Acasă » Știri » Care este diferența dintre carnea de import și cea românească. Ministrul Agriculturii trage un semnal de alarmă

Care este diferența dintre carnea de import și cea românească. Ministrul Agriculturii trage un semnal de alarmă

De: Denisa Iordache 01/08/2025 | 14:41
Care este diferența dintre carnea de import și cea românească. Sursă: Pixabay

Carnea ieftină și de proastă calitate a devenit norma pe rafturile magazinelor din România și asta nu e doar o percepție, ci un fapt confirmat chiar de Ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Oficialul atrage atenția mare parte din carnea importată, în special din țări ca Spania, este de calitate inferioară, dar domină piața datorită prețului mai mic. 

Conform datelor, peste 80% din carnea de porc vândută în magazinele din România provine din import. Țări precum Spania, Germania, Ungaria și chiar Chile trimit cantități uriașe, iar românii, atrași de prețuri mai mici, ajung cumpere în masă carne de calitate îndoielnică.

Care este diferența dintre carnea de import și cea românească

În hipermarketuri, diferențele de preț sunt evidente: ceafa de porc românească ajunge la aproximativ 38 de lei/kg, în timp ce cea din Spania poate fi cu 10 lei mai ieftină. 

Ministrul Agriculturii explică ce stă în spatele acestor diferențe și nu se ferește arate cu degetul spre supermarketuri și calitatea slabă a produselor străine: 

„Cea care vine din spațiu Uniunea Europeană este o carne cu o calitate foarte scăzută. În zootehnia din România, atât la porc, dar și în sectorul avicol din România, hrana acestor animale o reprezintă 95% cereale. Pentru carnea care vine din Spania, porcul crescut în Spania, nu este crescut cu 95% cereale. Poate decât cu 50%, iar restul alimentației reprezintă 3 mixuri. Calitatea cărnii care vine din Spania este calitatea 3-a.”, a declarat ministrul Agriculturii pentru Observator.

Pe scurt: carnea românească e mai scumpă, dar și mai curată. În timp ce porcii românești sunt hrăniți cu cereale în proporție de 95%, cei din alte state UE sunt crescuți cu mixuri alimentare de calitate incertă, ceea ce afectează în mod direct calitatea finală a produsului. Ministrul critică dur rețelele de retail care aleg pună pe raft carne ieftină din import, în detrimentul producătorilor locali și al sănătății consumatorilor.

Mesajul e clar: prețul mai mic ascunde deseori o calitate pe măsură. 

CITEȘTE ȘI:

Alertă alimentară! O tonă de carne, posibil infectată cu virusul pestei porcine africane

Care sunt cei mai buni mici din România, potrivit lui Piedone. Șeful ANPC a dezvăluit secretul

Urmărește Cancan.ro pe Google News
×