Home » Trending » Cum a devenit o comună din Sibiu capitala europeană a tineretului

Cum a devenit o comună din Sibiu capitala europeană a tineretului

De: Marie Călin 25/11/2020 | 12:31

Comuna Slimnic din județul Sibiu va purta titlul de “Sat European de Tineret 2021”. Finala concursului a avut loc sâmbătă seară, în mediul online. În evaluarea candidaturilor s-a ținut cont, printre altele, de experiența comunei în activitățile de tineret și de deschiderea autorităților publice către dezvoltarea sectorului de tineret la nivel local.

Așa cum povestește profesorul de istorie Cosmin Simtion, cel care s-a ocupat de coordonarea proiectelor care au dus la obținerea acestui titlu, poveste a devenit realitate datorită unui grup de tineri plini de inițiativă format din Mihai, Denisa, Ioana, Nico, Ana Maria, Larisa, Diana, Iulia și Nicoleta, ajutați de Primăria Slimnic și Asociația Cavalerii Turnului Înclinat. În realitate, au fost trei ani de muncă, vise și speranță.

Evenimentele de la Slimnic, menite să ajute tinerii

Titlul de ”Sat European de Tineret” este oferit de către Guvernanță satelor sau comunelor care își doresc o schimbare în comunitatea lor. Pe parcursul anului în care vor purta acest titlu, toate activitățile, proiectele, evenimentele sau acțiunile ce vor fi organizate la nivel local vor urmări să crească participarea tinerilor și a autorităților în vederea rezolvării unor probleme sau nevoi ale tinerilor.

Totodată, tinerii din satele finaliste devin mai conștienți de resursele de care dispun, mai vizibili și pregătiți să acționeze în direcția unei schimbări pe care și-o doresc la nivel local, național, european.  (VEZI AICI: A MOŞTENIT DE LA BUNICA TAINELE GĂTITULUI… EA ESTE ”DOAMNA CU CĂMARA”)

Ei sunt tinerii care au făcut posibilă distincția

Proiectul Cavalerii Digitali

Titlul pentru cel mai bun tânăr implicat a fost obținut de Mihai Panțiru, care a luat și distincția Proiect cu impact în mediul rural, proiect intitulat Cavalerii Digitali, coordonat de el.

„Cavalerii Digitali” este un proiect care s-a născut din dorința lui Mihai – care este programator – să dea mai departe din expertiza să tinerilor din comună și să dezvolte interesul pentru acest domeniu.

Mihai, tânărul care a adus educația online la alt nivel

Tinerii s-au întâlnit lunar, iar, pe perioada verii, de două ori pe săptămână în echipe de câte șatep. Au învățat cum să scrie un cod, să dezvolte pagini web și produse software și, nu în cele din urmă, cum să folosească o varietate de aplicații pentru colaborarea online.

Pornit la începutul pandemiei, programul s-a potrivit nevoii de digitalizare, tinerii au avut oportunitatea să se familiarizeze cu mediul digital în moduri noi, nu doar prin jocuri și rețele sociale, ci au lucrat împreună online. Acest proiect a venit și în sprijinul profesorilor care au învățat să folosească platformele și programele online pentru a eficientiza sistemul de predare online.

„Da, chiar așa – nu a fost ușoară jurizarea pentru că au fost înscrise candidaturi bune, oameni și comunități care chiar fac o mulțime de proiecte faine în rural în Romania. Felicitări tuturor. Vă mulțumim frumos! Să veniți la Slimnic, să ne bucurăm cu toții de un an frumos, să fie cât mai interesant pentru toată lumea!”, a spus Mihai.

Ce urmărește programul Satul European de Tineret

Programul European Youth Village/Satul European de Tineret vine cu o viziune nouă și este construit pe baza nevoilor și problemelor tinerilor din mediul rural, fiind adaptat realităților și provocărilor cu care aceștia se confruntă la nivel local.

Cele opt comune finaliste pentru titlul de Sat European de Tineret 2021 sunt: Bâra (Neamț); Buciumeni (Dâmbovița); Cleja (Bacău) Grivița (Galați); Panaci (Suceava); Rășinari (Sibiu); Sălacea (Bihor); Slimnic (Sibiu).

