Home » Stiri » BREAKING NEWS! Adrian Streinu Cercel, demis din comisia anti-COVID 19 de Nelu Tătaru. Declaraţiile care i-au pus capac

BREAKING NEWS! Adrian Streinu Cercel, demis din comisia anti-COVID 19 de Nelu Tătaru. Declaraţiile care i-au pus capac

De: Alice Zotta 23/04/2020 | 16:06
BREAKING NEWS! Adrian Streinu Cercel, demis din comisia anti-COVID 19 de Nelu Tătaru. Declaraţiile care i-au pus capac

Nelu Tătaru a anunțat în această după-amiază că l-a demis pe Adrian Streinu-Cercel de la șefia Comisiei științifice speciale anti-COVID din Ministerul Sănătății. În rândurile de mai jos, puteți citi declarațiile care i-au pus capac cunoscutului doctor care a consiliat aproape toți miniștrii Sănătății, încă de pe vremea comunismului.

Citește și: E oficial! Cât poate rezista coronavirusul în corpul pacienţilor care dezvoltă o formă gravă a bolii

Adrian Streinu Cercel, demis din comisia anti-COVID 19 de Nelu Tătaru

“Domnul prof. Streniu-Cercel era membru al Comisiei speciale anti-Covid. Era chiar președinte. Noi avem discuții, sunt propuneri, chiar și această propunere, dar nu am putut să fiu de acord cu dânsul. De asta am spus, gândim și oportunități, protejăm persoanele vârstnice, dar nu pot fi de acord.

Apariția acelui plan de vacanță nu a făcut decât să extrapoleze anumite gânduri, anumite gândiri. De altfel, decizia a fost de a-l demite din funcția de președinte al Comisiei. I-am comunicat și dumnealui acest lucru. Nu mai face parte din Comisie și nu mai e nici președinte. Nu a obiectat”, a declarat ministrul Sănătății în urmă cu puțin timp, relatează dcnews.ro.

Nu rata: COVID-19. Nelu Tătaru susține că încă nu s-a atins vârful pandemiei. La ce număr se poate ajunge

Adrian Streinu Cercel, gafele din criza provocată de noul coronavirus

Adrian Streinu Cercel este cel mai titrat în epidemiologie, iar a doua zi după ce în România a fost depistat primul caz de infectare cu SARS-CoV-2, respectiv pepe 27 februarie, Streinu-Cercel a declarat: “coronavirusul este de 10 ori mai slab decât gripa” – afirmația a fost făcută în cadrul unui interviu oferit la Digi 24 .

Mai devreme, în luna ianuarie, când epidemia de coronavirus deja depășise granițele Chinei, Adrian Streinu-Cercel a spus că “riscul ca epidemia să ajungă în România este substanțial redus”. Tot atunci, specialistul a zis că “nu există teste rapide” pentru depistarea infecției cu virusul care făcuse la acel moment 3.000 de morți deja. O declarație controversată a fost și cea referitoare la dezinfectarea cu spirt medicinal, despre care medicul a spus că nu este eficientă, așa cum este cea cu produsele de curățenie pe bază de clor.

În zilele în care în România se făceau puține teste din cauza absenței încă pe teritoriul țării a aparatelor PCR, Adrian Streinu-Cercel s-a asociat cu primarul Capitalei, Gabriela Firea, într-o inițiativă criticată din cauza diferenței de tratament pe care o propunea – 10.000 de bucureșteni să fie testați cu prioritate, cu teste rapide, în fața blocurilor.

Află și: Apare “pașaportul coronavirus”! Ce se va întâmpla atunci cu vacanțele tale

Reprezentanții Asociației Reset din Iași au cerut demiterea lui Adrian Streinu-Cercel

Asociaţia civică Reset i-a solicitat ieri lui Nelu Tătaru, prin intermediul unei scrisori deschise, să-l demită pe directorul Adrian Streinu Cercel de la conducerea Institutului Boli Infecţioase Prof. Dr. “Matei Balş” din Bucureşti. Membrii Reset arată că solicitarea vine ca urmare a şirului declaraţiilor “controversate” făcute de reputatul medic în contextul epidemiei de Sars Cov-19, cea mai criticată şi controversată dintre acestea făcând referire la “Programul VACANŢA MARE de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19”.

“De la izbucnirea focarelor de infecţie cu Covid-19, Institutul de Boli Infecţioase «Prof. Dr. Matei Balş» a fost în centrul atenţiei prin persoana dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul acestui prestigios institut. De la începutul declarării stării de urgenţă, domnul Cercel s-a remarcat prin afirmaţii controversate, neînsoţite de dovezi ştiinţifice sau chiar hazardate. În 27 ianuarie, de exemplu, dr. Cercel ne asigura că «acest virus este de 10 ori mai slab decât virusul gripal» sau că «Hubei e un punctişor pe harta Chinei. Înseamnă că riscul ca un astfel de caz să ajungă în România e substanţial redus». Acelaşi medic, specialist în boli infecţioase, ne explica recent că «alcoolul sanitar nu este bun, nu foloseşte la nimic. Spirtul medicinal nu e bun». Toate aceste declaraţii au fost contrazise de alţi experţi, precum şi de realitate. Cea mai recentă ‘realizare’ a domnului Streinu-Cercel o reprezintă elaborarea unui plan intitulat «Programul VACANŢA MARE de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19», care are mai degrabă accente anecdotice decât o rigurozitate proporţională cu situaţia medicală în care ne aflăm”, spun activiştii de la Reset în scrisoarea adresată ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, relatează jurnaliștii de la Agerpres.

