Acasă » Vedete » Ciudata moarte a lui Adrian Pintea. Marele actor român s-a stins după refuzul medicamentației pentru afecțiunea de care suferea

Ciudata moarte a lui Adrian Pintea. Marele actor român s-a stins după refuzul medicamentației pentru afecțiunea de care suferea

De: Dan Mlădinoiu 31/10/2023 | 09:47
Ciudata moarte a lui Adrian Pintea. Marele actor român s-a stins după refuzul medicamentației pentru afecțiunea de care suferea

Pe numele său adevărat Adrian Virgil Pintea s-a născut îe 8 octombrie 1954, la Beiuș, județul Bihor. Cu o contribuție de excepție adusă scenei, platourilor de fimare și televiziunii românești, a rămas în memoria publicului din țara noastră. O piesă rară, pe care istoria a păstrat-o în paginile sale. Și-a petrecut anii de copilărie în localitatea natală și în Oradea.

Ciudata moarte a lui Adrian Pintea

Adrian Pintea s-a înscris și a absolvit IATC, în 1979, la 24 de ani. A urcat pe scenă încă de pe vremea când era studenț, a avut zeci de roluri, piesa de rezistență, practic lansarea sa în lumea culturii românești, a avut loc în 1980 cu rolul care l-a făcut celebru: ”Iancu Jianu zapciul”, apoi cu ”Iancu Jianu haiducul” (1981), în regia lui Dinu Cocea. Angajat al Teatrului ”Nottara” din Bucuresti, Adrian Pintea a cucerit pentru totdeauna publicul si întotdeauna a stârnit ropote de aplauze cu interpretările salede-a dreptul magistrale. Tăcerile, sensibilitatea, privirea sale inconfundabile transmiteau mai multă emoție decât orice replică rostită. A fost Hamlet, Romeo, Henric al IV-lea şi alte zeci de personaje de teatru şi film.

Un copil cu har

Talentul său, încă neconfirmat, putea fi observat din fragedă pruncie. Încă din timpul copilăriei, Pintea avea reale și vizibile calități peste măsură. Părinții săi povesteau că Adrian a fost o un copil minunat: frumos, blând, afectuos, generos. Stătea aplecat ore întregi peste o coală de hârtie și renunța doar atunci când desenul prindea viață. Tatăl său, care l-a învațat pe Adrian să cânte la vioară, i-a trezit pasiunea pentru muzică. Ar fi putut deveni un desăvârșit muzician, însă a descoperit fascinația cărților. A citit tot ce a găsit în biblioteca familiei, apoi a început să-și scrie propriile creații. Despre Mihai Viteazul, Decebal, Robin Hood, indieni, ofițeri, împărați și cerșetori.

Adrian Pintea trăiește prin filmele în care a jucat, căci actorii nu mor niciodată, așa cum spunea prietenul său Mircea Albulescu: „Când ultima amintire din sufletul unui spectator dispare, atunci dispărem şi noi. Sunt amintiri din minte şi amintiri din suflet. Până atunci trăim, în amintirea spectatorului care poate să conserve şi să cultive momentele de teatru și film”, consemna dcnews.ro.

Marele actor Adrian Pintea a murit la doar 52 de ani, pe 8 iunie 2007. A făcut septicemie după un implant dentar. Era complexat de dantura sa şi voia să aibă dinţi perfecţi, ca la Hollywood.

Pintea și femeile din viața sa

Ca profesor, Adrian Pintea a stârnit adevărate pasiuni printre studente. În anul 1993, Laura Jianu, o studentă la clasa lui Alexandru Repan, se îndrăgostește nebunește de el și, de dragul lui, face eforturi pentru a-i fi mereu mai aproape. Laura a trecut la clasa Olgăi Tudorache, pentru a fi mai aproape de iubitului ei, asistentul Adrian Pintea. Iubirea lor s-a încheiat brutal după ce Laura a absolvit facultatea. Ea s-a măritat si a plecat în Anglia. Dar, relația dintre Adrian și soția sa, Silvia Mihaela, se rupsese iremediabil. Cei doi au divorțat.

