Alegerile parlamentare ar putea avea loc pe 6 decembrie! Anunțul făcut de Ludovic Orban

Autor:
Publicat: 03/09/2020 | 20:04
Alegerile parlamentare ar putea avea loc pe 6 decembrie! Anunțul făcut de Ludovic Orban

Astăzi, are loc ședința în care Guvernul discută data alegerilor parlamentare 2020 și calendarul alegerilor. În ceea ce privește alegerile parlamentare, Ludovic Orban a declarat, la începutul ședinței, că singura dată la care acestea pot să aibă loc este 6 decembrie.

Premierul Ludovic Orban a declarat că data alegerilor parlamentare va fi 6 decembrie. Acesta a explicat că data alegerilor parlamentare trebuie anunţată cu 90 de zile înainte, iar mandatele parlamentarilor expiră în data de 21 decembrie. (CITEȘTE ȘI: LUDOVIC ORBAN, DESPRE LICITAȚIILE EȘUATE! „SUNT PROFUND NEMULŢUMIT DE MODUL ÎN CARE S-AU DERULAT”)

„Guvernul este obligat, atât de Constituție, cât și de legea alegerilor parlamentare, să ia această decizie. În conformitate cu legea, această decizie trebuie adoptată cu minimum 90 de zile înainte de data alegerilor. Trebuie să ținem cont de prevederile constituționale, care, pe de o parte, spun când se încheie mandatul actualului Parlament – și anume pe data de 21 decembrie. De asemenea, trebuie să ținem cont de prevederea constituțională prin care președintele trebuie să convoace Parlamentul ales în termen de maximum 20 de zile de la data alegerilor. Coroborând toate aceste prevederi, rezultă clar că data alegerilor nu poate fi decât 6 decembrie”, a spus Ludovic Orban.

Alegerile locale și prelungirea stării de alertă

Ludovic Orban, premierul României, a anunțat că starea de alertă va fi prelungită după data de 15 septembrie, una dintre cauze fiind numărul mare de persoane infectate zilnic în România. În acest context vor fi stabilite regulile pentru alegerile locale. (VEZI ȘI: LUDOVIC ORBAN, DESPRE RECORDUL NEGATIV DE NOI CAZURI DE COVID-19 ÎNREGISTRAT ASTĂZI. „ESTE MARE, M-A SURPRINS”)

„În ceea ce priveşte ziua votului, asta o vom reglementa în Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă. Pe data de 15 (septembrie – n.r.) va fi adoptată. Noi suntem încă în prelungirea stării de alertă, 16 august – 16 septembrie. Deocamdată nu putem reglementa decât după ce prelungim starea de alertă, în Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă şi acolo vom da bază şi pentru emiterea ordinului comun privitor la regulile de desfăşurare a votului în ziua votului. Deja am avut discuţii repetate, am stabilit în primul rând de a organiza secţii de votare în sedii mai spaţioase”, a afirmat premierul.