Citește și: Informație terifiantă despre COVID-19! Cercetătorii au anunțat: Coronavirusul se refugiază în testicule: “Virusul poate fi transmis prin lichidul seminal”

Cei de la Reset amintesc de faptul că Adrian Streinu Cercel a propus, printre altele, adoptarea unor măsuri precum izolarea persoanelor de peste 65 de ani, astfel încât să fie ţinute singure sau cu persoane de aceeaşi vârstă, inclusiv în hoteluri rechiziţionate, izolarea totală a celor din grupa de vârstă 40-65 de ani.

“Planul domnului Cercel îi excede cu mult aria de competenţă, ajungând să propună măsuri fiscale, administrative, casnice (oamenii să facă curat în casă) şi chiar formarea unui guvern antipandemic. Astfel de declaraţii controversate şi hazardate ale unei persoane aflate în fruntea unui astfel de institut conduc la scăderea încrederii cetăţenilor în instituţiile statului şi decredibilizează acţiunile acestuia. În urma apelurilor repetate ale autorităţilor, mulţi dintre cetăţeni au înţeles gravitatea situaţiei şi au ales să respecte măsurile de autoizolare la domiciliu în ultimele 5-6 săptămâni”, se menţionează în scrisoarea deschisă a Asociaţiei Reset.

Nu rata: ONU, avertisment apocaliptic! Pandemia de coronavirus “va provoca o foamete de proporții biblice”

Asociaţia civică atrage atenţia că în aceste condiţii de incertitudine, psihicul uman poate reacţiona prin puternice stări de anxietate, iritabilitate, simptome de depresie, iar îngrădirea libertăţii de mişcare poate fi percepută ca o privare de libertate în sens larg. În aceste condiţii, “este nevoie ca cetăţenilor să li se prezinte măsuri clare, coerente, iar nu să li se inducă panica”.

“Pe lângă a câştiga lupta cu noul virus, la fel de importantă este şi lupta cu stresul: iar în acest caz, igiena psihică şi emoţională sunt esenţiale. Este util să ne spălăm regulat pe mâini, să respectăm regulile de izolare şi distanţare fizică, însă este nevoie şi de păstrarea unei igiene emoţionale. Autorităţile trebuie să se asigure că prin informaţiile transmise de către reprezentanţii instituţiilor, în rândul cetăţenilor se induce un sentiment de stabilitate şi siguranţă, nicidecum percepţia îndepărtării acestora din mediul lor familial. Asemenea măsuri extreme propuse de dl Cercel pot agrava şi mai mult situaţia, subminând întregul demers de combatere a acestei epidemii prin măsuri graduale, coerente şi ţintite. În lumina celor de mai sus, având în vedere declaraţiile controversate ale dlui dr. Cercel şi măsurile absurde propuse în ‘Programul VACANŢA MARE de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19’, vă solicităm, dle ministru Nelu Tătaru, să procedaţi la demiterea dlui dr. Adrian Streinu Cercel din funcţia director al Institutului Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş”, se mai afirmă în concluzia scrisorii deschise a Asociaţiei Reset.

Adrian Streinu-Cercel a terminat medicina în 1982, iar în 1988 era deja consilier la ministerul comunist al sănătății. Lucra ca medic specializat în boli infecțioase la Spitalul Colentina, la conducerea căruia a și ajuns în 1990. Până la desprinderea Institutului Balș de spitalul Colentina, în 2007, Streinu-Cercel, s-a aflat la conducerea fiecăruia, fie ca manager, fie ca director științific, conform romania.europalibera.org.

Află și: Tom Hanks și Rita Wilson au devenit imuni în fața noului coronavirus și au donat sânge pentru crearea unui vaccin împotriva COVID-19

În paralel, Streinu-Cercel, care s-a specializat la început în hepatită și, după 90 în SIDA, a urcat treptele academice la Facultatea de Medicină din București, având acum titlul de profesor universitar, conducător de doctorate, a fost șef al cancelariei UMF Carol Davila din București, șef al Senatului Universității de Medicină și Farmacie, iar în plină pandemie de coronavirus a candidat la funcția de rector al UMF București, însă a pierdut competiția.

