Acasă » Exclusiv » Cum a funcționat, timp de 10 ani, „Legea tăcerii” la Episcopia Hușilor. „Toţi au ştiut în mare ce se petrece…”

Cum a funcționat, timp de 10 ani, „Legea tăcerii” la Episcopia Hușilor. „Toţi au ştiut în mare ce se petrece…”

De: Sorin Avram 23/06/2020 | 19:16

CANCAN.RO vă prezintă, în exclusivitate, noi detalii cutremurătoare din culisele scandalului sexual iscat în sânul Episcopiei Huşilor. Fostul episcop Corneliu Bârlădeanu, Onilă pe numele de mirean, a fost iniţial arestat preventiv  – pentru ca, mai apoi, să fie eliberat de judecătorii instanței supreme – pentru fapte de viol în formă continuată şi abuz sexual, alături de fostul călugăr arhimandrit  Sebastian Jitaru.

Dosarul este unul vast, întins cu ancheta pe o durată mare de timp. Potrivit unor surse judiciare, ar fi fost pus în stand-by de o lipsă de reacţie a DNA Iaşi, care ar fi ţinut o perioadă de timp probe esenţiale în gestiune, fără a le declina unităţii de parchet abilitate să facă cercetări pentru aceste gen de fapte. (VEZI AICI: AM INTRAT ÎN POSESIA IMAGINILOR +18. AVEM FILMUL XXX CU CARE L-AU ŞANTAJAT PE EPISCOPUL HUŞILOR)

Corneliu Bârlădeanu, fostul episcop de Huși

În esenţă, anchetatorii ieşeni au probat faptele celor doi slujitori ai Domnului cu mărturiile victimelor, ale părinţilor acestora, ale personalului bisericesc, din perioada comiterii pretinselor fapte, dar şi cu probe directe precum înregistrări video – cele ţinute o perioadă bună de timp la DNA Iaşi – şi expertize psihologice ale victimelor.

Potrivit actelor din dosar, la Episcopia Huşilor funcţiona „Legea tăcerii”, în contextul în care angajaţii şi subordonaţii Episcopului Huşilor ar fi cunoscut încă de la bun început calvarul la care sunt suspuşi minorii, victimele lui Onilă şi Jitaru. Procurorii ieşeni au devoalat întreaga situaţie în curprinsul dosarului şi arată cum tinerii puteau să fie scăpaţi mai devreme de drama psihologică şi de abuzurile sexuale ale celor doi.

Zece ani de abuzuri

„În urma cercetărilor efectuate în cauza penală până la acest moment, a rezultat că activitatea infracţională a celor doi inculpaţi, concretizată prin abuzuri sexuale repetate, s-a derulat pe o perioadă lungă de timp, 2007-2017, aceştia alegându-şi victimele dintre băieţii tineri, fără experienţă de viaţă, elevi în cadrul Seminarului Teologic de la Huşi, aflaţi într-o situaţie extremă de vulnerabilitate. Pe de o parte, datorită sprijinului familial (marea majoritate a copiilor abuzaţi fac parte din familii cu o situaţie materială dificilă, unii părinţi sunt plecaţi în străinătate, unde muncesc, şi vin acasă doar o dată sau de două ori pe an), pe de altă parte, se aflau într-un internat, cu reguli extrem de stricte, li se insufla, prin participarea permanenţă la slujbe în biserică şi prin contactul zilnic cu personalul mănăstirii, că ceea ce este valorizat într-un astfel de aşezământ este supunerea faţă de regulile impuse de mai-marii bisericii, erau terorizaţi de stricteţea respectării normelor şi canoanelor bisericeşti, erau obligaţi să se spovedească şi să-și mărturisească «păcatele», ceea ce nu reprezenta nimic altceva decât o formă de control, control pe care cei din conducerea şcolii şi nu numai, voiau să îl aibă asupra acestor copii.

