  Changpeng Zhao (supranumit CZ) este CEO-ul Binance.  Planul uneltit de acesta a fost să cumpere destul de mult din FTX încât să fie sigur că rivalii nu ajung prea departe față de compania lui. Astfel, Binance ar fi deținut controlul și ar fi fost în avantaj.

FTX a crescut și a devenit un jucător serios, moment în care  Sam Bankman-Fried, CEO-ul de la FTX, a cumparat actiunile lui CZ înapoi cu banii clienților, după cum declară Kevin O’leary (milionar și investitor) într-un clip viral pe internet. Avându-l pe Changpeng Zhao între acționari, FTX nu reușea să se reglementeze nicăieri, fiindcă la rândul său Binance nu era privit cu ochi buni de către autorități.

Prejudiciul scandalului dintre Binance și FTX este vehiculat la 10 miliarde $ (Foto: Shutterstock)

Cine are de pierdut în acest război

CANCAN.RO a identificat prejudiciații acestui conflict dintre FTX și Binance:
1. Actionarii FTX, fiindcă acum firma „lor” nu mai valorează nimic, iar FTX a avut printre investitori nume mari, precum SoftBank sau „Fondul de pensii Ontario”
2. Investitorii posesori ai tokenului FTT, a cărui valoare este actualmente nulă;
3. Investitorii care au fost prinși cu fonduri pe platforma FTX, fonduri care acum nu pot fi retrase;
4. Investitorii care au băgat bani în alte proiecte apropiate de FTX sau de Alameda Research, compania spre care CEO-ul FTX, Sam Bankman-Fried, redirecționa banii FTX.

( NU RATA: PĂGUBIȚII SOȚULUI DELIEI MATACHE ÎL CAUTĂ ȘI PE FOSTUL ASOCIAT! CUM SE APARĂ AFACERISTUL ”PĂRĂSIT” DE RĂZVAN MUNTEANU )

Vlad Mercori, despre Sam Bankman-Fried: „Și-a cumpărat influența de la toată lumea, crezând că asta îi va deschide uși și îi va asigura protecție!”

Cel mai cunoscut specialist în criptomonede din Romania, Vlad Mercori, a explicat pentru cititorii CANCAN.RO ce s-a întamplat, de fapt, plecând de la declarațiile lui Kevin O’Leary: ”Sam Bankman-Fried, CEO-ul celor de la FTX, tocmai a fost arestat dupa ce fusese anterior top 5 donatori atât în campania președintelui Biden, cât și a democraților, dar si a republicanilor. Practic, și-a cumpărat influența de la toată lumea, crezând că asta îi va deschide uși și îi va asigura protecție.

Acum când a ajuns cuțitul la os pentru că miliarde de dolari din banii clienților au fost fie pierdute, fie s-au evaporat cine știe pe unde, se încearcă spălarea imaginii lui. Ce spune Kevin O’Leary mi se pare fezabil, dar până la urmă, crypto e o industrie nereglementată unde granițele dintre legal și ilegal sunt ceva mai puțin clare decât în finanțele tradiționale.

Acum, după ce a primit 15 milioane de dolari de la FTX, O’Leary poate spune multe, dar nimic din ce zice nu poate să refacă răul pe care respectiva companie l-a pricinuit atât clienților, cât și industriei. Am rămas cu o frază ce mi se pare și un semnal interesant: «Binance e o entitate nereglementată ce deține un monopol».”

Vlad Mercori este cel mai cunoscut specialist român în criptomonede (Foto: Facebook)

Kevin O’Leary a făcut declarații șocante, după o discuție cu Sam Bankman-Fried

Vă prezentăm mai jos declarația, pe larg, a lui Kevin O’Leary: „După ce conturile meu au fost golite de toate activele și de istoricul contului și al tranzacțiilor, nu am primit răspunsuri de la nimeni din firmă, așa că am sunat la Sam Bankman-Fried și am zis «Unde sunt banii, Sam?». Mi-a zis că i-a fost refuzat accesul la servere și că nu mai știa nimic. Am zis «Bine, hai să facem un pas înapoi!». Este un caz simplu în mintea mea, de genul «Unde au dispărut banii?». Așa că am zis «Sam, hai să mergem cu 24 de luni în urmă. Spune-mi cum au fost folosite procedurile activelor din compania ta. Unde ai cheltuit banii?».