De asemenea, titlul de “Sat European de Tineret” va fi purtat anul viitor de încă alte trei comune din România, respectiv Aroneanu, județul Iași, Cleja, județul Bacău, și Grivița, județul Galați. (CITEȘTE AICI: UN PROFESOR DIN OLT A RECREAT UN SAT NEOLITIC, UNIC ÎN EUROPA)

Povestea comunității cavalerilor

În inima Transilvaniei, două turnuri din județul Sibiu fac concurență celebrului turn din Pisa, aflat la 1.500 de kilometri depărtare. Turnul bisericii evanghelice fortificate din satul Ruși, al doilea la capitolul grad de înclinare din Europa, se poate vedea din șosea și este mândria localnicilor. În urma măsurătorilor, s-a stabilit că înclinația dintre vârf și bază este de 145 de centrimetri.

Pentru a scoate din umbră comoara locală, Cosmin Simtion, profesor de istorie și de geografie în comuna Slimnic, împreună cu profesorul de limba română, Bogdan Mira, au creat clubul „Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși”.

„Am participat la un curs de formare ce presupunea  realizarea unui club școlar pentru comunitate și a unui proiect local. Am ales ca denumire pentru club «Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși», pentru a promova principalul obiectiv turistic al satului. Faptul că sunt profesor de istorie și geografie și pledoaria permanentă pentru a avea grijă de trecut cred că îi mobilizează mai bine pe copii”, spune profesorul Cosmin Simtion.

