Bizarul caz al unei școli din Arad. Este încadrată în scenariul roșu, deși satul unde se află nu are niciun caz de COVID-19

Publicat: 08/09/2020 | 13:55
Bizarul caz al unei școli din Arad. Este încadrată în scenariul roșu, deși satul unde se află nu are niciun caz de COVID-19

Autoritățile au decis că școala din Șiștarovăț, județul Arad, să funcționeze de luni după scenariul roșu din cauza numărului mare de persoane infectate. Dar, aceste cazuri au fost depistate într-un cămin de bătrâni aflat într-un sat din această comună.

Oamenii din Șiștarovăț a fost surprinși să afle această decizie, mai ales că, practic, în satul lor nu există nici măcar un caz de coronavirus. Mai mult, potrivit datelor transmise de Ministerul Sănătății, aici în ultimele 14 zile este cea mai mare rată de infectare. 52 de persoane la 1000 de locuitori. Astfel, după calculele oficiale, școala va trebui să fie doar online.

Citește și: Coronavirus România 8 septembrie. Precizările momentului + Ce se întâmplă la ATI

„Eram convinşi că şcoala va începe după scenariul verde neavând niciun caz în localitate. Astăzi ne-am întâlnit cu mic, cu mare să facem curăţenia şi să arajăm ca să aflu pentru surprinderea mea că suntem în scenariul roşu şi că nu vom putea începe şcoala după cum ne-am programat. În Şiştarovăţ nu avem semnalat niciun caz pozitiv”, a declarat Adela Avasilcăi, directorul școlii, potrivit Digi24.

Reacțiile localnicilor

„M-a surprins, pentru că în Şistarovăţ noi nu avem niciun caz. Toate problemele sunt la Cuveşdia la centrul ăla de îngrijire al copiilor cu dizabilităţi, dar sunt izolaţi”, spune un bunic.

Părinții sunt nemulțumiți și vor ca de luni copiii să meargă la cursuri. Eu consider că copii trebuie să înceapă fizic şcoala. Sunt şi copii mici care nu pot să înveţe să scrie la tabletă, afirmă o femeie.

Decizia nu este însă finală

Dar, referitor la debutul de an şcolar, autorităţile din Arad, încă analizează datele epidemiologice existente, pentru a lua o decizie finală.

„La opt şcoli indicele este peste 3, asta însemnând că aceste şcoli nu au alte variante decât să desfăşoare aceste activităţi online. Am verificat azi la toate unităţile de învăţămând până începe şcoala în 14 septembrie toţi copii vor avea device-uri pentru a putea intra în online”, spune Marius Gondor, inspector șef al ISJ Arad, potrivit aceleași surse.

Probleme și în Iași

Iașiul, Unul dintre cele mai afectate județe de noul val de cazuri covid, are și el probleme. DSP a decis ca în localitatea Bivolari să se facă ore exclusiv online. Problema este că acolo, numai 60% dintre copii au tablete.

„Nu am identificat până în acest moment nicio unitate de învăţământ care să îşi propună doar învăţarea online având în vedere faptul că toţi profesorii, marea parte a părinţilor care au răspuns la chestionare îşi doresc ca şcoala să înceapă prin prezenţa fizică a elevilor la clase”, spune Genoveva Farcaș, inspector general ISJ Iași.

Nu rata: Zonă roșie de COVID-19 în județul Arad. Localitățile unde școala ar putea să nu înceapă pe 14 septembrie

Echipamentele informatice care vor veni de la Ministerul Educaţiei vor ajunge probabil în jurul datei de 10 septembrie. Localitatea Bivolari a intrat în scenariul roşu din cauza unui focar de la un centru medico-social unde sunt 55 de cazuri COVID-19.