Atunci mi-a povestit despre o tranzacție care a apărut în urmă cu 24 de luni. Reachiziția acțiunilor sale de la Binance, competiția lui directă. N-am știut la vremea respectivă, dar într-un anumit moment CZ, firma care coordonează Binance, a cumpărat 20% cotă parte din firma lui Sam Bankman-Fried pentru Seed stock. După care l-am întrebat «Ce te-a făcut să cheltui două miliarde de dolari?» – era cifra pe care mi-a dat-o în acel moment.

Kevin O’Leary a făcut lumină în conflictul dintre Binance și FTX, după o discuție cu Sam Bankman-Fried (Foto: Shutterstock)

Mai târziu cu 24 de ore, mi-a spus că suma se ridică de fapt la 3 miliarde de dolari pentru a cumpăra înapoi acțiunile de la CZ. L-am întrebat «Ce a putut să te facă să faci așa ceva? De ce nu ți-ai ține activele pe un singur bilanț și de ce ai oferi asta unui singur acționar?» Mi-a zis că de fiecare dată când am mers să luam licențe pentru diferite juristicții – trebuie să înțelegeți că prețul criptomonedelor trebuie să fie reglementat. Pentru tot ce discutăm despre Bitcoin și restul, nicio instituție nu patronează asta.

Eu lucrez pentru «averea suverană» și «planul de pensionare». Nu se ating de astfel de lucruri pentru că nu sunt regularizate. Între acești doi, hai să îi numim prieteni-dușmani, pentru că evident erau cei mai mari acționari din firmă – au avut o neînțelegere. Aparent conform lui Sam Bankman-Fried, CZ nu cădea de acord cu cererile de reglementare a prețurilor în diferite juristicții, de a pune la dispoziție datele care i-ar face eligibili pentru o licență. Singura optiune a managementului si a lui Sam Bankman Fried a fost sa îl cumpere la o evaluare încredibilă, aproape de 32 de miliarde mai puțin, aparent cu un discount de 15%. Asta a golit bilanțul activelor.

În opinia mea, acești doi «monștri» care dețin piața neregularizată împreună și cresc aceste business-uri incredibile în termeni de creștere erau în razboi unul cu celălalt. Și unul l-a anulat pe celălalt din business intenționat. Poate nu e nimic în neregulă cu asta, poate nu e nimic în neregulă cu dragostea și războiul, dar Binance e un masiv neregularizat cu monopol global acum!”

( CITEȘTE ȘI: RĂZVAN MUNTEANU RUPE TĂCEREA DUPĂ CE A FOST ACUZAT DE ȚEPE PE PIAȚA CRYPTO! SOȚUL DELIEI: ”EU LE-AM SPUS ÎN CE AM INVESTIT…” )

