Conflict în Guvern pe tema purtării măștilor de protecție. Premierul Orban nu ar fi de acord cu excepțiile lui Nelu Tătaru

Autor: T.S
Publicat: 22/05/2020 | 13:37
Conflict în Guvern pe tema purtării măștilor de protecție. Premierul Orban nu ar fi de acord cu excepțiile lui Nelu Tătaru

Regulile de purtarea obligatorie a măștilor de protecție, dar și excepțiile lor par să fie motiv de conflict între guvernanți. Conform unor surse guvernamentale, citate de Digi24, premierul Ludovic Orban nu a fost de acord cu excepțiile menționate în Ordin, privind purtarea măștilor de protecție, motiv pentru care măsurile vor fi rediscutate.

Deși ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat ordinul în urma cu mai bine de 2 zile, discuțiile pe tema acestuia nu s-au terminat nici acum, iar guvernanții nu par să se apropie de o finalitate. fără publicarea în Monitorul Oficial, măsurile comunicate de autorități nu se pot aplica, nici în ceea ce privește măștile de protecție, dar nici în situația triajului epidemiologic.

Conform unor surse guvernamentale, premierul Ludovic Orban nu a fost de acord cu excepțiile menționate în Ordin, privind purtarea măștilor de protecție, motiv pentru care măsurile vor fi rediscutate, mai scrie sursa citată.

Care sunt excepțiile anunțate de MAI și MS

Ordinul comun MAI-MS, anunțat de ministrul Tătaru miercuri, prevede mai multe excepții pentru purtarea măștii de protecție. În funcție de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unității sau a medicului de medicină școlară, după caz, pot exista unele excepții:

  • angajatul este singur în birou sau se află minim 2 metri între persoanele din acel birou, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la
  • două ore și se asigură dezinfecția suprafețelor;
  • persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
  • persoana desfășoară activitați fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta, etc.);
  • prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • vorbitorii în public cu condiția respectării distanței de 3 metri
  • elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare
    copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Triajul epidemiologic prespune măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depășeasca 37,3 C) și observarea semnelor și simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).

Ordinul comun prevedea și obligativitatea instituțiilor și autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor de a organiza activitatea astfel încât să se asigure la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor în condițiile și cu respectarea instrucțiunilor generale privind măsurile de igienă.

Citește și...