A decedat într-o închisoare după 238 de zile în care a făcut greva foamei! Povestea avocatei care mai avea doar 30 de kilograme

Autor:
Publicat: 30/08/2020 | 14:09
A decedat într-o închisoare după 238 de zile în care a făcut greva foamei! Povestea avocatei care mai avea doar 30 de kilograme

O avocată în vârsta de 42 de ani a decedat într-o închisoare din Turcia. Femeia făcea greva foamei de 238 de zile în semn de protest faţă de condamnarea sa de anul trecut sub acuzaţii de terorism.

Ebru Timtik a fost condamnată anul trecut la peste 13 ani de închisoare, după ce a fost acuzată de „apartenenţă la o organizaţie teroristă”. Femeia a intrat în greva foamei în februarie, pentru a cere un nou proces, scrie News.ro. Din păcate acest lucru nu s-a întâmplat, iar ea a murit joi seară la un spital din Istanbul, conform firmei de avocatură pentru care lucra. (CITEȘTE ȘI: TENSIUNI ÎN MAREA EGEE! TURCIA AVERTIZEAZĂ CĂ EXTINDEREA APELOR TERITORIALE DE CĂTRE GRECIA VA FI CONSIDERAT MOTIV DE RĂZBOI)

Pe tot parcursul grevei, avocata s-a alimenta doar cu apă îndulcită, infuzii şi vitamine. Ea ajunsese să cântărească 30 de kilograme. Decesul femeii a atras atenția Consiliul Barourilor Europene (CCBE), alcătuit din barourile din 45 de ţări din Europa, cares-a declarat ”în şoc” în urma decesului lui Ebru Timtik.

Într-o scrisoare adresată preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, CCBE îi cere ”să facă tot ceea ce poate pentru a-l salva pe avocatul Aytac Unsal”, care-şi continuă greva foamei, ”de la un sfârşit atât de tragic”.

Proteste la înmormântare

Vineri a avut loc înmormântarea lui Ebru Timtik, care a fost presărat cu proteste și ciocniri violente între participanți și autorități. S-au iscat conflicte între apropiaţi ai avocatei şi poliţie, atunci când mulţimea venită la înmormântare a scandat sloganuri şi lozinci revoluţionare. (VEZI ȘI: CÂT COSTĂ O VACANŢĂ ÎN CAPPADOCIA? CE S-A ÎNTÂMPLAT CU PREŢURILE DIN TURCIA, PE VREME DE PANDEMIE)

„Statul criminal va fi tras la răspundere”, au strigat persoanele prezente, după ce au depus flori şi roba lui Ebru Timkit pe mormânt. Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene şi au împins mulţimea cu scutul, potrivit unor reporteri AFP.

La fel s-a întâmplat și când dricul care purta corpul lui Ebru Timtik a plecat de la Consiliul Medicinei Legale de la Istanbul, unde a fost efectuată o autopsie, fără ca familia să fie prezentă