Turnul înclinat din Ruși

Cum se face selecția

Dascălul povestește că fiecare copil are rolul său în club, în funcție de clasa în care se află. „Toți copiii din clasele V-VIII de la Școala Ruși sunt și membri-cavaleri în club; aproximativ 30 de copii. Când intră în clasa a V-a sunt scutieri, iar dacă într-un an de zile se remarcă prin fapte cavalerești, la accederea în a VI-a devin cavaleri. În caz contrar, rămân scutieri încă un an. De la Școala Slimnic sunt recrutați, deocamdată, doar absolvenții de gimnaziu. Cererea este foarte mare și nu îi putem legitima pe toți”, mai spune profesorul Simtion. (VEZI ȘI: AM AFLAT POVESTEA SCRIITORULUI CARE ŞI-A TRANSFORMAT CASA PĂRINTEASCĂ ÎN MUZEU)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Parteneri
O FETIȚĂ s-a întors de la grădiniță și i-a ARĂTAT mamei ce primise. Femeia a rămas fără cuvinte. S-a dus direct la poliție
O FETIȚĂ s-a întors de la grădiniță și i-a ARĂTAT mamei ce primise. Femeia a...
BREAKING NEWS: A fost demis din funcție în această dimineață! Decizie tranșantă în scandalul momentului
BREAKING NEWS: A fost demis din funcție în această dimineață! Decizie tranșantă în scandalul momentului
FOTO. Anamaria Prodan, în costum de baie! Aparițiile ei spectaculoase sunt de nota zece
FOTO. Anamaria Prodan, în costum de baie! Aparițiile ei spectaculoase sunt de nota zece
O studentă a fost găsită moartă lângă maşina sa. Şocul pe care l-au avut poliţiştii când s-au uitat pe camerele de supraveghere
O studentă a fost găsită moartă lângă maşina sa. Şocul pe care l-au avut poliţiştii...
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea a rămas mască
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Vaccinarea, în PERICOL! Toate avertismentele s-au dovedit CORECTE
Vaccinarea, în PERICOL! Toate avertismentele s-au dovedit CORECTE
`Un astfel de virus nu este creat de natură!' Concluziile unui pneumolog după ce s-a infectat cu noul coronavirus
`Un astfel de virus nu este creat de natură!' Concluziile unui pneumolog după ce s-a...
Deficitul de omega-3: semne și simptome
Deficitul de omega-3: semne și simptome
Cine este
Cine este "El Chapo" al Asiei, arestat vineri în Amsterdam. Bărbatul conducea cel mai mare...
Un sportiv legendar a murit la 2 săptămâni după ce s-a vaccinat anti-covid. Milioane de oameni, în stare de șoc
Un sportiv legendar a murit la 2 săptămâni după ce s-a vaccinat anti-covid. Milioane de...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
Marea Britanie, șantajată de SUA. Istoria secretă a “relației speciale”
Marea Britanie, șantajată de SUA. Istoria secretă a “relației speciale”
Cine iese de la SUVIVOR! Nimeni nu se aștepta la asta
Cine iese de la SUVIVOR! Nimeni nu se aștepta la asta
BANCUL ZILEI – Cu nimfomana la psihiatru
BANCUL ZILEI – Cu nimfomana la psihiatru
Fără rușine! Mesajul lăsat de o femeie, pe ușă, vecinei după ce a auzit cum țipă în dormitor: Nu mai urla că am făcut și eu...
Fără rușine! Mesajul lăsat de o femeie, pe ușă, vecinei după ce a auzit cum...
Calendar ortodox 25 ianuarie 2021. Cine a fost Sfântul Zilei
Calendar ortodox 25 ianuarie 2021. Cine a fost Sfântul Zilei
ȘOC TOTAL la Survivor. Cine a fost eliminat în ultima ediție. Nimeni nu ar fi crezut
ȘOC TOTAL la Survivor. Cine a fost eliminat în ultima ediție. Nimeni nu ar fi...
Toți elevii trebuie să știe asta. Când va începe școala în mod normal. Sunt trei scenarii
Toți elevii trebuie să știe asta. Când va începe școala în mod normal. Sunt trei...
Iohannis a semnat decretul! Îți ia mașina cu totul. Acum e lege
Iohannis a semnat decretul! Îți ia mașina cu totul. Acum e lege
Dr. Adina Alberts, un nou avertisment alarmant despre compania Pfizer: ”Trageți voi concluziile”
Dr. Adina Alberts, un nou avertisment alarmant despre compania Pfizer: ”Trageți voi concluziile”
Florin Piersic rupe tradiţia aniversărilor sale: „Mi-am pierdut un prieten de o viaţă, răpus de boala asta blestemată, iar o minunată parteneră a mea se zbate între viaţă şi moarte”
Florin Piersic rupe tradiţia aniversărilor sale: „Mi-am pierdut un prieten de o viaţă, răpus de...
Avioanele UCIGAȘE Boeing 737 MAX vor zbura din nou în Europa
Avioanele UCIGAȘE Boeing 737 MAX vor zbura din nou în Europa
Costi Ioniță este concurentul care a părăsit Survivor România 2021
Costi Ioniță este concurentul care a părăsit Survivor România 2021
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru a nu fi atacată și violată”
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
300 de superfemei, singure si disperate sa gaseasca un iubit! E uluitor de ce nu vrea sa fie nimeni cu ele
300 de superfemei, singure si disperate sa gaseasca un iubit! E uluitor de ce nu...
La 8 ani era pachete de mușchi și cel mai puternic băiat din lume! Cum arată după 20 de ani Micul Hercule și ce meserie are
La 8 ani era pachete de mușchi și cel mai puternic băiat din lume! Cum...
Amna a revenit in Romania de la Survivor Romania 2021. Ce a declarat vedeta imediat  ce a aterizat pe aeroport
Amna a revenit in Romania de la Survivor Romania 2021. Ce a declarat vedeta imediat...
Cele două oraşe din România care au luat faţa marilor capitale ale lumii, precum Londra şi Paris, şi au lăsat în urmă Bucureştiul ee
Cele două oraşe din România care au luat faţa marilor capitale ale lumii, precum Londra...
Cel mai nou pariu al lui Bill Gates. Este cel mai mare investitor într-un domeniu la care puţini s-ar fi gândit. Nimeni nu ştie care sunt planurile sale
Cel mai nou pariu al lui Bill Gates. Este cel mai mare investitor într-un domeniu...
Zanni, preferatul publicului la Survivor România!
Zanni, preferatul publicului la Survivor România!
Imagini demne de filme XXX! Au desfăcut picioarele și și-au arătat ”veverița”!
Imagini demne de filme XXX! Au desfăcut picioarele și și-au arătat ”veverița”!
Arafat, anunț terifiant în plină pandemie de COVID-19! Toată lumea trebuie să știe!
Arafat, anunț terifiant în plină pandemie de COVID-19! Toată lumea trebuie să știe!
Podul suspendat de la Brăila va rămâne „muzeu” timp de un an. Motivul este incredibil!
Podul suspendat de la Brăila va rămâne „muzeu” timp de un an. Motivul este incredibil!
Un milionar și-a testat iubita! A anunțat-o că a rămas fara niciun ban! Reacția ei te lasa fara cuvinte, uite ce i-a zis:
Un milionar și-a testat iubita! A anunțat-o că a rămas fara niciun ban! Reacția ei...
Secvenţe de dragoste pe faţă şi în public între USR+ şi “deontologii independenţi”
Secvenţe de dragoste pe faţă şi în public între USR+ şi “deontologii independenţi”
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!