Bacalaureat de toamnă 2019. Subiecte și barem la Limba și literatura maternă

Publicat: 22/08/2019 | 08:21
Bacalaureat de toamnă 2019. Subiecte și barem la Limba și literatura maternă

Bacalaureat de toamnă 2019. Absolvenții clasei a XII-a care aparțin minorităţilor naţionale susțin astăzi proba scrisă la Limba şi literatura maternă. Cu toții speră că cerințele care vor fi pe foaia de examen nu le vor da mari bătăi de cap și că vor obține o notă onorabilă la final.

Citește și: Ajutorul pe care toți elevii l-au așteptat. Cum să iei bacul cu nota 10

Bacalaureat de toamnă 2019. Subiecte și barem la Limba și literatura maternă

Astăzi, elevii care nu au promovat examenul de Bacalaureat în prima sesiune, dau proba scrisă la Limba și literatura maternă, în cadrul sesiunii de toamnă a BAC-ului, potrivit datelor calendarului elaborate de Ministerul Educației. La scurt timp după ce subiectele vor fi făcute publice, ele vor apărea și pe CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România. De asemenea, va fi publicat și baremul pentru proba scrisă la Limba și literatura maternă.

Până atunci, îți propunem câteva modele de subiecte la această disciplină, așa cum s-au dat în anul precedent. În total, sunt opt limbi la care se susține proba:

Proba scrisă la Limba croată

Proba scrisă la Limba germană

Proba scrisă la Limba italiană

Proba scrisă la Limba maghiară

Proba scrisă la Limba sârbă

Proba scrisă la Limba slovacă

Proba scrisă la Limba turcă

Proba scrisă la Limba ucraineană

Citește și: TOP 10 – Vedetele din România care au picat la Bacalaureat. Ce note rușinoase au luat la BAC

Accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 – 8:30, pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate. Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere audio-video.

Citește și: Bacalaureat toamnă 2019. Cum se calculează media la BAC

Ce probe urmează în cadrul sesiunii de toamnă a BAC-ului

Sesiunea de toamnă a Bacalaureatului continuă, vineri, 23 august, cu proba scrisă obligatorie a profilului. Atunci liceenii de la profilul real vor susține proba la matematică, iar cei de la uman, proba la istorie. Ultima probă scrisă a celei de-a doua sesiuni a Bacalaureatului va avea loc luni, 26 august, când absolvenții vor susține proba la alegere a profilului şi specializării, respectiv, geografie, biologice, fizică, sociologie etc.

Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A) se desfăşoară în zilele de 27 august şi 28 august, fiind urmată de evaluarea competenţelor în limba maternă (proba B) în 29 august. Evaluarea competenţelor digitale (proba D) are loc în zilele de 30 august şi 2 septembrie, iar evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C) este programată în zilele de 2 şi 3 septembrie.

Potrivit datelor calendarului de examene elaborat de MEN, afişarea primelor rezultate, în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 3 septembrie (până la ora 12:00). În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, între orele 12:00 şi 16:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 7 septembrie.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:
* susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
* susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 la fiecare dintre acestea;
* obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.

Peste 43.500 de candidaţi s-au înscris pentru a susţine probele din a doua sesiune (august – septembrie) a examenului naţional de Bacalaureat 2019, care a început, miercuri, 21 august, anunţă Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN). Conform datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, din totalul celor înscrişi, peste 28.700 de candidaţi provin din promoţia 2018-2019, iar peste 14.800 de candidaţi sunt din promoţiile anterioare.

Citește și...