Apoi, destinul i-o aduce în viață pe Lavinia Tatomir. El avea 43 de ani, ea 16. Lavinia era fiica medicului actorilor Teatrului National din Craiova. Diferența de vârstă dintre cei doi, când s-au căsătorit, era de aproape 27 de ani, dar nu s-a dovedit un obstacol în viața cuplului. Pe 25 decembrie 2000, Lavinia Tatomir, proaspătă studentă la Medicină, a devenit doamna Pintea.

Cartea și interviul care au uimit publicul

La şapte ani de la moartea actorului Adrian Pintea, soţia lui a publicat o carte în care a prezentat câteva fotografii cu el în suferinţă, cu puţin timp înainte să se stingă din viaţă. Fotografiile au fost realizate pe când actorul făcuse o severă infecţie dentară şi i-a cerut soţiei să îl pozeze cu faţa umflată şi vânătă, crezând că urma să se vindece.

Lavinia a decis să le facă publice, dorind să explice tuturor care a fost diagnosticul lui Adrian, întrucât, spune ea, mulţi au acuzat-o chiar că i-ar fi interzis actorului accesul la tratament medical. “Am fost criticată de oameni care nu ne-au cunoscut niciodată”, se plângea, Lavinia

Pintea într-un interviu televizat.

“Trăsăturile de o frumuseţe virilă, aproape perfecte ale soţului meu erau de nedesluşit din cauza unui edem facial şi palpebral masiv şi unor echimoze extinse, apărute în urma unui lifting de sinusuri maxilare, intervenţie chirurgicală realizată la nivelul cavităţii bucale în vederea unui viitor implant dentar. Soţul meu era de-a dreptul mutilat. Pentru un actor de talia lui, ce putea fi mai dureros, mai traumatizant decât faptul că aproape un an de zile să nu poată filma sau juca într-o piesă de teatru? Ieşea din casă cu faţa acoperită de ochelari şi un imens fular roşu, pentru a nu fi recunoscut, deşi oricum ar fi fost imposibil să te gândeşti că putea fi Adrian Pintea! Ieşea din casă doar dacă era necesar, în rest, a stat închis în apartament timp de aproape 9 luni, împreună cu câinele nostru Haiduc”, a scris Lavinia Pintea în cartea sa.

La șapte ani de la moartea lui, în anul 2014, Lavinia Pintea, soția actorului, a lansat volumul „În umbra lui Adrian Pintea”, unde a vorbit despre decesul acestuia. Partenera lui Adrian Pintea a fost aspru criticată, deoarece multi au crezut că ea ar fi fost principala vinovată pentru decesul partenerului de viață, prin refuzul la acccesul tratamentului medical. Trei sferturi de an Adrian Pintea a stat în casă, iar atunci când ieșea pe stradă se deghiza ca un actor cu speranța că nu va putea fi recunoscut.

Distincții

Adrian Pintea, pentru aportul său excepțional la promovarea și suportul aduse artei și culturii românești, de-a lungul timpului a fost recompensat, pe drept cuvânt, cu diferite premii. Printre ele, Meritul Cultural de Grand Comandor al României, Premiul Criticii (cel mai bun actor în rolul Hamlet), Premiul de Excelență, VIP (2005), Premiul Arte VIP (2006), pentru regia spectacolului “Jesus Christ Superstar”.

