Cosmin Guşă îi dă cap în cap pe Dragnea şi Tăriceanu: „Un proiect extrem de periculos, pentru că trezeşte la nivelul minorităţii maghiare din România…”

Publicat: 09/01/2018 | 14:21
Cosmin Guşă îi dă cap în cap pe Dragnea şi Tăriceanu: „Un proiect extrem de periculos, pentru că trezeşte la nivelul minorităţii maghiare din România…”

În anul Centenarului Marii Uniri, autonomia maghiară agită şi mai mult apele. În cadrul unui interviu, Cozmin Guşă îi dă cap în cap pe preşedinţii PSD şi ALDE: Liviu Dragnea, respectiv Călin Popescu-Tăriceanu. Consultantul politic are motive de îngrijorare în legătură cu mutarea făcută astăzi de către cele trei partide ungureşti din România – UDMR, PCM şi PPMT – de a adopta o declaraţie comună privind autonomia.

Cozmin Guşă a avertizat că tendinţa de coagulare a formaţiunilor politice maghiare este coordonată de către autorităţile de la Budapesta (în frunte cu prim-ministrul Viktor Orbán) şi că nu va face decât să creeze tensiune socială acum, în 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, potrivit PSnews.ro.

„Din nefericire, începem anul cu un proiect de coagulare a partidelor maghiare care este coordonat direct de la Budapesta. El este un proiect extrem de periculos, pentru că trezeşte la nivelul minorităţii maghiare din România nişte aşteptări care nu vor fi de succes. Le va crea frustrare, iar anul 2018 – apropo de reafirmarea identităţii româneşti cu ocazia Centenarului, care se va bate cap în cap cu proiectul Trianon (bine pregătit şi finanţat de către Viktor Orban) – va aduce o tensiune socială mare la nivelul comunităţilor de români şi de maghiari, în special din Transilvania.

În mod clar, ei au făcut această declaraţie comună la cererea Budapestei, pentru că altfel aceste partide sunt puternic despărţite de animozităţi interpresonale între lideri, au scopuri declarate diferite şi, dacă n-ar fi fost acest dictat asupra Budapestei asupra atitudinii lor publice, nu s-ar fi întâlnit niciodată pentru o asemenea declaraţie.

Deci din unghiul meu – pentru toţi cei care vor să citească acest eveniment ca având o cauză – pot spune că această cauză este la Budapesta, iar ea poate să semene (dacă va fi verificată) cu o ingerinţă directă a Guvernului maghiar în politica internă a României”, a declarat Cozmin Guşă, conform sursei citată mai sus.

Întrebat ce implicaţii consideră că vor avea gestul de luni şi mişcarea autonomistă maghiară, în general, asupra coaliţiei PSD-ALDE (având în vedere că UDMR susţine Guvernul din Parlament), Cozmin Guşă a conturat tabloul unui şir de şantaje ale UDMR-iştilor asupra oamenilor lui Dragnea şi Tăriceanu – doi lideri politici care (în opinia consultantului politic) nu au reuşit până acum să impună punctul de vedere românesc în faţa celui unguresc.

„UMDR-ul va încerca să şantajeze coaliţia parlamentară (sau poate doar PSD-ul) în momentele complicate, în care majoritatea este mai greu de obţinut, şi va cere în contrapartidă puncte legate de acest deziderat comun al politicienilor maghiari şi – sigur – reactivarea Legii statutului minorităţilor, care are deja o vechime în Parlament de peste 13 ani, dar anual liderii maghiari se pregătesc mereu s-o pună pe masa negocierilor. Ea a fost blocată în anul 2005, atunci când ei chiar se aflau la guvernare, iar prim-ministru era Tăriceanu şi preşedinte – Băsescu. Dar ei caută acum o altă oportunitate pentru a impune inclusiv această lege a statutului, care în prevederile ei este extrem de periculoasă pentru integritatea statului român. Practic, are acolo toate bazele pentru a crea o enclavă (aparent de tip cultural, dar de fapt de ordin administrativ) chiar în interiorul statului român.

Iar după ceea ce se întâmplă în Europa (exemplul cel mai clar: Catalonia), eu cred că guvernarea trebuie să fie extrem de fermă în a respinge astfel de lucruri. Din păcate pentru guvernare, UDMR-iştii au doi aliaţi foarte importanţi care se află chiar la vârful puterii: Liviu Dragnea (care are un deziderat comun cu cei de la UDMR apropo de legile justiţiei şi se simte mai comod având UDMR-ul alături pentru impunerea acestor legi) şi Călin Popescu-Tăriceanu (care în mod tradiţional – de când face el politică – a avut decizii iresponsabile legate de relaţiile româno-maghiare, contrabalansând întotdeauna avantajele către maghiari; cel mai ilustru şi nefericit exemplu pentru români este cedarea Fundaţiei Gojdu către statul maghiar, unde noi am pierdut ceva ce nici măcar nu putem să contorizăm astăzi)”, a mai spus analistul politic.