Secvență din filmulețul cu care înalta față bisericească a fost șantajată

Atât episcopul de Huşi, profesorul Onilă Cornel, cât şi călugărul Jitaru Sebastian Cristi au profitat din plin de acest control, chiar dacă fiecare în mod diferit, după cum urmează a fi detaliat (…)

Ambii inculpaţi au acţionat astfel pentru satisfacerea unor impulsuri sexuale proprii fără să ţină cont de faptul că victimele erau minore, aflate într-un aşezământ care propovăduia mai mult decât orice moralitatea şi respectarea normelor creştine şi care ar fi trebuit să îi protejeze”, au scris procurorii ieşeni în dosar. (NU RATA: CUM I-A ÎNDUPLECAT EX-EPISCOPUL DE HUȘI PE JUDECĂTORI SĂ ÎL LASE ÎN LIBERTATE. „TOȚI CEI CARE AU PROFITAT DE MINE M-AU…”)

Legea tăcerii în Casa Domnului

„Din probatoriul administrat în cauză rezultă, în mod evident, că, deşi erau de notorietate profiturile sexuale ale ambilor reprezentanţi ai Bisericii, întreg personalul parhial, călugării din mănăstire, cât şi personalul didactic şi nu numai, pedagogii şi supraveghetorii elevilor din seminar, de frica autorităţii exacerbate a Episcopului de Huşi, au preferat să tacă şi să nu sesizeze nici autorităţii, nici pe părinţii copiiilor afectaţi de evenimentele ce urmează a fi detaliate pe larg.

Niciun adult din toate persoanele (…) audiate în calitate de martori nu a intervenit pentru a ajuta pe niciunul dintre minori, deşi toţi au ştiut în mare ce se petrece în cadrul Seminarului Teologic din Huşi”, se arată în dosar.

Cercetați pentru fapte extrem de grave

Fostul episcop al Huşilor va fi cercetat în libertate, după ce judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis, în 5 iunie, contestaţia sa împotriva deciziei prin care a fost arestat preventiv. Magistraţii au admis şi contestaţia fostului călugăr arhimandrit Sebastian Cristi Jitaru, care urmează să fie cercetat sub control judiciar în acest caz.

Fostul episcop Corneliu Bârlădeanu este cercetat pentru agresiune sexuală în formă continuată în dauna unei persoane vătămate minore la momentul comiterii faptei, precum şi pentru viol în formă continuată.

Sebastian Cristi Jitaru, fost călugăr arhimandrit la Catedrala Episcopală din Huşi – care execută o pedeapsă cu închisoarea, dispusă printr-o hotărâre de condamnare definitivă – este, de asemenea, cercetat pentru trei infracţiuni distincte de viol în formă continuată în dauna unor persoane vătămate minore la momentul comiterii faptelor, şantaj în formă continuată şi agresiune sexuală în dauna unei persoane vătămate minore la momentul comiterii faptei.

Dosarul șantajului

Un uriaș scandal a izbucnit în iunie 2017 la Episcopia Huşilor, când Corneliu Bârlădeanu, pe atunci episcop al Huşilor, a reclamat la DNA că este şantajat de trei preoţi care i-au cerut bani sau funcţii pentru a nu face publică o înregistrare în care prelatul ar apărea în timp ce întreţinea relaţii homosexuale cu o persoană despre care se crede că era un elev de la Seminarul Teologic Huşi, actualmente preot într-o parohie din judeţul Vaslui. (VEZI ȘI: SENTINȚĂ-BOMBĂ LA IAȘI. PREOȚII CARE L-AU ȘANTAJAT PE FOSTUL EPISCOP DE HUȘI MERG LA ÎNCHISOARE)

