Acasă » Știri » Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci prea multă sare. Studiul care te va pune pe gânduri

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci prea multă sare. Studiul care te va pune pe gânduri

De: Mihaela Ioana 06/04/2025 | 13:15
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci prea multă sare. Studiul care te va pune pe gânduri
De ce nu e bine să consumi prea multă sare. Sursa foto: Profimedia

Puțini știu ce se întâmplă în organism din cauza consumului mare de sare. Un studiu realizat pe șoareci te va pune pe gânduri! La ce problemă se pot expune oamenii dacă folosesc acest condiment în exces? Iată ce spun cercetătorii de la o universitate din China!

Un grup de cercetători de la Universitatea Nanjing din China a realizat un studiu care sugerează că un consum excesiv de sare ar putea contribui la dezvoltarea depresiei.

Conform specialiștilor, dieta bogată în clorură de sodiu (sare) la șoareci a dus la o creștere a unei proteine asociate cu simptomele depresive. Este important de precizat faptul că această descoperire a fost publicată recent în The Journal of Immunology.

În cadrul experimentului, cercetătorii au împărțit șoarecii în două grupuri: unul care a primit o dietă normală și altul alimentat cu o dietă ce conținea 8% sare. După o perioadă de monitorizare de 5-6 săptămâni, rezultatele au arătat că animalele care au consumat o cantitate mare de sare au prezentat modificări comportamentale similare celor din grupul de control pozitiv, care fusese supus unui stres cronic, un factor frecvent asociat cu depresia umană.

„Orientările OMS recomandă mai puțin de 5 g de sare pe zi, iar chiar și un exces moderat ar putea prezenta riscuri”, a explicat Xiaojun Chen, profesor asociat de patologie și imunologie la Universitatea de Medicină din Nanjing și autor principal al studiului.

Citește și: Ce efecte are o portocală consumată pe zi în corpul tău. Vești bune de la cercetători!

Legătura dintre consumul de sare și schimbările neurobiologice

Unul dintre cele mai relevante aspecte ale studiului este creșterea nivelurilor de interluekină 17 (IL-17) în creier și splină, o proteină care joacă un rol important în dezvoltarea simptomelor depresive. Cu atât mai mult, cercetătorii au observat o proliferare a unor celule imune specifice, numite celule γδT, care sunt responsabile pentru producerea IL-17. Prin urmare, aceste observații sugerează o legătură între dieta bogată în sare și schimbările neurobiologice asociate cu depresia.

Nu putem să nu aducem în discuție faptul că studiul vine într-un context global în care depresia afectează aproximativ 5% din populația adultă. Chiar dacă analizele au fost efectuate pe șoareci, cercetătorii suțin că rezultatele ar putea fi relevante și pentru oameni.

„Modelele murine sunt cu siguranță valoroase pentru înțelegerea mecanismelor biologice, dar ele diferă de oameni în ceea ce privește metabolismul, răspunsurile imune și complexitatea comportamentală (…) Pentru a confirma constatările la om, ar fi cruciale investigațiile epidemiologice care corelează aportul de sare din alimentație cu severitatea depresiei și nivelurile IL-17A. În plus, studiile clinice intervenționale care evaluează efectele reducerii NaCl asupra tulburărilor de dispoziție și a markerilor inflamatori ar putea furniza dovezi cruciale”, a adăugat Xiaojun Chen.

Cercetătorii recomandă reducerea aportului de sare la mai puțin de 5 grame pe zi, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății.

Citește și: Fructul care combate depresia zilnică. Trebuie să mănânci unul în fiecare zi

Urmărește Cancan.ro pe Google News
×