Este nelipsit de pe masa de Paște a românilor și, în ciuda aparențelor, poate fi chiar un aliat într-o cură de slăbire. Nutriționistul Mihaela Bilic vine cu explicații clare despre ce se întâmplă în organismul nostru atunci când mâncăm drob de miel și cum putem savura acest preparat tradițional fără să ne facem griji pentru siluetă.
Surprinzător pentru mulți, drobul poate fi inclus și într-un meniu dietetic.
„1-2 felii de drob alături de o porţie generoasă de salată verde sau orice fel de legume este o masă delicioasă recomandată chiar şi în cura de slăbire”, scrie Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.
Preparatul este bogat în proteine, sărac în grăsimi și plin de vitamine și minerale esențiale.
Drobul este făcut din organe precum ficat, creier, inimă, rinichi, pipote sau limbă – ingrediente considerate în multe țări ca fiind „carne de mâna a doua”, dar care, spune nutriționistul, au o valoare nutritivă importantă.
Pe lângă gustul intens și tradiția pe care o respectă, drobul aduce un aport important de vitamine A, D, B, dar și fier, zinc și seleniu, cu un conținut caloric redus – aproximativ 135 calorii și doar 4 grame de grăsime la 100 de grame.
Totuși, Mihaela Bilic atrage atenția asupra cantității de colesterol conținută de unele organe.
„Mult colesterol în ficat şi creier, mult acid uric în rinichi, plus eventuale urme de toxine şi antibiotice”, spune ea.
Un alt aspect important este și conținutul ridicat de vitamina A, care, în exces, poate afecta ficatul și sănătatea în general.
„Nu e recomandat să consumăm ficat prea des din cauza aportului mare de colesterol (300mg/100g) şi a riscului de acumulare de vitamina A în exces – poate duce la boli hepatice cronice. Şi la femeile gravide consumul trebuie limitat la maxim o dată pe săptămână, prea multă vitamina A creşte riscul de malformaţii la făt“, avertizează medicul.
Un alt ingredient sensibil este creierul, care „este campion la aportul de colesterol (2000mg/100g) şi are şi purine din belşug care cresc riscul de gută”. Rinichii au și ei un conținut ridicat de colesterol și acid uric. În schimb, inima și limba sunt considerate variante mai „light”:
„Inima este organul cu cea mai puţină grăsime, iar limba este în esenţă un concentrat de muşchi echivalent cu carnea slabă”, mai spune Bilic.
Acestea fiind spuse, drobul rămâne un preparat de sezon, cu multiple beneficii, dacă este consumat cu moderație și alături de salate sau legume.
„Nu degeaba se spune că Paştele este fudul, avem toate şansele să nu ne trezim cu kilograme în plus după această sărbătoare. Singurul regret este că nu putem mânca drob tot timpul anului“, conchide Mihaela Bilic.