Ulterior, cei trei preoţi, printre care şi Sebastian Cristi Jitaru, au fost condamnaţi la închisoare cu executare, iar fostul episcop al Huşilor s-a retras din funcţie în luna august 2017.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Bancul zilei | Șeful cel nou
Bancul zilei | Șeful cel nou
Cristi Borcea are o „Valentina Pelinel mică”. „Doar că are ochii albaștri”
Cristi Borcea are o „Valentina Pelinel mică”. „Doar că are ochii albaștri”
Ea e considerată cea mai frumoasă prezentatoare din lume! Aparițiile ei lasă milioane de oameni cu pulsul ridicat
Ea e considerată cea mai frumoasă prezentatoare din lume! Aparițiile ei lasă milioane de oameni...
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Prodanca, adevărul despre mașinile „furate” din fața vilei de la Snagov! L-a spulberat pe Reghecampf! „Este executat silit pe tot ce are și este în degringoladă”
Prodanca, adevărul despre mașinile „furate” din fața vilei de la Snagov! L-a spulberat pe Reghecampf!...
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după ce marele actor a fost mutat la un alt spital din Capitală: „Nu este încă timpul”
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după...
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă prin fața unui TIR
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au fost rase de pe hartă pentru proiectul NEOM
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat mâncare în casă”. Cum s-a schimbat viața artistului de când a devenit faimos
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a făcut un copil uneia, iar acum strănepotul ne-a găsit pe internet și vine în România. Mai am un frate în Canada.”
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Mesajul publicat de Florin Piersic Jr., după ce tatăl lui a ajuns cu septicemie la spital. Unde se află fiul lui Florin Piersic în timp ce marele actor se luptă pentru viața lui
Mesajul publicat de Florin Piersic Jr., după ce tatăl lui a ajuns cu septicemie la...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic:
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă: - De ce?
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Ce televizor poți cumpăra cu doar 405 Lei de la ALTEX resigilate?
Ce televizor poți cumpăra cu doar 405 Lei de la ALTEX resigilate?
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...”
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără...
Cartierul în care e bine să te muți astăzi. E cel mai sigur din toată România și stă cel mai bine la transport în comun, piste de biciclete și parcări
Cartierul în care e bine să te muți astăzi. E cel mai sigur din toată...
Ce se pune la rădăcina roșiilor să crească mari și gustoase. E un ingredient pe care îl ai sigur în casă
Ce se pune la rădăcina roșiilor să crească mari și gustoase. E un ingredient pe...
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Monica Tatoiu, dezvăluiri șocante. Abia a aflat că mai are doi frați rezultați din aventurile tatălui său: „I-a făcut un copil uneia, iar acum strănepotul ne-a găsit pe internet și vine în România”
Monica Tatoiu, dezvăluiri șocante. Abia a aflat că mai are doi frați rezultați din aventurile...
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
O ţară care în trecut atrăgea mii de muncitori români va recruta lucrători sezonieri din Egipt pe fondul deficitului de forţă de muncă
O ţară care în trecut atrăgea mii de muncitori români va recruta lucrători sezonieri din...
A devenit strict interzis, chiar DE ASTĂZI, 10 MAI. Regula care se aplică pe stradă, dar și la TV
A devenit strict interzis, chiar DE ASTĂZI, 10 MAI. Regula care se aplică pe stradă,...
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Clipe DECISIVE pentru Florin Piersic! Anunțul medicilor, în urmă cu puțin timp
Clipe DECISIVE pentru Florin Piersic! Anunțul medicilor, în urmă cu puțin timp
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este coproprietar la...
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile tulburătoare în mediul online
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor:
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
De ce nu acceptă Florin Piersic formularea ”maestre”. Explicația lui este uimitoare
De ce nu acceptă Florin Piersic formularea ”maestre”. Explicația lui este uimitoare
Singurele zodii care vor face bani frumoși în următoarele trei săptămâni. Vine norocul și renasc din propria cenușă
Singurele zodii care vor face bani frumoși în următoarele trei săptămâni. Vine norocul și renasc...
Care este cel mai sănătos pește de mâncat. Este ieftin, are mult calciu și vitamina D, e mai bun ca somonul și îl găsești în toate supermarketurile din România
Care este cel mai sănătos pește de mâncat. Este ieftin, are mult calciu și vitamina...
×