Sursa foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Parteneri
ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă:
ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Femeia nu ştia că este filmată, aşa că şi-a făcut de cap. Soţul ei a rămas fără cuvinte când a văzut – VIDEO
Femeia nu ştia că este filmată, aşa că şi-a făcut de cap. Soţul ei a...
Alimentul-minune care repară ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
Alimentul-minune care repară ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
10 alimente și suplimente care subțiază sângele și reduc riscul de cheaguri
10 alimente și suplimente care subțiază sângele și reduc riscul de cheaguri
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Dragnea va turba! Irina Tănase adora plăcerile interzise și folosea tehnici lascive. Dovezi-bombă
Dragnea va turba! Irina Tănase adora plăcerile interzise și folosea tehnici lascive. Dovezi-bombă
A începul scandalul! Sora lui Mîțu Stoian TUNĂ și FULGERĂ! I-a controlat viața. Nu am fost în casa lui de ani de zile. Nu ne primea acasă, zicea că îl influențăm!
A începul scandalul! Sora lui Mîțu Stoian TUNĂ și FULGERĂ! I-a controlat viața. Nu am...
Pregătiri pentru sfârşitul lumii: Cutia Neagră a Pământului va documenta posibila prăbuşire a civilizaţiei
Pregătiri pentru sfârşitul lumii: Cutia Neagră a Pământului va documenta posibila prăbuşire a civilizaţiei
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Doliu imens în România miercuri! Un cunoscut milionar a murit pe loc! Accident în condiții bizare (FOTO)
Doliu imens în România miercuri! Un cunoscut milionar a murit pe loc! Accident în condiții...
Veste fabuloasă pentru toată România! A venit astăzi, 8 decembrie: Ar marca finalul
Veste fabuloasă pentru toată România! A venit astăzi, 8 decembrie: Ar marca finalul
Adolescent, momit acasă de un bărbat. Când au văzut cine e au rămas perplecși!
Adolescent, momit acasă de un bărbat. Când au văzut cine e au rămas perplecși!
Hotelul Intercontinental îşi schimbă numele. Ce denumire va avea hotelul de cinci stele din centrul Capitalei
Hotelul Intercontinental îşi schimbă numele. Ce denumire va avea hotelul de cinci stele din centrul...
Impresarul lui Petrică Mîțu Stoian a intrat acum în direct la tv și a spus tot:
Impresarul lui Petrică Mîțu Stoian a intrat acum în direct la tv și a spus...
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Lovitură devastatoare! Ce s-a întâmplat cu averea lui Petrică Mîțu-Stoian
Lovitură devastatoare! Ce s-a întâmplat cu averea lui Petrică Mîțu-Stoian
Una dintre cele mai hot vedete s-a ras pe cap. Schimbarea radicală de look la care a recurs e incredibilă
Una dintre cele mai hot vedete s-a ras pe cap. Schimbarea radicală de look la...
Alexandra Stan, o nouă apariție XXX: Își promovează noua melodie în haine transparente prin care se vede tot
Alexandra Stan, o nouă apariție XXX: Își promovează noua melodie în haine transparente prin care...
Lidia Buble și celebrul actor Harlys Becerra și-au spus adio! Care este, de fapt, motivul despărțirii
Lidia Buble și celebrul actor Harlys Becerra și-au spus adio! Care este, de fapt, motivul...
Dispare un simbol al Bucureştiului: Hotelul Intercontinental îşi va schimba numele în Grand Hotel Bucharest de la 1 ianuarie 2022
Dispare un simbol al Bucureştiului: Hotelul Intercontinental îşi va schimba numele în Grand Hotel Bucharest...
Cum a fost transformat un produs simplu, pe care bunicile îl făceau pe timpul comunismului, într-o afacere profitabilă, unde stau clienţii la coadă, deschisă în centrul Bucureştiului
Cum a fost transformat un produs simplu, pe care bunicile îl făceau pe timpul comunismului,...
Constantin Măgureanu, fără cuvinte când a ajuns acasă! A găsit coroana mortuară cu numele soției la poartă! Răzbunarea unor foști prieteni, chiar de ziua Veronicăi! „După accidentul ei. Noi eram la București!”
Constantin Măgureanu, fără cuvinte când a ajuns acasă! A găsit coroana mortuară cu numele soției...
Nu mai arată deloc așa! Fiica lui Adrian Păunescu este de nerecunoscut
Nu mai arată deloc așa! Fiica lui Adrian Păunescu este de nerecunoscut
Ofertă ireală la Lidl! Clienții au crezut că nu văd bine, costă doar 7 lei!
Ofertă ireală la Lidl! Clienții au crezut că nu văd bine, costă doar 7 lei!
Descoperire șocantă în cea mai mare insulă artificială de gunoi din ocean. Omenirea, condamnată?
Descoperire șocantă în cea mai mare insulă artificială de gunoi din ocean. Omenirea, condamnată?
Şorici fals, la vânzare. Ce conține de fapt produsul ”tradițional”
Şorici fals, la vânzare. Ce conține de fapt produsul ”tradițional”