 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Este în jurnalism din anul 1999. A început ca gazetar în presa locală, la publicațiile Imparțial, Dominus (revistă de atitudine în literatură, artă, politică și social), Viața Liberă, Semnal de Galați-Brăila, Ora 25, apoi a condus ziarul citeste mai mult
Parteneri
Câți lei a dat un client, pentru o simplă CEAPĂ, într-un restaurant din Iași: „Unic în România”
Câți lei a dat un client, pentru o simplă CEAPĂ, într-un restaurant din Iași: „Unic...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar la câteva zile s-a afișat cu un manechin spectaculos
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Mădălina Ghenea nu se potolește! Filmată în body TRANSPARENT prin care se vede TOT
Mădălina Ghenea nu se potolește! Filmată în body TRANSPARENT prin care se vede TOT
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Caragiale, prins în pat cu soția unui celebru actor român: „Coane, am înţeles să-mi iei nevasta, dar şi halatul, şi papucii?”
Caragiale, prins în pat cu soția unui celebru actor român: „Coane, am înţeles să-mi iei...
Verdict neașteptat în cazul bărbatului suspectat de uciderea gravidei din Orhei.  Ce urmează să se întâmple cu el
Verdict neașteptat în cazul bărbatului suspectat de uciderea gravidei din Orhei. Ce urmează să se...
O fetiță de 4 ani și bunica ei au murit după ce ar fi mâncat macrou congelat de la magazinul dintr-un sat din Călărași
O fetiță de 4 ani și bunica ei au murit după ce ar fi mâncat...
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Andreea Bălan și George Burcea s-au împăcat de dragul celor două fetițe: „E mai bine pentru amândoi”. La ce concluzie au ajuns cei doi
Andreea Bălan și George Burcea s-au împăcat de dragul celor două fetițe: „E mai bine...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și Sebastian: „Fiecare are ceva al lui. Sebastian e un băiat frumos, vorbește frumos.”
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe bloc. Acoperişul clădirii a luat foc
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor, disponibile din 1 mai
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor, disponibile din 1 mai
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
De necrezut! Cum arată cei trei copii ai Gabrielei Lucuțar de la Chefi la Cuțite. Are două fete și un băiat: „Petrec mai puțin timp decât mi-aș dori cu ei”
De necrezut! Cum arată cei trei copii ai Gabrielei Lucuțar de la Chefi la Cuțite....
Secretul japonezilor pentru o memorie longevivă. Fructul banal pe care aceștia îl consumă zilnic pentru a-ți stimula funcțiile cognitive
Secretul japonezilor pentru o memorie longevivă. Fructul banal pe care aceștia îl consumă zilnic pentru...
Care este diferența dintre hotel și motel. Mulți nu o știu și își iau țeapă la cazare
Care este diferența dintre hotel și motel. Mulți nu o știu și își iau țeapă...
Taxa obligatorie de la 30 SEPTEMBRIE. S-a dat ordinul direct de la Guvern
Taxa obligatorie de la 30 SEPTEMBRIE. S-a dat ordinul direct de la Guvern
Doliu uriaș în România! A murit un mare OM! Nu a mai prins Paștele!
Doliu uriaș în România! A murit un mare OM! Nu a mai prins Paștele!
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Vreme schimbătoare în luna mai cu temperaturi plăcute şi cu precipitaţii
Vreme schimbătoare în luna mai cu temperaturi plăcute şi cu precipitaţii
S-a vândut o VECHE UZINĂ din România. A fost fondată în urmă cu peste 80 DE ANI
S-a vândut o VECHE UZINĂ din România. A fost fondată în urmă cu peste 80...
Vestea așteptată de fanii Scooby-Doo. Seria live-action cu celebrele personaje, lansată pe Netflix
Vestea așteptată de fanii Scooby-Doo. Seria live-action cu celebrele personaje, lansată pe Netflix
Câți lei a dat un client, pentru o simplă CEAPĂ, într-un restaurant din Iași: „Unic în România”
Câți lei a dat un client, pentru o simplă CEAPĂ, într-un restaurant din Iași: „Unic...
Românul care l-a surclasat pe Ion Ţiriac în topul miliardarilor. Anunţul făcut direct de americani
Românul care l-a surclasat pe Ion Ţiriac în topul miliardarilor. Anunţul făcut direct de americani
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau în peretii casei!
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
De ce s-a retras Cornel Palade din lumina reflectoarelor. Cu ce se ocupă acum actorul
De ce s-a retras Cornel Palade din lumina reflectoarelor. Cu ce se ocupă acum actorul
S-a stins din viață Măicuța Anastasia de la Mănăstirea Nera. În perioada regimului comunist, a fost una dintre cele mai îndrăgite artiste
S-a stins din viață Măicuța Anastasia de la Mănăstirea Nera. În perioada regimului comunist, a...
Orașul care pare desprins din basme. Este locul ideal pentru cei care vor să se bucure de liniște și pace
Orașul care pare desprins din basme. Este locul ideal pentru cei care vor să se...