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Câți copii are de fapt Florin PIERSIC? Secretul pe care l-a ținut ascuns toată viața: „Vreau să fac ceva...”
Câți copii are de fapt Florin PIERSIC? Secretul pe care l-a ținut ascuns toată viața:...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția! Cum a răsfățat-o pe Ioana Năstase, după ce femeia a dezvăluit că relația lor o face să trăiască în minciună și durere
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
INCREDIBIL. E una dintre cele mai frumoase femei din lume, dar nimeni n-o crede când spune cu ce se ocupă. Cum face bani tânăra superbă
INCREDIBIL. E una dintre cele mai frumoase femei din lume, dar nimeni n-o crede când...
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Bucurie mare pentru Ileana Stana Ionescu! Soțul actriței ne-a dezvăluit marele secret
Bucurie mare pentru Ileana Stana Ionescu! Soțul actriței ne-a dezvăluit marele secret
Mesajul publicat de Florin Piersic Jr., după ce tatăl lui a ajuns cu septicemie la spital. Unde se află fiul lui Florin Piersic în timp ce marele actor se luptă pentru viața lui
Mesajul publicat de Florin Piersic Jr., după ce tatăl lui a ajuns cu septicemie la...
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era a unui pacient cu septicemie”
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din Cluj-Napoca a precizat cu ce se confruntă: „Situația era a unui pacient cu septicemie”
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt tăcerea
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să suplinească lipsa acestuia. „Nu am beneficiat de prezența lui.”
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Vasile Muraru, în pragul disperării după ce Florin Piersic a ajuns pe masa de operație:
Vasile Muraru, în pragul disperării după ce Florin Piersic a ajuns pe masa de operație:...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub avertizare de vreme extremă
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se zbătea un om care striga: Help! Help!
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Pentru bricolaj sau renovare: Top produse Parkside (fără fir) disponibile la Kaufland
Pentru bricolaj sau renovare: Top produse Parkside (fără fir) disponibile la Kaufland
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...”
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără...
Medicul Adrian Marinescu, noi detalii despre situația lui Florin Piersic: “Este total neadevărat”. Ce i s-a întâmplat, de fapt, actorului
Medicul Adrian Marinescu, noi detalii despre situația lui Florin Piersic: “Este total neadevărat”. Ce i...
Ce mesaj a postat Florin Piersic Jr., în timp ce tatăl său este în spital: “Eu, încercând să îmi dau seama dacă… “
Ce mesaj a postat Florin Piersic Jr., în timp ce tatăl său este în spital:...
MAGHIARII dau în clocot în TRANSIILVANIA. Abia acum s-a aflat ce sentimente au: Există o diferență clară
MAGHIARII dau în clocot în TRANSIILVANIA. Abia acum s-a aflat ce sentimente au: Există o...
Teo Trandafir, la un pas de moarte. Greșeala care ar fi putut să o coste viața. "De atunci am luat-o de la zero"
Teo Trandafir, la un pas de moarte. Greșeala care ar fi putut să o coste...
Când apare succesorul lui Nintendo Switch?
Când apare succesorul lui Nintendo Switch?
Serviciile de securitate poloneze au găsit microfoane într-o sală în care urma să aibă loc o întâlnire a consiliului miniştrilor ţării
Serviciile de securitate poloneze au găsit microfoane într-o sală în care urma să aibă loc...
Este obligatoriu până pe 11 MAI. Decizia care trebuie să se aplice în TOATĂ ROMÂNIA
Este obligatoriu până pe 11 MAI. Decizia care trebuie să se aplice în TOATĂ ROMÂNIA
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
BANC | ”E prima oară când fac asta”
BANC | ”E prima oară când fac asta”
Milionarul de 28 de ani care a lăsat Statele Unite pentru România e asaltat de femei: Unele nu ştiu limita
Milionarul de 28 de ani care a lăsat Statele Unite pentru România e asaltat de...
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și dansa: „Așa se dispare din scenă”  | VIDEO
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit, în plin proces de divorț
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
Anca Pandrea, măcinată de singurătate în perioada sărbătorilor. Actrița a ajuns la spital
Anca Pandrea, măcinată de singurătate în perioada sărbătorilor. Actrița a ajuns la spital
Țara în care se vorbesc peste 700 de limbi și dialecte și în care se află cea mai mare mină de aur. Este foarte populată, o mulțime de grupuri etnice trăiesc aici
Țara în care se vorbesc peste 700 de limbi și dialecte și în care se...
Cele 3 zodii peste care vine valul schimbării până la final de lună. Soarta lor nu va mai fi la fel
Cele 3 zodii peste care vine valul schimbării până la final de lună. Soarta lor...
×