Cultura de pepeni de la Dăbuleni, distrusă de grindină. Fermierii cer ajutorul Guvernului

Publicat: 22/05/2020 | 14:06

Nu vom mai mânca pepeni de Dăbuleni, renumiţi în întreaga ţară. Cultura de lubeniţă de Dăbuleni este compromisă din cauza grindinei. Delicioasele fructe vor apărea în piețe chiar și cu trei săptămâni mai târziu, asta dacă vor reuşi fermierii să regenereze cultura.

Călin Dinu este unul dintre cei peste 1500 de fermieri din oraşul Dăbuleni din judeţul Dolj care cultivă pepeni de când se ştie. Grindina i-a distrus acum cele 3 hectare cu lubeniţă. Fermierul a făcut credit la bancă pentru a investi aici 12.000 de lei, iar acum se uită cum munca lui s-a dus de râpă.

„Cultura este compromisă în proporţie de 70 la sută din cauza grindinei care a venit. A compromis-o foarte rău. Am investit foarte mulţi bani, credite pe la bănci, necazuri foarte mari”, spune fermierul. În situaţia lui mai sunt şi alţii. Grindina care era cât un ou de găină le-a distrus toată cultura. (CITEȘTE ȘI: SE JUCA PE TELEFONUL MOBIL ȘI A MURIT ELECTROCUTAT. CARE A FOST CONCLUZIA ANCHETATORILOR)

Cultura de pepeni de la Dăbuleni ar fi putut fi salvată, dar…

Oamenii spun că dacă ar fi avut în localitate un sistem antigrindină acum cultura era salvată. Au cerut ajutorul celor de la ANIF şi speră să fie adus şi aici un sistem antigrindină.

„În zonă nu există sistem antigrindină, acesta acţionează pe o distanţă de 10 kilometri, pot să vă spun că de la Drănic încoa nu e, este durere mare ce am văzut aici”, spune Veta Păsculescu, director ANIF.

În judeţul Dolj sunt cinci sisteme antigrindină. Anul trecut, pepenii de Dăbuleni au ajuns în pieţele din ţară pe 15 iunie. S-au copt cu cel puţin 10 zile mai devreme decât ar fi fost normal. Cultivatorii explică fenomenul prin vremea deosebit de caldă de la sfârşitul primăverii. (VEZI ȘI AICI: NU E „FĂCĂTURĂ”. FEMEIA DIN IMAGINE S-A NĂSCUT CU 4 PICIOARE. UNDE AVEA ZONELE GENITALE)

Citește și...