Ciroza hepatică – totul despre boala ficatului- simptome, tratament, terapie

Publicat: 07/03/2018 | 09:43
Ciroza hepatică – totul despre boala ficatului- simptome, tratament, terapie

Ciroza hepatică este una dintre cele mai grave boli ale ficatului, care se caracterizează prin diminuarea progresivă a masei lui funcționale, rezultând atât din diminunarea cantității de hepatocite, cât și din distrugerea arhitecturii specifice a organului. Ciroza hepatică poate fi fatală în anumite cazuri. Această boală apare, în general, după mulți ani în care țesutul hepatic a fost afectat.

Ciroza hepatică este ultimul stagiu al fibrozei, cauzată de mai mulți factori, printre care hepatita sau alcoolismul cronic. De fiecare dată când ficatul este afectat, acesta încearcă să se ”repare” singur, putând apărea deteriorări ale țesutului. Pe măsură ce ciroza progresează, țesutul se deteriorează din ce în ce mai mult, iar organul ajunge să nu mai poată funcționa.

Tipuri de ciroză hepatică

Ciroza hepatică este de mai multe tipuri, manifestările fiecăruia dintre acestea fiind determinate de cauzele apariției cirozei.

Ciroza postnecrotică mai este cunoscută și sub denumirea de ciroza post virală. Acest tip de ciroză apare ca urmare a bolilor infecțioase de care suferă ficatul. Este o formă care se caracterizează prin pierderea celulelor hepatice și fibroză. Pacienții diagnosticați și cu hepatită de tip C care consumă alcool au șanse mari să dezvolte această formă de ciroză. Alcoolul acelerează evoluția bolii.

Ciroza alcoolică este cea mai gravă afecțiune cauzată de alcool. Un procent de 10-20% dintre alcoolici dezvoltă această ciroză hepatic, potrivit statisticilor. Acest tip de ciroză este carcterizat de pierderea de celule hepatice, apariția nodululilor regenerativi și a cicatricilor la nivelul ficatului.

Ciroza biliară este de natură autoimună și distruge, treptat, ficatul. În prima fază a acestei boli, sunt afectate conductele biliare, care se inflamează. Acest lucru duce la obstrucția conductelor, care sunt înlocuite cu țesut cicatricial.

Ciroza cardiacă este manifestată prin fibroze la nivelul ficatului, care au apărut, cel mai probabil, în urma unei insuficiente cardiace congestive la nivelul ventriculului drept. Acestui tip de ciroză îi sunt caracteristici nodulii de regenerare, potrivit doc.ro.

Cauzele cirozei hepatice

Ciroza hepatică este cauzat de o serie de factori, care pot contribui la deteriorarea ficattului. Cee mai comune cauze ale cirozei hepatice sunt: consumul abuziv de băuturi alcoolice, hepatită virală (B sau C) și depozite de grăsimi la nivelul ficatului. Ciroza hepatică mai poate fi cauzată de fibroză chistică, depuneri de fier din organism, atrezia biliară, depozite de cupru la nivelul ficatului, probleme de natură metabolică moștenite genetic, hepatită autoimună, ciroză biliară primară, întărira și cicatrizarea conductelor biliare, medicamentele (de exemplu, metotrexatul, folosit în tratamentul leucemiei).

Simptomele cirozei hepatice

Ciroza hepatică nu are, în general, simptome. Ele se instalează abia când boala este deja avansată. Din nefericire, faptul că ciroza hepatică este o afecțiune „tăcută”, mulți bolnavi se duc la medic într-o fază târzie. Atunci când se instalează simptomele, ele pot include: .sângerări, vânătăi, oboseală, măncărimi de piele, îngălbenirea pielii, pierderea apetitului, confuze, somnolență, greață, pierdere în greutate, înroșirea palmelor, atrofie testiculară la bărbați și mărirea sânilor la femei.

Cum poate fi depistată ciroza hepatică

 

Pentru a depista ciroza hepatică, este nevoie de o serie de analize de sânge ori de examene imagistice, pentru a se stabili un diagnostic clar. Și biopsia hepatică poate stabili dacă este sau nu vorba despre ciroză. Iată ce analize îți poate recomanda medicul:

Albumina – indică severitatea bolilor hepatice cronice

Gama-glutamiltranspeptidaza (GGT) – apar cu un nivel crescut în afectiuni pancreatice, cardiace, renale, diabet sau alcoolism.

Fosfataza alcalină – crește în cazul obstrucțiilor căilor biliare, dar și în hepatite, ciroze, cancere)

Bilirubina – acumularea de bilirubină în sânge, peste valorile normale, provoaca pigmentarea galbenă a pielii (icter).

Transaminazele – sunt enzime care în afecțiuni care lezeaza hepatocitul, ajung în cantități anormale în sange.

Investigațiile imagistice care pot depista ciroza hepatică sunt: RMN, ecografia, tomografia computerizată, biopsia și scintigrafia.

Complicațiile cirozei hepatice

Ciroza hepatică poate duce la complicații grave. Pierderea ireversibilă a funcției hepatice poate evolua și poate duce la: enceflapotie hepatică (se manifestă prin confuzie, euforie, tulburări de vorbire, letargie, modificări ale personalității), sindrom hepato-renal (instalarea unei insuficiențe renale progresive la un pacient cu insuficiență hepatică gravă), hemoragie digestivă superioară prin ruperea varicelor esofagiene, hipertensiunea pulmonară, tulburări ale metabolismului proteic/lipidic, hipovitaminoze, osteopatie hepatică (cuprinde modificări de tipul osteoporozei), ascita și edeme la membrele infierioare.

 

Ciroza hepatică se poate vindeca

Deși ciroza hepatică este o boală cât se poate de seriosă, posibilitatea supraviețuirii îndelungate este una reală. Acest lucru este posibil dacă se face tratament și se respectă un regim alimentar corespunzător, sub monitorizarea unui gastroenterolog competent. Tratamentul este diferențiat în funcție de gradul de evoluție al cirozei hepatice – compensat sau decompensat. O serie de medicamente, care sunt administrate numai cu acordul medicului, pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Suplimentele alimentare ajută la contracararea deficiențelor alimentare asociate cu ciroza și previn osteoporoza.

De asemenea, oamenii care suferă de ciroză hepatică sunt puși să renunțe la dependența de alcool. Pentru ei, orice cantitate cât de mică este toxică pentru ficat. Persoanele cu ciroză de cauză non-alcoolică pot prezenta ameliorări ale sănătății dacă slăbesc și își țin sub control greutatea. În dieta lor, este important să se regăsească proteine adecvate. Un alt tratament recomandat este cel pentru hepatita B sau C.

În cazurile avansate de ciroză hepatică, atunci când ficatul încetează să mai funcționeze, un transplant foarte fi singura soluție de tratament. Pacienții care se confruntă cu simptome ca piele îngălbenită, retenție semnificativă de lichide, varice care sângerează, disfuncții renale sau cancer hepatic sunt cei care pot avea nevoie de un transplant de ficat, potrivit

Citește și...