Mihaela Bilic, medic în nutriție, le-a vorbit românilor despre cele două alimente care nu trebuie consumate împreună, în special iarna. Unele obiceiuri alimentare par interesante, însă în spatele lor se ascund argumente nutriționale reale, unele dintre ele dăunătoare pentru organism. Iată despre ce este vorba!
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat ce se ascunde în spatele unei simple cești cu ceai negru, dar și cum este cel mai indicat să fie băut. Există alimente care nu trebuie consumate împreună cu ceaiul. Iată care este sfatul expertului în nutriție. Preparatul care te ajută să slăbești, potrivit dr. nutriționist Mihaela Bilic: ”Abuzați după sărbători!”
Potrivit medicului nutriționist, ceaiul negru conține taninuri, iar consumul acestuia contribuie la reducerea absorbției fierului din alimente în organism. Ceaiul negru este cel mai puternic inhibator al absorbției de fier din alimente sau suplimente alimentare. O ceașcă de ceai băută în timpul mesei scade cu 10-60% absorbția de fier pe o perioadă de 45 de minute. Cum puteți scăpa de acest inconvenient?
Pentru a te bucura de gustul unic și de toate beneficiile acestuia, Mihaele Bilic recomandă ca în cana cu ceai să adăugați un strop de lapte. Obiceul s-a împământenit prin secolul XVIII-lea și s-a răspândit în lumea întreagă.
Această practică a fost preluată și la români, un strop de lapte în ceașca de ceai de dimineață sau de după-amiază aducând un plus de aromă, dar și un mare beneficiu pentru organism. Taninurile se vor lega de proteinele din lapte și în felul absorbția de fier în organism se va face corespunzător.
Dacă totuși nu vă place gustul pe care ceaiul negru îl are în combinație cu laptele, o altă soluție este evitarea consumului de ceai atunci când mâncați produse bogate în fier: carne, pește, ficat, legume cu frunze verzi. Pentru a evita anemia și scăderea imunității în sezonul rece, Mihaela Bilic recomandă consumarea ceaiului și a cărnii separat.
”DE CE pun englezii lapte în ceai? Ca să blocheze efectul taninurilor!😳
Unele obiceiuri sau combinații alimentare par curioase, însă întotdeauna în spatele unei tradiții se ascunde un argument nutrițional real. Așa și cu ceaiul: încă din 1970 a fost semnalat efectul inhibitor al ceaiului asupra absorbției fierului.
O ceașcă de ceai băută în timpul mesei scade cu 10-60% absorbția de fier din alimente sau suplimente pe o perioadă de 45 minute😱 Ceaiul negru este cel mai puternic inhibitor al absorbției de fier, efect pe care ceaiul verde nu îl are. Cum putem scăpa de acest inconvenient? Punând lapte în ceai, după metoda englezească! Taninurile se vor lega de proteinele din lapte și în felul acesta fierul rămâne neafectat😜
Altă soluție ar fi să evităm să bem ceai atunci când consumăm produse bogate în fier: carne, pește, ficat, legume cu frunze verzi (spanac, pătrunjel). Ca să evităm anemia și scăderea imunității în sezonul rece, ne încălzim cu ceai și mâncăm carne …separat!🤓”, notează Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.